Επιτακτική η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τον κλάδο των ξεναγών προκειμένου να τύχουν της τρίμηνης τακτικής χειμερινής επιδότησης του ΟΑΕΔ

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-COV-2 συνεχίζουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια οικονομία, βάλλοντας έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό. 

Ένας από τους κλάδους που εξακολουθεί να πλήττεται ιδιαίτερα είναι αυτός των Ξεναγών. Η άκρως ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με την ούτως ή άλλως κάμψη της τουριστικής κίνησης τον χειμώνα έχουν σαν αποτέλεσμα οι μετακινήσεις τουριστών προς την Ελλάδα να έχουν σχεδόν μηδενιστεί και οι όποιες κρατήσεις για το μέλλον να κινδυνεύουν να ακυρωθούν. 

Οι Ξεναγοί τόσο το 2020 όσο και το πρώτο εξάμηνο του 2021 δεν εργάστηκαν. 

Για το 2020 έλαβαν από την Κυβέρνηση 1868 ευρώ και 50 ένσημα.  Ειδικότερα έλαβαν, ως δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020 το ποσό των 800 ευρώ χωρίς να τους αναγνωρισθούν ένσημα. Για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020, έλαβαν 1068 ευρώ, δηλ. 534 ευρώ για κάθε μήνα, και τους αναγνωρίστηκαν 50 ένσημα τα οποία, όμως, δεν έχουν «εμφανιστεί» ακόμα.!

Για το 2021 οι Ξεναγοί έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού, για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, 534 ευρώ ανά μήνα, για τα οποία απ´ ό,τι φαίνεται δεν προβλέπεται η αντίστοιχη ασφαλιστική κάλυψη. 

Δυστυχώς οι Ξεναγοί, μετά και το τέλος της εξαιρετικά σύντομης τουριστικής περιόδου για το 2021, βρίσκονται και πάλι σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι 4 μήνες εργασίας, μετά από ενάμισυ χρόνο καθολικής ανεργίας, δεν επαρκούν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, ιδιαίτερα με την τωρινή επιδημιολογική κατάσταση και το κύμα ακρίβειας που μαστίζει την κοινωνία. 

Επειδή , οι Ξεναγοί έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, με ανύπαρκτο σχεδόν εισόδημα για το 2020 και ελάχιστο για το 2021, συνεχίζουν δε να έχουν ανάγκη του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ για τους 3 μήνες του χειμώνα 

Επειδή, για την εξασφάλιση του επιδόματος του ΟΑΕΔ όπως επίσης και άλλων πρόσθετων επιδομάτων (τοκετού – λοχείας) καθώς και για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα απαιτούνται 201 ένσημα ανά έτος, τα 50 δε ένσημα που τους είχαν δοθεί το 2020 δεν επαρκούν, και για το 2021 αμφισβητούνται ακόμα και αυτά. 

Επειδή, η επιδότηση της ανεργίας των Ξεναγών ρυθμίζεται με ειδικότερη διάταξη (ΥΑ 34061/1999) και έτσι απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση για τον κλάδο. 

Επειδή, η ανάγκη για την προστασία αυτού του κλάδου εργαζομένων είναι άμεση και επιτακτική, τα δε μέχρι στιγμής μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι επαρκή. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

1) Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία κι ενίσχυση του κλάδου των ξεναγών; 

2) Προτίθενται να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα των ενσήμων τους, ώστε να έχουν την δυνατότητα να λάβουν το επίδομα ανεργίας τους; 

3) Προτίθενται να προβούν σε ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα τους το εξασφαλίσει, όπως κάνατε και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον τουρισμό; 

Scroll to Top