Ως πότε οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό θα αδικούνται από την Κυβέρνηση;

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι για πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με την  ανυπαρξία μέτρων ουσιαστικής στήριξης του κόσμου της εργασίας, καθ’ όλη τη  διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. 

Μεταξύ των πολλών κλάδων που αφέθηκαν στην τύχη τους, ο επισιτισμός και ο  τουρισμός επλήγησαν ανεπανόρθωτα, με το Υπουργείο Εργασίας να σφυρά  αδιάφορα, αντί να αφουγκράζεται τις αγωνίες των εργαζομένων και να δίνει λύσεις στα  προβλήματά τους. Προβλήματα τα οποία έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους και τις  οικογένειες αυτών σε πλήρη εξαθλίωση, με αποτέλεσμα να τίθεται στις περισσότερες  περιπτώσεις, ζήτημα επιβίωσης. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κωλυσιεργία στην εξέταση των αιτήσεων και  στην καταβολή των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ. Εργαζόμενοι που εδώ και  πολλούς μήνες βρίσκονται χωρίς δουλειά, δεν έχουν λάβει ακόμα το επίδομα που θα  τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα. Σημειωτέον σε επίπεδο  Κρήτης δεν έχουν ακόμα εξεταστεί οι αιτήσεις του Νοεμβρίου, οι οποίες αγγίζουν τις  24.000, αλλά ούτε και οι αιτήσεις του Δεκεμβρίου, που φτάνουν τις 12.000. 

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε τα δέοντα ώστε  να αναγνωριστεί η συλλογική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό ως υποχρεωτική,  κάτι το οποίο όχι μόνο συνεπάγεται επιπτώσεις στο εργασιακό τοπίο εν γένει αλλά  συνέβαλε στην απώλεια δικαιώματος επαναπρόσληψης και μονομερούς αίτησης  υπαγωγής στην αποζημίωση ειδικού σκοπού. 

Επειδή η Κυβέρνηση , μέχρι σήμερα, δια των πράξεων και των παραλήψεων της, δεν  έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των εργαζομένων. 

Επειδή ο κόσμος της εργασίας βρέθηκε στο στόχαστρο της Κυβέρνησης, πολύ πριν  την πανδημία, με την κατάργηση μέτρων προστασίας και απ’ ότι φαίνεται η ΝΔ  συνεχίζει και εν μέσω υγειονομικής κρίσης να τους αντιμετωπίζει ως “βαρίδι” θα  λέγαμε. 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί 

1. Προτίθενται να επεκτείνουν το επίδομα ειδικού σκοπού σε όλους τους  εργαζόμενους εστίασης και τουρισμού, ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασής τους, καθώς και να διευθετήσουν το ζήτημα της καταβολής όλων των  

επιδομάτων και δώρων που δεν έχουν καταβληθεί έως τώρα; 2. Προτίθενται να ρυθμίσουν την παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας  που έληξαν ή παρατάθηκαν από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Απρίλιο του  2021; 

3. Σκοπεύουν να προχωρήσουν σε άμεση καταβολή των επιδομάτων  ανεργίας του ΟΑΕΔ στους εργαζόμενους που ενώ έχουν κάνει αίτηση ήδη από  το Νοέμβριο, βρισκόμαστε τέλη Ιανουαρίου και ακόμα δεν έχουν εξεταστεί;

4. Υπάρχει σχεδιασμός ώστε να καταβληθούν από το κράτος οι εισφορές  εργοδότη και ασφαλισμένου, για το χρονικό διάστημα που είναι σε αναστολή οι  συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, διότι σε διαφορετική περίπτωση  χάνονται όχι μόνο επιδόματα αλλά και η δυνατότητα υγειονομικής ασφάλισης;

5. Θα προχωρήσουν επιτέλους στην κήρυξη της συλλογικής σύμβαση  εργασίας στον επισιτισμό ως υποχρεωτικής; 

Scroll to Top