Το τέλος επιτηδεύματος αφορά σε ένα οριζόντιο τέλος, το οποίο εφαρμόστηκε το 2011, κατόπιν πιέσεων της τρόικας, προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή λόγω αδυναμίας περιορισμού της με άλλα πιο δίκαια μέσα.
Από την επιβολή αυτού του τέλους εξαιρέθηκαν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό, καθώς και οι αγρότες που υπολείπονται τρία χρόνια τη συνταξιοδότησής τους κατά το 65ο έτος.
Επί ΣΥΡΙΖΑ απαλλάχτηκαν, επιπλέον, από το τέλος επιτηδεύματος και οι αγρότες που είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.
Από φέτος και βάσει της νέας φορολογικής νομοθεσίας, θα κληθούν να επιβαρυνθούν με το τέλος επιτηδεύματος αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1-1-2014 (ολοκληρώνεται η 5ετία ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ) και από το 2021 και μετά οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 1-1-2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (ολοκληρώνεται επίσης η 5ετία τους). Αυτό σημαίνει ότι συγκεκριμένος αριθμός αγροτών θα κληθεί να καταβάλει φέτος ένα τέλος, το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους και μάλιστα εν μέσω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που προκάλεσε μέχρι τώρα η πανδημία του κορωνοϊού.
Είναι προφανές ότι δεν προτίθεσθε να ενισχύσετε τους αγρότες με συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμά μας «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ».
Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθενται να προχωρήσουν στην απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να απαλλαγούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1-1-2014, καθώς και οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 1-1-2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία;