Μηδέν ευρώ από την επιδότηση κενής θέσης για τους χώρους θεάματος

Το Νοέμβριο του 2020, ψηφίστηκε σχετική ΚΥΑ για την οικονομική ενίσχυση  θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, χώρων συναυλιών και  παραστάσεων που παρέμεναν σε αναστολή λειτουργίας εξαιτίας των μέτρων  για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, προβλεπόταν η καταβολή σταθερού ποσού €10 ανά  θεατή/εισιτήριο, ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου και για συνολικό μέγιστο  αριθμό 24 παραστάσεων ανά μήνα. 

Συγκεκριμένα, οριζόταν η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 40% των  συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίου για τις επιχειρήσεις που λειτούργησαν  εντός χρονικού διαστήματος κατά τον Οκτώβριο ή και τον Νοέμβριο 2020 και  η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών θέσεων  θεατή/εισιτηρίου της εκάστοτε παράστασης για τις επιχειρήσεις που δεν  λειτούργησαν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο 2020. 

Για τους κινηματογράφους, η σχετική ΚΥΑ προέβλεπε αντίστοιχα  την καταβολή σταθερού ποσού €4 ανά θεατή/εισιτήριο και ανά προβολή,  ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου και για συνολικό μέγιστο αριθμό 40  προβολών ανά μήνα, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο  2020. 

Ωστόσο, σήμερα και ενώ βρισκόμαστε περί τα τέλη Ιουλίου, οι κλειστοί χώροι  θεαμάτων δεν έχουν ακόμη λάβει ούτε ένα ευρώ από το μέτρο της επιδότησης  κενής θέσης, με τους επιχειρηματίες να βιώνουν έναν πρωτοφανή εμπαιγμό  εκ μέρους της κυβέρνησης. 

Παράλληλα, η σχετική προκήρυξη για την επιδότηση της κενής θέσης για το α΄  τρίμηνο του 2021 (Ιανουάριος-Μάρτιος), όπου οι χώροι θεαμάτων συνέχισαν να παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, δεν έχει ακόμα προχωρήσει, με τον  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση στην οποία στηλιτεύει την  πρωτοφανή κοροϊδία της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις θεάματος, οι  οποίες ουσιαστικά εξωθούνται προς οριστικό κλείσιμο.  

Επειδή, η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό ψηφίσει σχετική ΚΥΑ για την  οικονομική ενίσχυση των χώρων θεαμάτων που παρέμειναν σε αναστολή  λειτουργίας λόγω πανδημίας τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2020. 

Επειδή, μέχρι σήμερα οι χώροι θεάματος δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από  τη σχετική επιδότηση. 

Επειδή, ακόμα εκκρεμεί η σχετική προκήρυξη για την επιδότηση της κενής  θέσης για το α΄ τρίμηνο του 2021 (Ιανουάριος-Μάρτιος). 

Επειδή, τα παραπάνω συνιστούν πρωτοφανή εμπαιγμό εκ μέρους της  κυβέρνησης προς τους επιχειρηματίες των χώρων θεάματος. 

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί: 

1. Προτίθενται επιτέλους να προχωρήσουν στην καταβολή της επιδότησης  κενής θέσης προς τους χώρους θεάματος όπως ορίζει η σχετική ΚΥΑ για τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2020 που οι επιχειρήσεις  παρέμειναν σε αναστολή λειτουργίας λόγω των μέτρων για την  αντιμετώπιση της πανδημίας; 

2. Προτίθενται επιτέλους να προχωρήσουν στην προκήρυξη για την  επιδότηση της κενής θέσης για το α΄ τρίμηνο του 2021 (Ιανουάριος Μάρτιος), όπου οι χώροι θεαμάτων συνέχισαν να παραμένουν σε  αναστολή λειτουργίας; 

3. Με ποιόν άλλον τρόπο προτίθενται να ενισχύσουν αποτελεσματικά τις  επιχειρήσεις των χώρων θεάματος, οι οποίες δέχθηκαν σημαντικό  πλήγμα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και πολλές  από αυτές κινδυνεύουν με οριστικό «λουκέτο»; 

Scroll to Top