Για «παιχνίδι μη απόδοσης των ευθυνών» κατηγόρησε την Κυβέρνηση και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο ελεγχόμενος από τη δικαιοσύνη Περιφερειάρχης έχει πολλά να πει για τις αρμοδιότητες της κεντρικής Κυβέρνησης, αλλά και η Κυβέρνηση έχει πολλά να πει για τον ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη Περιφερειάρχη».
Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε πρόταση να δημιουργηθεί τομέας παραγωγικής συγκρότησης της Θεσσαλίας στο Υπουργείο Εσωτερικών και δεύτερον να ιδρυθεί ένας φορέας για το σχέδιο ανάκαμψης κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάκαμψης της Θεσσαλίας. «Διαφορετικά και από του χρόνου δυστυχώς θα έχουμε τα ίδια» εξήγησε.
Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη: «Θα αναφερθώ στο έγκλημα που έχει συντελεστεί και συντελείται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλία.
Θλίψη, οργή και μελαγχολία για την επόμενη μέρα. Ο ελεγχόμενος από τη δικαιοσύνη Περιφερειάρχης αποδίδει την όλη βασική αιτία στο έντονο καιρικό φαινόμενο. Η Κυβέρνηση -όχι ευθέως- διαρρέει, αφήνει να εννοηθεί ότι φταίει ο Περιφερειάρχης.
Και οι δύο αυτήν τη στιγμή, επειδή ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο λόγω των εκλογών, παίζουν ένα παιχνίδι μη απόδοσης των ευθυνών. Ο ελεγχόμενος από τη δικαιοσύνη Περιφερειάρχης έχει πολλά να πει για τις αρμοδιότητες της κεντρικής Κυβέρνησης, αλλά και η Κυβέρνηση έχει πολλά να πει για τον ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη Περιφερειάρχη.
Σε αυτά τα λίγα λεπτά θα θέσω δυο, τρία καίρια αναπάντητα ερωτήματα: Υπήρχε η υποχρέωση να εκκενωθεί ο Παλαμάς όταν πλημμυρίζουν τα Φάρσαλα; Ναι ή όχι; Ναι. Από πού προβλέπεται; Από το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας. Το πράξατε; Όχι.
Δεύτερον: Τι είναι αυτά τα περιβόητα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας; Μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες μιας πλημμύρας; Μπορούν να σώσουν ζωές; Ναι, μπορούν. Το λένε όλοι οι επιστήμονες. Ποιος έχει την υποχρέωση; Η χώρα μας. Τι είναι η χώρα μας; Η κυβέρνηση. Το έπραξε; Όχι. Πόσες φορές δέχτηκε αυστηρή προειδοποίηση η χώρα μας λόγω μη επικαιροποίησης των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας; Δύο φορές. Υλοποιήθηκε η επικαιροποίηση; Όχι. Ποιος έχει την ευθύνη; Η Κυβέρνηση. Ποιος έχει την ευθύνη να το υλοποιήσει; Η Περιφέρεια. Το έπραξαν; Όχι.
Τρίτον: Είδαμε μια έρευνα της δικαιοσύνης -και ελπίζουμε αυτή η έρευνα να μην είναι σαν την έρευνα των υποκλοπών- η οποία στρέφεται προς τα κάτω -και καλά κάνει, εννοείται, προς περιφέρεια και δημάρχους- όχι προς τα πάνω. Τι εννοώ; Ο Δήμος Φαρσάλων κατέθεσε μελέτη για να επικαιροποιηθούν τα σχέδια απορροής λεκάνης της περιοχής Φαρσάλων, δηλαδή -για να το πούμε έτσι απλά- σε περίπτωση πλημμύρας προς τα πού θα πάνε τα νερά. Την κατέθεσε τη μελέτη, όμως η μελέτη αυτή απεντάχθη από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Υπάρχει ευθύνη; Υπάρχει. Άρα και προς τα πάνω, όχι μόνο προς τα κάτω. Είχαν την υποχρέωση να την εντάξουν; Είχαν. Δεν πρέπει να μάθουμε για ποιο λόγο απεντάχθη αυτή η μελέτη -εκτός αν απεντάχθη καθαρά για τυπικούς λόγους, για λόγους που δεν ανάγονται στην ουσία του προβλήματος, στην αντιπλημμυρική θωράκιση, δηλαδή.
Τέταρτον, έχουν σπάσει φράγματα; Είναι κοινό μυστικό. Ο κ. Κικίλιας -είναι αντικείμενο της δικαιοσύνης αυτό- είπε ότι ο κεντρικός μηχανισμός δεν έχει σπάσει και ότι είναι «fake news». Άρα, ποιος; Ή η Περιφέρεια ή ο Δήμος. Να φύγει το νερό από εμένα να πάει στον κ. Σαρακιώτη, όχι στον κ. Σαρακιώτη, στον κ. Πλεύρη. Αυτό έγινε. Όποιος είχε πιο γνωστό του γνωστού στην Περιφέρεια, όχι στο δικό μας το χωριό το νερό, να σπάσει πιο εκεί. Μόλις πήγαινε εκεί το νερό, όχι, να σπάσει αλλού. Κάπου έσπασε, όμως. Αυτό είναι οργανωμένη πολιτεία; Αυτό είναι κράτος με στοιχειώδη πολιτική προστασία;
Είναι πολλά τα θέματα. Σήμερα χρειάζεται επίσης μια σοβαρή πολιτική προστασία -σήμερα που μιλάμε- για τα νεκρά ζώα. Οι κτηνοτρόφοι μαζεύουν μόνοι τους τα νεκρά ζώα. Υπάρχει θέμα σοβαρότατο δημόσιας υγείας. Αστεγία! Πού είναι η μέριμνα για τους αστέγους; Δεν υπάρχουν ούτε διαμερίσματα, ούτε ξενοδοχεία. Πού θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι; Πουθενά! Στις σκηνές! Είστε υπερήφανοι, είμαστε όλοι περήφανοι γι’ αυτές τις σκηνές, γι’ αυτά τα οποία βλέπουμε; Όσα δισεκατομμύρια και να πέσουν, τις πλημμύρες πάλι δεν τις αναχαιτίζουν. Γιατί; Γιατί τώρα θέλει ένα άλλο σχέδιο, θέλει σχέδιο εντελώς διαφορετικό. Ούτε το σχέδιο το οποίο υλοποιούσε –υποτίθεται- ο ελεγχόμενος από τη δικαιοσύνη Περιφερειάρχης. Εδώ θέλει σχέδιο το οποίο όχι απλά θα λαμβάνει υπόψη του τον κλιματικό παράγοντα, όχι απλά θα λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον, αλλά θα συναρτάται από τις ανάγκες της φύσης και του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και τουλάχιστον πρέπει να δημιουργηθούν δύο πράγματα: Πρώτον, στο Υπουργείο Εσωτερικών τομέας Θεσσαλίας, παραγωγικής συγκρότησης της Θεσσαλίας και δεύτερον η ίδρυση ενός φορέα για το σχέδιο ανάκαμψης κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάκαμψης της Θεσσαλίας. Διαφορετικά και από του χρόνου δυστυχώς θα έχουμε τα ίδια.»