Μετά από μήνες επιβολής οριζόντιων απαγορεύσεων στον ελληνικό αθλητισμό λόγω της υγειονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση αποφάσισε την υπό όρους επανέναρξη της διεξαγωγής προπονήσεων και αγώνων σε διάφορα αθλήματα και κατηγορίες. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, υπ’ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 109691(ΦΕΚ B’ 648/20.02.2021), η επανέναρξή τους προγραμματίστηκε για το Σάββατο 27/2/2021.
Αναφορικά με την αγωνιστική χιονοδρομία, ανακοινώθηκε ότι θα επαναλειτουργήσουν μέχρι τρία χιονοδρομικά κέντρα –δύο στην Βόρεια και ένα στην Νότια/Κεντρική Ελλάδα–, κατόπιν υπόδειξης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων (ΕΟΧΑ), για χρήση αποκλειστικά από τους αθλητές των σωματείων χιονοδρομίας, με ονομαστικούς καταλόγους επικυρωμένους από την Ομοσπονδία. Επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων θα γίνει με περιορισμούς, καθώς τα σαλέ θα παραμείνουν κλειστά, τα λιφτ θα χρησιμοποιούνται ατομικά και η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική, ενώ οι αθλητές θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο για COVID-19.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΧΑ επέλεξε, για την Βόρεια Ελλάδα, τα χιονοδρομικά κέντρα στην Βασιλίτσα και στο Ανήλιο, ενώ για την Νότια/Κεντρική Ελλάδα, επελέγη το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός της διαδικασίας επαναλειτουργίας εκείνο του Παρνασσού (ΧΚΠ), το οποίο είναι και το μεγαλύτερο και πλέον οργανωμένο σε ολόκληρη την χώρα.
Σύμφωνα με την ΕΟΧΑ, η χρήση του ΧΚΠ δεν προτάθηκε, διότι αν και είχε αποσταλεί εγκαίρως επιστολή προς την διαχειρίστριά του Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε, προκειμένου να διευκρινιστεί η κατάσταση της ετοιμότητάς του, δεν απαντήθηκε απο την διοίκηση της ΕΤΑΔ.
Επίσης, σύμφωνα με την ΕΤΑΔ, είχε πραγματοποιηθεί μέσα στους προηγούμενους μήνες εντατική προετοιμασία, τόσο αναφορικά με τις υποδομές, όσο και αναφορικά με το προσωπικό. Συγκεκριμένα, η Εταιρεία είχε από το φθινόπωρο ανακοινώσει2 ότι οι ετήσιες συντηρήσεις των αναβατήρων και υποσταθμών είχαν ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου, όπως και οι εργασίες συντήρησης του χιονοδρομικού πεδίου, ενώ διενεργήθηκε και διεθνής διαγωνισμός για την διάστρωση των πιστών για τρία έτη, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη ένα. Επιπρόσθετα, μετά από αρκετά χρόνια έγιναν εργασίες συντήρησης του κελύφους Σαλέ Κελάρια και Φτερόλακα, μιας σημαντικής επένδυσης, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ. Τέλος, η ΕΤΑΔ είχε από τα μέσα Δεκεμβρίου εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για 64 θέσεις τετράμηνης απασχόλησης στο ΧΚΠ (που όμως εμφανίστηκε μόνο στην ιστοσελίδα της και δεν δημοσιεύτηκε σε κανένα έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο3), ενώ στη συνέχεια ανακοινώθηκε η λίστα των επιλεγέντων εργαζομένων και αυτοί ανέμεναν την πρόσληψή τους.
Τέλος, την επαναλειτουργία του ΧΚΠ ζήτησε και ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας-Αντίκυρας, κ. Ι. Σταθάς, με επιστολή4 που απέστειλε στον κ. Υπουργό Οικονομικών και στον κ. Υφυπουργό Αθλητισμού, επικαλούμενος το επίπεδο ετοιμότητας του χιονοδρομικού κέντρου, αλλά και την καλή επιδημιολογική εικόνα του Δήμου.
Ως εκ τούτων:
Επειδή η ΕΤΑΔ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την επιλεξιμότητα κανενός από τα δύο χιονοδρομικά κέντρα που διαχειρίζεται, σε Παρνασσό και Βόρα– Καϊμακατσαλάν, ενώ είχαν δαπανηθεί μεγάλα ποσά σε εργολάβους για επισκευές και συντηρήσεις, ώστε να προετοιμαστούν οι πίστες κλπ.
Επειδή η αποτυχία αυτή της ΕΤΑΔ δημιουργεί αμφιβολίες για την ικανότητα της διοίκησής της να εκπληρώσει την αποστολή της, που δεν είναι άλλη από την βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση των τουριστικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό της.
Επειδή η ΕΟΧΑ είχε αποστείλει εγκαίρως επιστολή στο ΧΚ Παρνασσού, ώστε να διαπιστωθεί το επίπεδο ετοιμότητάς του, η οποία όμως φαίνεται ότι έμεινε αναπάντητη από την ΕΤΑΔ.
Επειδή το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας θα παραμείνει κλειστό, ενώ η τοπική κοινωνία θα στερηθεί τα –ιδιαιτέρως σημαντικά για την περίοδο της πανδημίας– έσοδα από την λειτουργία του.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Για ποιους λόγους δεν κατάφερε η ΕΤΑΔ να πετύχει την επιλογή του ΧΚ Παρνασσού για την επαναλειτουργία της αγωνιστικής χιονοδρομίας, παρά το γεγονός ότι είναι το πιο μεγάλο και οργανωμένο της χώρας και παρά το ότι δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά για την προετοιμασία του;
2. Αυτή η αποτυχία είναι αποτέλεσμα ολιγωρίας ή αβελτηρίας από την πλευρά της διοίκησης της ΕΤΑΔ και πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες; Γιατί η επιστολή της ΕΟΧΑ δεν έλαβε απάντηση από την ΕΤΑΔ;
3. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα η ασφαλής επαναλειτουργία του ΧΚ Παρνασσού και να περιοριστεί η ζημιά που υφίσταται η τοπική κοινωνία;