Ο Υπουργός Εργασίας σκόπιμα απαξιώνει τον ΕΦΚΑ και τα στελέχη του

Τις τελευταίες μέρες, με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του, ο Υπουργός Εργασίας κ.Κωστής  Χατζηδάκης επιρρίπτει ευθύνες με πρωτοφανές μένος και λεξιλόγιο στους υπάλλήλους του ΕΦΚΑ για  τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση οριστικών αποφάσεων για τη χορήγηση 444  συντάξεων χηρείας του ΝΑΤ.  

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Χατζηδάκης επιτίθεται και δυσφημεί τον ΕΦΚΑ, κατηγορεί και  στοχοποιεί τους εργαζομένους του. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του,  συστηματικά προσπαθεί να συκοφαντήσει τον Οργανισμό και τα στελέχη του επιδιώκοντας  προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες:  

Καταρχάς, προσπαθεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες του ιδίου, αλλά και συνολικά της  κυβέρνησης Μητσοτάκη για το φιάσκο των αναδρομικών και τη συνεχιζόμενη αδυναμία να μειωθούν  οι εκκρεμείς συντάξεις. Κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σύμφωνα με την  οποία πάντα κάποιος άλλος φταίει, οι πολίτες, οι νέοι, οι εργαζόμενοι, η αξιωματική αντιπολίτευση  κλπ, καταβάλλεται μια συνεχιζόμενη προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών στα στελέχη του Υπουργείου  και του ΕΦΚΑ. Έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι δεν απαιτείται εφαρμοστική εγκύκλιος για την  εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι μετά την ψήφιση ενός νόμου  από την Βουλή ακολουθεί η έκδοση εγκυκλίου, προκειμένου να εφαρμοστούν οι αντίστοιχες  διατάξεις.  

Καθίσταται επίσης προφανής η γενική επιδίωξη του κ.Χατζηδάκη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη  απαξίωσης του ΕΦΚΑ και συνολικά του δημοσίου τομέα, προκειμένου να προωθήσουν την  ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εμπλοκή δικηγόρων και λογιστών στην έκδοση των  συντάξεων του ΕΦΚΑ. 

Εξάλλου, με την πρόσφατη ψήφιση της ασφαλιστικής αντιμεταρρύθμισης, η οποία υπονομεύει το  δημόσιο διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εισάγοντας κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην  επικουρική ασφάλιση, θεσπίστηκε η δημιουργία του ΤΕΚΑ, ενός νέου ταμείου, τα λειτουργικά έξοδα  του οποίου (νέες προσλήψεις, μισθοί διοικητικών στελεχών) θα καλύψουν οι προβλεπόμενοι πόροι  του κοινωνικού μερίσματος εις βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων και των κοινωνικά αδύναμων.  

Δεδομένου ότι, επί δύο χρόνια δεν γίνονται προσλήψεις στον ΕΦΚΑ, αντιθέτως μόνο το τρέχον έτος  εκατοντάδες έμπειρα στελέχη έχουν συνταξιοδοτηθεί.  

Δεδομένου ότι, συνεχίζεται η ολιγωρία στην υλοποίηση του λογισμικού συστήματος βάσει του  οποίου θα εκδίδονται ταχύτερα οι συντάξεις.  

Δεδομένου ότι, δεν έχει εκδοθεί η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος για την εφαρμογή των  νομοθετικών διατάξεων του ν. 4826/2021. 

Δεδομένου ότι, είναι απαράδεκτο να συκοφαντούνται άκριτα δημόσιοι οργανισμοί και δημόσιοι  λειτουργοί με πολύχρονη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

1. Πότε απέστειλε το Υπουργείο Εργασίας τη σχετική διάταξη του ν. 4826/2021 στη Γενική  Διεύθυνση Συντάξεων, ώστε να βγει η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος με οδηγίες σχετικά με την  έκδοση των εν λόγω συντάξεων χηρείας του ΝΑΤ; 

2. Έχουν καθοριστεί από το ΝΑΤ οι σχετικές λεπτομέρειες (πχ συντάξιμες αποδοχές, ποσά κ.λ.π); 

3. Έχουν αποσταλεί αρμοδίως οι σχετικοί φάκελοι από το ΝΑΤ; Ποια είναι η ακριβής ημερομηνία  και το πρωτόκολλο αποστολής των φακέλων; 

4. Πότε αναμένεται το πολυδιαφημιζόμενο λογισμικό σύστημα για την ψηφιακή απονομή των  συντάξεων; 

5. Υπάρχει και ποιος είναι ο προγραμματισμός μόνιμων προσλήψεων στον ΕΦΚΑ;

Scroll to Top