Να δοθεί επαρκής παράταση για την ολοκλήρωση διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Στην εκπνοή της προθεσμίας (έως 31/5/22) για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτημένων  Δασικών Χαρτών ανά την Επικράτεια, πολλοί ιδιοκτήτες δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν ακόμα τις  αντιρρήσεις τους, αλλά και οι μηχανικοί και δασολόγοι που έχουν αναλάβει την υποβολή τους,  προειδοποιούν ότι δεν επαρκεί ο χρόνος, με κίνδυνο να χαθούν περιουσίες. 

Η ανακοίνωση τελευταίας στιγμής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς  έγκαιρη νομοθετική ρύθμιση, να δοθεί παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων έως την 15η Ιουλίου  2022 για όσες περιοχές η προθεσμία έληγε 31 Μαΐου, δεν συνοδεύεται με κανένα μέτρο που να  εξασφαλίζει την ενημέρωση των πολιτών, την αναμόρφωση των χαρτών και την επίλυση προβλημάτων  που διαρκώς προκύπτουν στους δασικούς χάρτες εξαιτίας της προχειρότητας, των αποσπασματικών  και ελλειμματικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης. 

Υπάρχει σειρά σοβαρών λόγων που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα παράτασης στο σύνολο  της χώρας για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες, μετά τα σοβαρά προβλήματα και ασάφειες  που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με ημιτελή νομοθέτηση. Αναφέρουμε ενδεικτικά, το γεγονός ότι  ακόμη δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα των εκχερσωμένων για αγροτική καλλιέργεια εκτάσεων,  το ότι πρόσφατα άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο για τους δασωμένους αγρούς, το ότι οι αναμορφωμένοι από  τη διοίκηση δασικοί χάρτες δεν ενσωμάτωσαν όλα τα πρόδηλα σφάλματα, ούτε εξετάστηκαν από τις  Δασικές Υπηρεσίες όλες οι αιτήσεις των πολιτών αλλά και το γεγονός ότι μόλις την Παρασκευή 27.5  ανακοινώθηκε ότι το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται νέες ρυθμίσεις για την απλοποίηση και επιτάχυνση της ορθής  αποτύπωσης και κύρωσης δασικών χαρτών. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η ελλιπής ενημέρωση  των πολιτών που έχουν ταλαιπωρηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο από το κυβερνητικό αλαλούμ, αλλά και η  οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών για την απόκτηση απαιτούμενων δικαιολογητικών και  παραβόλων, που δεν είναι αμελητέα. 

Επειδή, ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλοί ιδιοκτήτες να χάσουν τις περιουσίες τους, οι οποίες είναι  «πρασινισμένες», αν δεν προλάβουν να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους. 

Επειδή, στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, που έγιναν στη διάρκεια του 2021  καταγράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ιδιωτικών περιουσιών ως δασικά, κυρίως από λάθη της  διοίκησης, πολλά από τα οποία δεν διορθώθηκαν στους αναμορφωμένους Δασικούς χάρτες. 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην απαιτούμενη παράταση της προθεσμίας για την υποβολή  αντιρρήσεων από τους ενδιαφερόμενους, επί των αναμορφωμένων δασικών χαρτών, και πέραν της  15.7.2022, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους όλοι οι ιδιοκτήτες,  καθώς δεν έχουν μέχρι στιγμής λυθεί τα προβλήματα που αναφέρονται;  

2. Για να διασφαλιστεί ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την κατάλληλη ενημέρωση για να ασκήσουν  έγκαιρα τα δικαιώματά τους προτίθεστε να λάβετε πρώτα τα απαραίτητα μέτρα για την στελέχωση των  δασικών υπηρεσιών και την αποτελεσματική συνεργασία με τους ΟΤΑ ώστε οι δασικοί χάρτες να είναι  αξιόπιστοι και στην πράξη αναθεωρημένοι και να περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση όλων των  νομοθετικών αλλαγών που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση;

Scroll to Top