Επισφαλείς οι διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών – υποχωρούν επικίνδυνα τα standards ποιότητας στο ΕΣΥ

Σε μείζον πρόβλημα της καθημερινότητας των δευτεροβάθμιων νοσοκομείων του ΕΣΥ  έχει εξελιχθεί η υπόθεση των διακομιδών βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων  ασθενών από μη εξειδικευμένους γιατρούς. Το Υπουργείο Υγείας επικαλούμενο την  ανεπάρκεια αναισθησιολόγων, εντατικολόγων και επειγοντολόγων στα δημόσια  νοσοκομεία, πέρασε σε ν/σ του Υπουργείου Μεταφορών (ν.4850/2021- ΦΕΚ Α 208- 5/11/2021) διάταξη που επιτρέπει σε γιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας καθώς και σε  ειδικευόμενους γιατρούς με έξι (6) μήνες στην ειδικότητα, να πραγματοποιούν  διανοσοκομειακές διακομιδές βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών, οι  οποίοι προφανώς έχουν ανάγκη παρακολούθησης από έμπειρους και εξειδικευμένους  και όχι από άπειρους και ανεκπαίδευτους στη χρήση αεραγωγού και μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής γιατρούς.  

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση ακυρώνει πλήρως – στο όνομα της έκτακτης συνθήκης που  επικρατεί στο ΕΣΥ – όλα τα standards ασφαλείας και ποιότητας στη φροντίδα των  ασθενών που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ που δεν έχει  αλλάξει, « σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η μεταφορά βαρέως πάσχοντος ή  διασωληνωμένου ασθενούς από άπειρο και ανειδίκευτο για το σκοπό αυτό γιατρό». Είναι  προφανές λοιπόν ότι ο ορισμός γιατρού «υπεύθυνου διακομιδής» στην καθημερινή  εφημερία των νοσοκομείων της επαρχίας και η κατάρτιση αντίστοιχης λίστας στην οποία  συμμετέχουν μη έμπειροι και μη εξειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (παθολόγοι,  ορθοπεδικοί, νευρολόγοι, νεφρολόγοι, καρδιολόγοι κλπ), αποτελεί μια εξέλιξη που οδηγεί  σε δραματική υποχώρηση των προδιαγραφών ποιοτικής και ασφαλούς λειτουργίας του  ΕΣΥ.  

Το νέο καθεστώς διακομιδής βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών έχει  δημιουργήσει πολλαπλές παρενέργειες και τριβές στα νοσοκομεία, έχει ενισχύσει το κλίμα  απογοήτευσης, επαγγελματικής εξουθένωσης (σύνδρομο burn out) και παραίτησης νέων  γιατρών από το ΕΣΥ και, κυρίως, έχει επιδεινώσει δραματικά τις συνθήκες αξιόπιστης  και αποτελεσματικής φροντίδας ασθενών υψηλού κινδύνου.  

Ήδη υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις μεγάλης μερίδας ειδικευμένων και ειδικευόμενων  γιατρών για την εξέλιξη αυτή (βλ. απόφαση του Παθολογικού Τομέα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου στις 4/4/2022), ενώ και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) σε  ανακοίνωση της (20-12-2021) καταγγέλλει ως επικίνδυνη για τους ασθενείς τη νέα  διάταξη και επισημαίνει ότι «η διακομιδή βαρέως πάσχοντος μηχανικά αεριζόμενου  διασωληνωμένου ασθενούς είναι σοβαρότατη ιατρική πράξη που απαιτεί συγκεκριμένη  εμπειρία στην προστασία του αεραγωγού, στην καρδιοαναπνευστική ανάνηψη και στην  επείγουσα ενδοτραχειακή διασωλήνωση».  

Επειδή, ειδικά σε περίοδο υγειονομικής κρίσης, τα standards ποιότητας στην ιατρική και  νοσηλευτική φροντίδα πρέπει να διατηρούνται υψηλά και όχι να υποχωρούν.  

Επειδή οι γιατροί του ΕΣΥ, που έχουν ήδη ξεπεράσει τις ψυχοσωματικές τους αντοχές  στη μάχη κατά της πανδημίας, απαιτούν αναβάθμιση και όχι απαξίωση των συνθηκών  εργασίας και της επιστημονικά αποδεκτής άσκησης των καθηκόντων τους.  

Επειδή υπήρχε η δυνατότητα άλλων ασφαλέστερων και αποδοτικότερων λύσεων (ειδικά  κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε «άγονες» ειδικότητες και θέσεις, στελέχωση του ΕΚΑΒ  με έμπειρο στις διακομιδές ιατρικό δυναμικό κλπ)  

Επειδή είναι απαράδεκτό να επιβάλλεται στους γιατρούς του ΕΣΥ να προσφέρουν τις  υπηρεσίες τους παραβιάζοντας τους κανόνες ιατρικής δεοντολογίας και πρακτικής, με  βάση την εκπαίδευση, την πείρα και τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει (νόμος  3418/2005 περί Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας)  

Επειδή έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις δικαστικών αγωγών από ασθενείς ή συγγενείς τους εναντίον θεραπόντων γιατρών για ιατρικά λάθη και η Πολιτεία οφείλει να «θωρακίσει»  θεσμικά το ιατρικό έργο  

Επειδή δεν μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή κανενός ασθενούς από επιλογές ή  αβελτηρίες των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας  

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας  

1. Θα πάρει πίσω αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη ρύθμιση, με δεδομένο  μάλιστα ότι δεν έχουν καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση και μετά από  γνώμη του ΚΕΣΥ οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διαδικασία διακομιδής  διασωληνωμένων ασθενών, ούτε έχει προχωρήσει η εκπαίδευση 

διαπίστευση μη σχετικών με το αντικείμενο γιατρών ;  

2. Θα ανατεθεί στον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ)  να αξιολογήσει την ασφάλεια και αξιοπιστία των διακομιδών που  εκτελούνται υπό αυτές τις συνθήκες ;  

3. Θα θεσμοθετήσει, μετά από διαβούλευση με τις επιστημονικές και  συνδικαλιστικές εκπροσωπήσεις των γιατρών καθώς και με τις πολιτικές  δυνάμεις, ένα νέο πλαίσιο κινήτρων (εργασιακών, μισθολογικών,  εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης κλπ) για την παραμονή των υπηρετούντων και την προσέλκυση νέων γιατρών στο ΕΣΥ, καλύπτοντας  με μόνιμο και σταθερό τρόπο τα σοβαρά κενά σε συγκεκριμένες ιατρικές  ειδικότητες που είναι σε έλλειψη και σε θέσεις που προκηρύσσονται σε  διάφορες δομές υγείας χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον;  

Scroll to Top