Η επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία, στο περιβάλλον, στις υποδομές, στις περιουσίες, είναι βέβαιο ότι απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση, την αναγέννηση και την επαναφορά της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των Θεσσαλών. Μέσα από την εν λόγω διπλή πλέον καταστροφή, καθώς μόλις χθες οι ίδιες περιοχές της Θεσσαλίας υπέστησαν το ίδιο πλήγμα, έρχονται στην επιφάνεια, ζητήματα, τα οποία δεν ήταν ιδιαιτέρως γνωστά στην καθημερινότητα του πολίτη, πλην όμως, είναι μείζονος σημασίας καθώς αφορούν στην δημόσια υγεία, ασφάλεια και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, έχουν θέσει εκτός λειτουργίας σχεδόν όλους τους βιολογικούς καθαρισμούς των Δήμων, που έχουν πληγεί, γεγονός άκρως επικίνδυνο για τη υγεία των πολιτών, καθώς τα αστικά λύματα, που δεν επεξεργάζονται, διοχετεύονται στην επιφάνεια των υδάτων των ποταμών και μεταφέρονται με τα νερά των ποταμών σε συνοικίες και παραποτάμιες περιοχές, χωριά και οικισμούς.
Ύστερα και από την χθεσινή καταστροφική πλημμύρα, σωρεύονται τα πάσης φύσεως προβλήματα, μεταξύ αυτών και αυτό της προστασίας της δημόσιας υγείας από την μη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, γεγονός όμως που δεν θα έπρεπε να συμβεί, δεδομένου ότι σε όλες τις πλημμυροπαθείς περιοχές, τόσο του Νομού Λάρισας, όσο και της ευρύτερης Θεσσαλίας, τα τελευταία χρόνια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανακοίνωνε και διαφήμιζε την υπογραφή συμβάσεων έργων Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και διάθεσης εκροής, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κάνοντας λόγο για έργα ουσίας με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής κατοίκων, προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το οικοσύστημα.
Την περίοδο αυτή επομένως, ύστερα και από πλείστες πλημμύρες, οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν την αλήθεια, αναφορικά με την λειτουργία στην περιοχή τους ή όχι, βιολογικών καθαρισμών, και την προστασία της υγείας τους και του περιβάλλοντος από την μεταφορά των υδάτων και των λυμάτων. Επίσης, πρέπει οι πολίτες να πληροφορηθούν, ποιες είναι οι συνέπειες από την τυχόν μη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού της περιοχής τους, από την μεταφορά λυμάτων χωρίς επεξεργασία, και από την εν γένει υγειονομική, περιβαλλοντική και οικολογική βόμβα στην πόλη και τα χωριά μας. Πέραν αυτού βέβαια, πρέπει όλοι να γνωρίζουμε εάν έλαβαν χώρα επανορθωτικά μέτρα , όπως άντληση υδάτων, αντικατάσταση εξοπλισμού, μετρήσεις στον αποδέκτη των λυμάτων, ενημέρωση των εξυπηρετούμενων από τη δραστηριότητα πολιτών και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους.
ΕΠΕΙΔΗ, η ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λυμάτων στην περιοχή, με οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, δεν φαίνεται να λειτούργησε στην πράξη, επιφέροντας σημαντικές συνέπειες.
ΕΠΕΙΔΗ, το Υπουργείο οφείλει να παράσχει επίσημη και αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με τους βιολογικούς καθαρισμούς και τους Δήμους στους οποίους είτε τέθηκαν εκτός λειτουργίας, είτε δεν είχαν λειτουργήσει ποτέ, ώστε να εξαχθεί προγραμματισμός αποκατάστασης και λήψης μέτρων προστασίας και προφύλαξης.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1. Σε ποιους δήμους εκ των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, στην ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λειτουργούσαν βιολογικοί καθαρισμοί και τέθηκαν εκτός λειτουργίας;
2. Ποια ήταν τα μέτρα αποκατάστασης των έργων και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, που ελήφθησαν από τους δήμους;
3. Για ποιους δήμους δημοπρατήθηκαν έργα βιολογικού καθαρισμού με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ποια ολοκληρώθηκαν και ποια βρίσκονται σε στάδιο εκτέλεσης;