Ανάγκη για άμεση ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές υγείας

Με αφορμή τη μνημονιακή κρίση, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. είχαν  παραχωρήσει αποκλειστικά στους εργολάβους τις υποστηρικτικές υπηρεσίες  στα Νοσοκομεία, καταργώντας σταδιακά σχεδόν το σύνολο των οργανικών  θέσεων, περισσότερες από το 95%. Έτσι ενώ οι εργολάβοι αποκόμιζαν  υπέρογκα κέρδη, για τους εργαζόμενους οι συνθήκες ήταν στα όρια της  εργασιακής εξουθένωσης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξεδίωξε τους  εργολάβους από τα νοσοκομεία και η απόφαση μάλιστα του Ευρωπαϊκού  Δικαστηρίου (υπόθεση C-260/17) δικαίωσε την ελληνική κυβέρνηση και έκρινε  ότι είναι πλήρως συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο η νομοθεσία για την ανάθεση  των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης των Νοσοκομείων και όλου  του δημόσιου τομέα σε εργαζόμενους και όχι εργολάβους, απορρίπτοντας  οριστικά τις αιτήσεις αναστολών που είχαν καταθέσει οι εργολάβοι. Δυστυχώς  με την κυβέρνηση της ΝΔ το καθεστώς των εργολάβων επανήλθε και οι  συμβάσεις εργασίας μειώθηκαν από δύο σε ένα έτος. Στις 9/7/2021 με  πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας Α. Ξανθού 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας, ερώτηση με θέμα: «Χωρίς εργασιακή  προοπτική οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου σε σίτιση, φύλαξη και  καθαριότητα στις δημόσιες δομές υγείας», η οποία δεν απαντήθηκε. 

Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι μια μεγάλη κατηγορία  εργαζομένων περίπου 6.000 σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και παρέχουν  σημαντικό έργο, ειδικά υπό την παρούσα υγειονομική κρίση. 

Στην πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΕΔΗΝ με τον Υπουργό Υγείας, ο τελευταίος ανακοίνωσε, ότι υπάρχει δέσμευση από την πλευρά του  Υπουργείου Υγείας να παραταθούν για ένα έτος οι συμβάσεις των εργαζομένων μέσω του ΟΑΕΔ και για έξι μήνες των επικουρικών. Ανέφερε επίσης, ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η προκήρυξη των θέσεων για όλους τους  συμβασιούχους, ώστε να συμμετάσχουν με αυξημένη μοριοδότηση.  

Για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, ωστόσο, ανέφερε ότι δεν υπάρχει  καμία κυβερνητική απόφαση ανανέωσης των συμβάσεων και η δική του  εισήγηση είναι υπέρ της ανανέωσης. Για την θεσμοθέτηση της δυνατότητας  προκήρυξης διαγωνισμών, για πρόσληψη προσωπικού ΣΟΧ από 1/1/2022 στα  Νοσοκομεία, δυστυχώς δεν απάντησε. 

Επειδή οι εργαζόμενοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων με  συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καλύπτουν πάγιες ανάγκες και είναι χρέος της  κυβέρνησης να βρει με διακομματική συναίνεση τη ρύθμιση εκείνη, που θα δίνει  εργασιακή προοπτική στους σημερινούς συμβασιούχους και θα καλύπτει με  σταθερό και ποιοτικό τρόπο τις ανάγκες του ΕΣΥ. 

Επειδή η συμβολή του συνόλου των εργαζομένων, που στήριξε το δημόσιο  σύστημα υγείας στην πανδημία, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι κομβικής  σημασίας για τη λειτουργία τους. 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

1. Προτίθεται να ανανεώσει ή να παρατείνει τις συμβάσεις εργασίας των  εργαζόμενων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις δημόσιες δομές  υγείας. 

2. Σκοπεύει να επαναφέρει το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την  κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ στους τομείς της καθαριότητας-σίτισης φύλαξης μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας; 

Scroll to Top