Η δεκαετής οικονομική κρίση και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που είχε η χώρα μας λόγω των μνημονίων, δεν επέτρεψαν την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τα επιδόματα αναπηρίας αποσυνδέθηκαν από εισοδηματικά κριτήρια και εξαιρέθηκαν από το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, ενώ απετράπη η περικοπή των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων που μετ΄ επιτάσεως απαιτούσε το ΔΝΤ.
Τα τελευταία δυόμιση χρόνια που η χώρα μας δεν υπόκειται σε δημοσιονομικούς περιορισμούς, τα επιδόματα των αναπήρων παραμένουν καθηλωμένα στο ποσό των περίπου 330 ευρώ και το όποιο επιχείρημα της κυβέρνησης για μη αύξηση αυτών, κρίνεται τελείως ανεδαφικό. Τη στιγμή δε που η κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη της τάξεως του 6%, στο νέο προϋπολογισμό του 2022 δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι 170.000 περίπου ανάπηροι. Η δε συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων αυτών των επιδομάτων, εντάσσεται στην κατηγορία της πιο ακραίας φτώχειας.
Ταυτόχρονα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αρνείται συστηματικά να απαντήσει σε αίτημα για συνάντηση που έχει υποβάλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προκειμένου να συζητηθεί το καίριο αυτό ζήτημα.
Κατόπιν των ως άνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Προτίθενται, έστω και τώρα, ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού και δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, να προχωρήσουν σε ουσιαστική αύξηση των επιδομάτων των προσώπων με αναπηρία, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης;