Το «ρουσφέτι» από το ΥΠΠΟΑ και η ευχαριστήρια ανάρτηση

Πριν από λίγες μέρες ο δικηγόρος κ. Λαζαράτος σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής  δικτύωσης ευχαρίστησε δημοσίως τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη («για την άμεση  προσωπική παρέμβαση»), την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Μενδώνη, τον  Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και τον ΓΓ της ΚΟ της ΝΔ, κ. Μπούγα για την  παρέμβαση τους ώστε να αρθεί η υπ’ αριθμ. 129965 της 30/03/2021 εισήγηση της  αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερων Μνημείων για την προστασία του ταφικού μνημείου  του Αντωνίου Φραγκιά Παπαδάκη, ενός από τα πέντε ανακηρυγμένα ιστορικά μνημεία  στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών. Επισύναπτε μάλιστα και φωτογραφία του εγγράφου της  ανάκλησης. 

Το συγκεκριμένο ταφικό μνημείο βρίσκεται απέναντι από την γνωστή σε όλους μας  «Κοιμωμένη του Χαλεπά» και έχει ανυπολόγιστη καλλιτεχνική αξία ως ένα από τα  σημαντικότερα έργα του μεγαλύτερου Έλληνα γλύπτη του 19ου αιώνα, Γεωργίου  Βρούτου. 

Σημειώνεται πως ήδη από το 1983 ο Δήμος Αθηναίων και το 2001 το Υπουργείο  Πολιτισμού αναγνώρισαν ότι «χρειάζεται ειδική κρατική προστασία το ταφικό μνημείο  Α.Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών (Α’ Ζώνη, 1ο τμήμα), διότι είναι έργο του  Γ. Βρούτου, φιλοτεχνήθηκε στη μνήμη του Α. Παπαδάκη μεγάλου ευεργέτη του  Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάζει εξαίρετο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον». 

Πέρα από το γεγονός ότι η άρση της προστασίας προκαλεί πλήθος ερωτηματικών,  υπάρχουν και πολλές αντιδράσεις. Η κοινωνία της Κρήτης τόπος καταγωγής του  Παπαδάκη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς της μεγάλης  Κρητικής επανάστασης του 1866-1869, αλλά και οι υπότροφοι Παπαδάκη του  Πανεπιστημίου Αθηνών, ζητούν από τους αρμόδιους φορείς, το Υπουργείο  Πολιτισμού, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο  Αθηναίων, να παρέμβουν και να προστατέψουν το μνημείο, όπως αρμόζει στη μνήμη  του εθνικού μας ευεργέτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο κ. Πάνος Λαζαράτος που απευθύνει τα ευχαριστήρια  είναι απόγονος του συνεργάτη των Γερμανών επί δωσιλογικής κατοχικής  κυβερνήσεων Τσολάκογλου, Παναγιώτη Δεμέστιχα, ο οποίος εν μέσω Εμφυλίου  υποχρέωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μοναδικό κληρονόμο του Παπαδάκη να του  παραχωρήσει το ταφικό μνημείο, ισχυριζόμενος πως «ανήκει στην οικογένειά του».  Έτσι το μνημείο Παπαδάκη πέρασε την οικογένεια Δεμέστιχα και σήμερα όχι μόνο  αναγράφεται και το όνομα Δεμέστιχα αλλά «προστέθηκε» και μία προτομή του, την  οποία οι απόγονοί του επιθυμούν να διατηρήσουν. Κάτι το οποίο δεν θα ήταν δυνατόν  εάν το μνημείο ήταν προστατευμένο. Γι’ αυτό ίσως, ο κ. Λαζαράτος στην ανάρτησή του  κάνει λόγο για «ΖΗΤΗΜΑ ΤΙΜΗΣ μιας οικογένειας» και προσθέτει «και μιας  Κυβερνήσεως», καθώς κατά τη γνώμη του τα συμφέροντά τους ταυτίζονται. 

Με δεδομένο ότι ο κ. Λαζαράτος είναι συνήγορος του Μένιου Φουρθιώτη, θα πρέπει  να γίνει αντιληπτό ότι η υπόθεση δεν αφορά μόνο το μνημείο αλλά και το ποιος  κυβερνά αυτή τη χώρα. 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

∙ Είναι αληθές ότι έγινε προσωπική παρέμβασή σας στις Υπηρεσίες του  Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να αρθεί η εισήγηση της Διεύθυνσης Νεωτέρων – σε τέσσερις μόλις μέρες- για την απομάκρυνση των παρεμβάσεων των  κληρονόμων του Δεμέστιχα καθώς και της προτομής του καταδικασμένου  δωσίλογου από το ταφικό μνημείο του Αντωνίου Παπαδάκη, όπως επικαλείται  ο κ. Λαζαράτος στην ευχαριστήρια προς εσάς ανάρτησή του; 

∙ Εξυπηρετήθηκαν με παρέμβαση του Πρωθυπουργού ατομικά συμφέροντα δικηγόρου με προνομιακές σχέσεις με την Κυβέρνηση; 

∙ Γνωρίζατε ότι η παρέμβασή σας αφορά την παραμονή στο χώρο έμπροσθεν  του χαρακτηρισμένου ως προστατευόμενο Μνημείου, ονομάτων και προτομής  του καταδικασθέντος δωσίλογου Στρατηγού Δεμέστιχα; 

∙ Τι προτίθεστε να πράξετε για την απομάκρυνση των παρεμβάσεων και την  αποκατάσταση του ιστορικού και διατηρητέου ταφικού μνημείου στην αρχική  του μορφή αποτρέποντας μελλοντικές παρεμβάσεις στο Μνημείο; 

Scroll to Top