Το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων για τη φετινή περίοδο. Το σπαράγγι είναι το πρώτο αγροτικό προϊόν που θα ξεκινήσει να συγκομίζεται αντιμετωπίζοντας για δεύτερη χρονιά τις παρενέργειες από την πανδημία του κορωνοϊού. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα όπως τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, υπαίθριες κηπευτικές καλλιέργειες κλπ.
Η σπαραγγοκαλλιέργεια είναι μια απαιτητική καλλιέργεια καθώς απαιτεί ιδιαίτερη υλικοτεχνική υποδομή και γνώση. Ο παραγωγός πρέπει να επενδύσει σε ειδικά εργαλεία και μηχανολογικό εξοπλισμό ενώ επίσης και το κόστος φύτευσης είναι ιδιαίτερα υψηλό (περίπου 1000 €/στρέμμα). Καλλιεργείται κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Αιτωλοακαρνανίας. Επιπλέον το σύνολο σχεδόν της παραγόμενης ποσότητας εξάγεται, κυρίως στη Γερμανία, ενώ γίνονται προσπάθειες να εξαχθεί και σε άλλες δυναμικές αγορές του εξωτερικού όπως η Γαλλία, Ιταλία και Ελβετία.
Ωστόσο για δεύτερη συνεχή χρονιά οι επιπτώσεις της πανδημίας αρχίζουν πάλι να φαίνονται. Τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού έχουν φέρει ελλείψεις εργατικού δυναμικού για τη συγκομιδή του σπαραγγιού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί που καλλιεργούν μεγάλο αριθμό στρεμμάτων να αφήσουν ασυγκόμιστες εκτάσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η ποιότητα της παραγωγής θα υποβαθμίζεται εξαιτίας των καθυστερήσεων στην συγκομιδή. Αποτέλεσμα είναι η δυναμική αυτή καλλιέργεια που έχει αποκλειστικά εξαγωγικό χαρακτήρα να οδηγείται σε οικονομική καταστροφή.
Στην περιοχή της Πέλλας, οι σπαραγγοκαλλιεργητές είναι ανάστατοι και κάνουν έκκληση για έλευση εργατών γης στην περιοχή οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο μέσα από τις διαδικασίες της μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης, η οποία φέτος έχει καθυστερήσει τραγικά γιατί βλέπουν για δεύτερη χρονιά τους κόπους τους να κινδυνεύουν να χαθούν «και είναι ένα βήμα πριν μπουν στα χωράφια και γκρεμίσουν τα τούνελ που με τόσο κόπο έφτιαξαν προκειμένου να αναπτυχθεί το σπαράγγι που φύτευσαν».
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε με βασική προϋπόθεση τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας (πχ με αρνητικό μοριακό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες) να εισέλθει στη Χώρα το απαραίτητο εργατικό δυναμικό μέσω της διαδικασίας της μετάκλησης που ίσχυσε και πέρυσι ώστε να ξεκινήσει η συγκομιδή αυτού του τόσο σημαντικού προϊόντος;
2. Προτίθεται, δια των Υπηρεσιών του Υπουργείου, να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων για όλο το χρονικό διάστημα που θα διατηρούνται περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού προκειμένου να υπάρξουν έγκαιρες παρεμβάσεις στήριξης των παραγωγών;