Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 149 του ν.4483/2017 (ΦΕΚ 107/Α/31.7.2017), το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και στο άρθρο 47 του ν. 4674/2020 ορίζεται ότι η ειδική άδεια των είκοσι δύο (22) ημερών ανά έτος χορηγείται και σε υπαλλήλους με τέκνα που πάσχουν από Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Δ.Α.Δ.) εφόσον αυτά είναι ανήλικα ή είναι ενήλικα αλλά δεν εργάζονται. Με το νέο νομικό καθεστώς αναγνωρίζεται στους γονείς ατόμων με Δ.Α.Δ. ένα δικαίωμα που τους παρέχει τη δυνατότητα να προσφέρουν τη φροντίδα που απαιτείται στα τέκνα τους. Η ανωτέρω άδεια των είκοσι δύο (22) εργάσιμων ημερών χορηγείται στους υπαλλήλους που έχουν τέκνα τα οποία πάσχουν από Δ.Α.Δ. κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης δημόσιου Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου ή παιδοψυχιατρικού τμήματος δημοσίου νοσοκομείου. Η άδεια αυτή χορηγείται ανεξαρτήτως του εάν τα τέκνα χρήζουν ή όχι περιοδικής νοσηλείας, συνεπώς δεν χρειάζεται γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής. Για τη χορήγηση της άδειας σε υπαλλήλους που έχουν ενήλικα τέκνα τα οποία πάσχουν από Δ.Α.Δ. απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου ότι το τέκνο δεν εργάζεται.
Όμως, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με την υπ’ αριθ. 6005/1/120-δ από 12-8-2019 (β΄ σχετική), μεταγενέστερη του Ν. 4674/2020 (α΄ σχετική) Διαταγή του προς τις Υπηρεσίες, όρισε ότι στα νοσήματα που απαιτούν περιοδική νοσηλεία περιλαμβάνονται οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες που προκαλούν μόνιμη αναπηρία (σύνδρομο Down και εν γένει διανοητικές καθυστερήσεις) και χρόνιες ψυχικές διαταραχές (ψυχώσεις, αυτισμός κ.λπ.) και για την λήψη της ειδικής άδειας των 22 ημερών θα πρέπει να προσκομίζεται (χωρίς νομική εξουσιοδότηση) σχετικό πιστοποιητικό που βεβαιώνει είτε τακτική μετάγγιση αίματος, είτε περιοδική νοσηλεία. Χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης, όλως εσφαλμένα, και χωρίς δικαιολογητική βάση που να ερείδεται στο νόμο, συμπεριελήφθη στη Διαταγή του Αρχηγείου αυθαίρετη αναφορά στα νοσήματα που απαιτούν περιοδική νοσηλεία, τα οποία καθορίζονται στις διατάξεις της υπ’ αριθ. Φ. 400/39/5521 Σχ. 149 από 19.2.1998 απόφασης Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας και Πρόνοιας (Β΄ 235), όπως εκάστοτε ισχύει και ΟΧΙ όσα ρητά ορίζονται στο νόμο και στις συναφείς Εγκυκλίους του ειδικότερου να ρυθμίζει τα ζητήματα αυτά Υπουργείου Εσωτερικών, βάσει των οποίων απαιτείται μόνο γνωμάτευση από δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή παιδοψυχιατρικό τμήμα δημοσίου νοσοκομείου, στην οποία θα δηλώνεται η βαριά νοητική στέρηση ή το σύνδρομο Down ή η Δ.Α.Δ.
Αποτέλεσμα αυτού είναι οι έντονες ανησυχίες προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, παιδιά των οποίων πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down ή Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση της άδεια των 22 ημερών, καθώς τα κατά τόπους τμήματα επικαλούνται την προαναφερθείσα εγκύκλιο, η οποία ορίζει ότι σε περίπτωση των ως άνω αναφερόμενων παθήσεων, ο δικαιούχος πρέπει να προσκομίσει πιστοποιητικό με το οποίο βεβαιώνεται η περιοδική νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο.
Επειδή, από την οικεία εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύεται ρητά κάθε δυσμενής ή λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, από τον εργοδότη, καθώς και κάθε δυσμενής σε βάρος τους συνέπεια.
Επειδή, ορίζεται ρητώς από την κείμενη νομοθεσία η χρήση άδειας 22 ημερών στο προσωπικό που έχει τέκνα με βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down ή Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Δ.Α.Δ.).
Επειδή, η προαναφερθείσα εγκύκλιος έρχεται σε αναντιστοιχία των όσων οριστήκαν- αρχικώς- από το ν. 4483/2017 και από την ΔΙΔΑΔ/Φ.69/94/οικ.27322 όπως απεστάλη από την τότε Υπ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Όλγα Γεροβασίλη.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διορθώσει το σφάλμα της Διοίκησης και αν θα επιβάλει την απαιτούμενη από το νόμο και το Σύνταγμα ισότιμη μεταχείριση του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να χορηγηθούν οι 22 ημέρες άδειας στους γονείς τέκνων με βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down ή Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Δ.Α.Δ.);