Ποιεί τη νήσσαν το Υπουργείο Οικονομικών σε ότι αφορά την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και σε όσους καταναλωτές χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της εξαίρεσης της τηλεθέρμανσης από τα  επιδοτούμενα μέσα θέρμανσης (Αριθ. Πρωτ. Ερωτ. 247/12.10.2021 και  2591/11.12.2020), καθώς στην απάντηση του Ο Υφυπουργός Οικονομικών,  Απόστολος Βεσυρόπουλος, αρκέστηκε στην παράθεση των όσων ισχύουν για  την επιδότηση θέρμανσης, αποφεύγοντας ουσιαστικά να απαντήσει στο κύριο  ερώτημα, το αν προτίθεται η κυβέρνηση να συμπεριλάβει και την τηλεθέρμανση  στα επιδοτούμενα μέσα θέρμανσης.  

Δύο μέρες μάλιστα μετά την κατάθεση της ερώτησής μας στη Βουλή, Βουλευτής  της συμπολίτευσης του Νομού Σερρών με δελτίο τύπου που εξέδωσε,  ισχυρίστηκε ότι «κατόπιν πρωτοβουλίας του» και σε επικοινωνία που είχε με  τον Αν. Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, έλαβε τις διαβεβαιώσεις  ότι θα περιληφθεί και η τηλεθέρμανση στα επιδοτούμενα μέσα θέρμανσης.  

Επαναλαμβάνουμε ότι την τηλεθέρμανση την έχουν επιλέξει ως μέσο  θέρμανσης χιλιάδες νοικοκυριά στους Νομούς Σερρών, Φλώρινας, Κοζάνης και  στο Δήμο Μεγαλόπολης, τα οποία πλήττονται εξίσου με τους υπόλοιπους  καταναλωτές από το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων, την εκτόξευση των  λογαριασμών ρεύματος και τον δραστικό περιορισμό του διαθέσιμου  εισοδήματος των νοικοκυριών. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στην προηγούμενη  απάντηση του ΥΠΟΙΚ πριν από περίπου ένα χρόνο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ισχυριζόταν ότι «παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της  φορολογικής πολιτικής και μελετά βελτιώσεις του ισχύοντος νομοθετικού  πλαισίου. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει τις προτάσεις για βελτιώσεις που  καταθέτουν φορείς και σύλλογοι. Οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές  λαμβάνονται με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη  συμβατότητα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, την καταπολέμηση της  φοροδιαφυγής, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες  της χώρας». 

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι οι ισχυρισμοί αυτοί του ΥΠΟΙΚ ήταν ένας  ακόμη πολιτικός ελιγμός καθησυχασμού της κοινής γνώμης των καταναλωτών  που χρησιμοποιούν την τηλεθέρμανση.  

ΕΠΕΙΔΗ η εξαίρεση της τηλεθέρμανσης από τα επιδοτούμενα μέσα θέρμανσης  είναι κοινωνικά άδικη. 

ΕΠΕΙΔΗ στο Νομό Σερρών αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές που έχει  αναπτυχθεί η συγκεκριμένη μέθοδος (Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη,  Μεγαλόπολη) υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούν  τηλεθέρμανση. 

ΕΠΕΙΔΗ στο Νομό Σερρών και στις άλλες περιοχές που υπάρχει η  τηλεθέρμανση παρατηρούνται ήδη πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ιδίως τις  νυχτερινές ώρες. 

ΕΠΕΙΔΗ η κυβέρνηση επιμελώς αρνείται να εγκρίνει την επιδότηση και της  τηλεθέρμανσης εδώ και ένα χρόνο

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Που οφείλεται η άρνηση, επί της ουσίας, να ενταχθεί και η  τηλεθέρμανση στα επιδοτούμενα μέσα θέρμανσης; 

2. Προτίθεται επιτέλους να αναγνωρίσει την ανάγκη να επιδοτηθεί  και η τηλεθέρμανση και να την συμπεριλάβει στα επιδοτούμενα  μέσα θέρμανσης; 

3. Πόσοι είναι συνολικά οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν την  τηλεθέρμανση και ποιο το επιπλέον κόστος που θα προκύψει  σε περίπτωση που η κυβέρνηση συμπεριλάβει τελικά την  τηλεθέρμανση στα επιδοτούμενα μέσα θέρμανσης; 

Scroll to Top