Καμία δράση για τη νεανική επιχειρηματικότητα μέσω ΕΣΠΑ

Το όραμα που η κάθε παράταξη έχει για τη νέα γενιά αποτυπώνεται στις πολιτικές της επιλογές και όχι στα συνθήματα των επικοινωνιολόγων της. Η προσέγγιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε όχι μόνο με την επιλογή της αύξησης του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες, αλλά και με πολύ συγκεκριμένες δράσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. 

Στο πλαίσιο των δράσεων «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Α και Β κύκλου) και «Νεοφυής Επιχειρηματικότητας» που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκαν ή υποστηρίχθηκαν 8.916  επιχειρήσεις κατά βάση νέων επιστημόνων με χρηματοδότηση από 25.000 € – 60.000€  και ποσοστό επιδότησης 100%. Η αξιολόγηση μέσω αδιάβλητων διαδικασιών αλλά και με υψηλή βαρύτητα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σχεδίων, εξασφάλισε την ένταξη ώριμων, δημιουργικών και βιώσιμων πρωτοβουλιών. 

Αυτοί οι χιλιάδες νέοι, δημιουργικοί επιχειρηματίες υποστηρίχθηκαν με τη κάλυψη του συνόλου σχεδόν των λειτουργικών τους δαπανών αλλά και των δαπανών του εξοπλισμού που είχαν ανάγκη. 

Αυτοί οι χιλιάδες νέοι, δημιουργικοί επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι οι πολιτικές ανοίγουν δρόμους και προοπτικές όταν σχεδιάζονται για αυτούς και τις ανάγκες τους. Αυτοί οι χιλιάδες νέοι, δημιουργικοί επιχειρηματίες είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η «αριστεία» δε βρίσκεται σε συγκεκριμένους, κλειστούς κοινωνικούς «κύκλους» αλλά μέσα στη κοινωνία όπου άνθρωποι με ικανότητες και όνειρα αναζητούν διέξοδο και ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον. 

Πολλοί περισσότεροι νέοι, σήμερα, βλέπουν δυστυχώς ότι το όραμα της παρούσας κυβέρνησης για αυτούς, είναι η ένταξή τους σε ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς προστασία και κανόνες, μια «ευέλικτη» νεοφιλελευθερη φυλακή για την οποία μάλιστα θα πρέπει να δηλώνουν και ενθουσιασμένοι. 

Η παρούσα κυβέρνηση, μετά από δυο χρόνια , δεν έχει προκηρύξει την παραμικρή δράση για τη νεανική επιχειρηματικότητα μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ μόλις ανακοίνωσε την κλασική πρόσκληση Ν.Ε.Ε του ΟΑΕΔ και μάλιστα με μικρό προυπολογισμό και περιορισμένο αριθμό δικαιούχων. 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

1. Τι προβλέπει το σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του νέου Πλαισίου για την ενίσχυση νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ειδικά απο νέους επιστήμονες; 

2. Πότε να περιμένουν συγκεκριμένες προκηρύξεις ενίσχυσης των πρωτοβουλιών τους προκειμένου να προετοιμαστούν και ποιες θα είναι τα γενικά χαρακτηριστικά που θα τις συνοδεύουν; 

Scroll to Top