Να δοθεί η δυνατότητα διορθωτικών δηλώσεων στους βαμβακοπαραγωγούς της Βοιωτίας που δεν “έπιασαν” το πλαφόν για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βάμβακος

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί βαμβακοπαραγωγοί της Βοιωτίας κινδυνεύουν να  μην λάβουν φέτος τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση, αφού δεν κατάφεραν να «πιάσουν»  –συχνά για ελάχιστα κιλά– το πλαφόν στην παραγόμενη ποσότητα που απαιτείται για  την καταβολή της, δηλαδή τα 230 κιλά ανά στρέμμα.  

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί δικαιολογημένη απογοήτευση και αγανάκτηση στους  παραγωγούς είναι ότι, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική των προηγούμενων ετών,  και με ξεκάθαρη ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), φέτος δεν ελήφθη η απόφαση να «ανοίξει» και πάλι για ένα  διάστημα λίγων ημερών η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να γίνουν από  τους παραγωγούς οι διορθωτικές δηλώσεις στα στρέμματα, που θα τους επιστρέψουν  να «πιάσουν» το πλαφόν και να λάβουν την αναγκαία Συνδεδεμένη Ενίσχυση.  

Επομένως: 

Επειδή η καταβολή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης σε όλους τους  βαμβακοπαραγωγούς είναι απολύτως απαραίτητη για τη συνέχιση της παραγωγικής  διαδικασίας.  

Επειδή σε πολλές περιπτώσεις η περιορισμένη παραγωγή δεν οφείλεται σε  υπαιτιότητα των ίδιων παραγωγών και δεν θα πρέπει να χάνουν την επιδότηση από  προφανή σφάλματα στις δηλώσεις που μπορούν να διορθωθούν, όπως άλλωστε  γινόταν κάθε χρόνο. 

Επειδή η ολιγωρία, αδιαφορία και αναλγησία του ΥΠΑΑΤ προκαλεί τεράστια ζημιά  στους βαμβακοκαλλιεργητές, ειδικά στο πλαίσιο της πολλαπλής κρίσης που βιώνει η  κοινωνία, με αποτέλεσμα και το τελευταίο ευρώ να είναι απαραίτητο για τους  παραγωγούς. 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:  

Προτίθεται να «ανοίξει» και πάλι, όπως άλλωστε γινόταν κάθε χρόνο, για ένα  διάστημα λίγων ημερών την πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να γίνουν  από τους βαμβακοπαραγωγούς της Βοιωτίας οι διορθωτικές δηλώσεις, που θα  τους επιστρέψουν να «πιάσουν» το απαραίτητο πλαφόν και να λάβουν τη  Συνδεδεμένη Ενίσχυση;  

Scroll to Top