Ο αργός θάνατος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης γίνεται επικίνδυνος για τη ζωή των ίδιων των ασθενών του, ακόμη και μικρών παιδιών. Τι απαντά το Υπουργείο στις κραυγές αγωνίας των εργαζόμενων και των ασθενών;

Εικόνα πλήρους διάλυσης και αποσύνθεσης παρουσιάζουν ακόμη και τα  μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας των ανυπέρβλητων λειτουργικών προβλημάτων που προκαλούν οι τραγικές, πλέον, ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό,  νοσηλευτές και γιατρούς. Πρόκειται για νοσοκομεία που μετατράπηκαν σε  νοσοκομεία μιας νόσου, επιστρατεύοντας σχεδόν το σύνολο των κλινικών και του  προσωπικού τους στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Και που τώρα, μετρώντας  μόνο πληγές και απώλειες, βγάζουν κραυγές απόγνωσης. Όπως το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου οι τραγικές ελλείψεις στην ειδικότητα του  αναισθησιολόγου- σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι γιατροί- μπορούν να  αποβούν μοιραίες για τους ασθενείς.  

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και  καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου  που παραχώρησε μαζί με δύο συναδέλφους του: «[…] για την ελάχιστα ομαλή  και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, χρειάζονται τουλάχιστον 40 ειδικοί  αναισθησιολόγοι. Οι οργανικές θέσεις του αναισθησιολογικού τμήματος στον  υπάρχοντα οργανισμό του νοσοκομείου είναι 27 και οι υπηρετούντες, αυτή την  στιγμή αναισθησιολόγοι είναι μόλις 9, με προοπτική να γίνουν επτά το  επόμενο διάστημα λόγω συνταξιοδοτήσεων. Κι αυτό ενώ ο παλιός και ήδη  ξεπερασμένος οργανισμός που καταρτίστηκε προ του 2012 προβλέπει 27  οργανικές θέσεις και οι ανάγκες υπολογίζονται σε 40. Για την ασφαλή  λειτουργία εφημερίας του νοσοκομείου, ανά μήνα, απαιτούνται 91 ενεργείς και  93 εφημερίες ετοιμότητας ειδικών αναισθησιολόγων. Αυτός ο όγκος των  εφημεριών είναι αδύνατον να καλυφθεί με 9 αναισθησιολόγους. Ήδη τα  προγράμματα εφημεριών των τελευταίων μηνών κατατίθενται με 50 κενά, κατά  μέσο όρο, σε εφημερεύοντες ειδικούς αναισθησιολόγους».  

Από την πλευρά του διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής και καθηγητής  Παιδιατρικής του ΑΠΘ, υπογράμμισε ότι όλες οι παιδιατρικές μονάδες επηρεάζονται  σε ζωτικά θέματα, τα οποία απαιτούν παρουσία αναισθησιολόγου, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση εξειδικευμένων καθετήρων από τους οποίους  χορηγούνται ειδικά φάρμακα σε παιδιά με λευχαιμία ή καρκίνο ή η χορήγηση  φαρμάκων μέσα από τη σπονδυλική στήλη. Τέλος, επισήμανε ότι ενώ έχουν  δημιουργηθεί νέες κλινικές στο νοσοκομείο, όπως η νέα ΜΕΘ που έγινε με δωρεά  του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ωστόσο δεν μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς  λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.  

Ο διευθυντής της Δ’ Παθολογικής κλινικής από την πλευρά του επισήμανε ότι: «Η  λειτουργία των χειρουργικών κλινικών είναι προβληματική και η έλλειψη  διαχρονική, όμως η επίδραση που έχει στη λειτουργία του νοσοκομείου είναι  πλέον τεράστια και επηρεάζει τη λειτουργία διαδοχικών τμημάτων, όπως τα  παθολογικά που δεν είναι επείγοντα». 

Επεσήμανε ακόμη ότι πολύ σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία του Ιπποκράτειου  είναι ο τρόπος εφημέρευσής του, δηλαδή η εφημέρευση ενός τόσο μεγάλου  νοσοκομείου, σε αρκετές εφημερίες τον μήνα, χωρίς την συνεφημέρευση με κάποιο  άλλο νοσοκομείο.  

(Στις παραπάνω επισημάνσεις προστίθενται τα εξής, άκρως ανησυχητικά: «Όλα  αυτά για τις χειρουργικές κλινικές του νοσοκομείου σημαίνουν: α) Αδυναμία  εξυπηρέτησης, έστω και στο ελάχιστο της λίστας χειρουργείων. β) Αύξηση του  χρόνου αναμονής προς χειρουργείο επ’ αόριστον, όχι μόνο αυτών που  πάσχουν από καλοήθη χειρουργικά νοσήματα, αλλά και των ασθενών με  κακοήθη νοσήματα. γ) Πλήρως ανασφαλή διενέργεια των εφημεριών του  νοσοκομείου και κατ΄ επέκταση των επειγουσών χειρουργικών επεμβάσεων,  που επίσης έχουν αυξημένο χρόνο αναμονής. δ) Αδυναμία εξυπηρέτησης  ασθενών του παθολογικού και του παιδιατρικού τομέα, που απαιτείται για τη  διενέργεια διαγνωστικών ή θεραπευτικών πράξεων παρουσία  αναισθησιολόγου. ε) Απόλυτα ανεπαρκή εκπαίδευση των ειδικευομένων των  χειρουργικών ειδικοτήτων. […]Δεν είναι πολύ μακριά ο καιρός, που οι  ασθενείς στη Θεσσαλονίκη ή και στη Βόρεια Ελλάδα, θα πεθαίνουν επειδή δεν  υπάρχουν αναισθησιολόγοι για χορήγηση αναισθησίας, ώστε να  χειρουργηθούν… Από τις 30 Ιουνίου και μετά που παύουν τα έκτακτα μέτρα, το ΓΝΘ  Ιπποκράτειο θα αδυνατεί να καλύψει οποιαδήποτε χειρουργική ανάγκη.»

Με έγγραφό του προς την Ιατρική Υπηρεσία του νοσοκομείου, ο προϊστάμενος  διευθυντής του αναισθησιολογικού τμήματος επισημαίνει ότι: «[…] Από 1ης Ιουλίου 2022 μέχρι και τις 31 Αυγούστου δεν θα υπάρχει δυνατότητα  χορήγησης αναισθησίας σε τακτικά περιστατικά λόγω θερινών αδειών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του αναισθησιολογικού τμήματος. Θα  υπάρχει καθημερινή κάλυψη «στο κτίριο Γ΄ για αναισθησία σε επείγοντα  περιστατικά και στο κτίριο Α΄ τις ημέρες μαιευτικής εφημερίας. Θα καταβληθεί  μέγιστη προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν κάποια έκτακτα περιστατικά  (δηλαδή εσωτερικά περιστατικά που χρήζουν αντιμετώπισης, αλλά δεν  απειλούνται άμεσα ή βραχυπρόθεσμα οι ζωτικές τους λειτουργίες), κατόπιν  συνεννόησης. […]Στις 1.7.2022 στους εννιά ειδικούς του αναισθησιολογικού  τμήματος θα οφείλονται 120 ρεπό λόγω ενεργών εφημεριών και 128 μέρες  κανονικής άδειας του 2021. Για τις προβλεπόμενες άδειες του 2022  αντιλαμβάνεστε ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση ».

Επειδή, η τραγική κατάσταση στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» όχι μόνο δοκιμάζει τις  αντοχές των εργαζομένων, αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών  .  

Επειδή, σήμερα η λίστα αναμονής του ΓΝΘ «Ιπποκράτειου» έχει φτάσει τους 1.500  ασθενείς.  

Επειδή, μέχρι σήμερα καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από την πλευρά του  Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των τραγικών κενών στελέχωσης του ΓΝΘ  «Ιπποκράτειο» με μόνιμες προσλήψεις και την θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις  προσλήψεις στην ειδικότητα των Αναισθησιολόγων. 

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: 

1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση αντιμετώπιση του  προβλήματος της έλλειψης αναισθησιολόγων στο Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο»; 

2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την προκήρυξη όλων των αναγκαίων  οργανικών θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού  προσωπικού Αναισθησιολογίας; 

3. Προτίθεται να μεριμνήσει για την θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις  προσλήψεις στην ειδικότητα των αναισθησιολόγων;  

Scroll to Top