Η επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία, στο περιβάλλον, στις υποδομές, στις περιουσίες, είναι βέβαιο ότι απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση, την αναγέννηση και την επαναφορά της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των Θεσσαλών. Όμως, υπάρχουν τρέχοντα και ανεπίδεκτα αναβολής και μετάθεσης ζητήματα, τα οποία χρήζουν αμεσότατης αντιμετώπισης και σχεδιασμού, καθώς αφορούν στις τρέχουσες βιοτικές ανάγκες των πολιτών που επλήγησαν.
Μεταξύ αυτών των θεμάτων, που απαιτούν άμεση επέμβαση της Πολιτείας και συνιστούν κρατική αρωγή υπό μία ευρύτερη έννοια, είναι η πρόνοια για ευάλωτες κοινωνικές και πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες εξαιτίας της κατάστασης που προκλήθηκε χρήζουν έτι περαιτέρω αυξημένης κοινωνικής προστασίας.
Πρόκειται για τους πρωτοετείς φοιτητές, που προέρχονται από τα Λύκεια της Θεσσαλίας και πέτυχαν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, έχοντας εγγραφεί σε Τμήματα Πανεπιστημίων εκτός των πόλεων της Θεσσαλίας, και οι οποίοι πρέπει να εγκατασταθούν σε άλλη πόλη εκτός από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας της οικογένειάς τους. Συγχρόνως, πρόκειται και για τους Θεσσαλούς φοιτητές πληγέντων οικογενειών, οι οποίοι φοιτούν ήδη σε πανεπιστημιακά τμήματα άλλων πόλεων πλην της Θεσσαλίας, και οι οποίοι δεν έχουν ακόμη καταστεί πτυχιούχοι.
Οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν πλήξει οικογένειες σε υπέρμετρο βαθμό, καθώς πέραν της ψυχικής και ηθικής δοκιμασίας, έχουν μείνει κυριολεκτικά άστεγες, έχουν καταστραφεί οι οικοσυσκευές τους, οι περιουσίες τους, οι αγροτικές τους παραγωγές κλπ. Σήμερα, οι πληγέντες, όλως ενδεικτικά, από τις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, το Αρμένιο του Δήμου Κιλελέρ, τον Παλαμά Καρδίτσας, την Φαρκαδόνα Τρικάλων, τα Φάρσαλα, έχουν επιδοθεί σε μια άνιση προσπάθεια με το χρόνο και την οικονομική αφαίμαξη, ώστε να ανεύρουν κατοικίες, να αποκαταστήσουν ζημίες, να επισκευάσουν σπίτια, να αγοράσουν την αναγκαία οικοσυσκευή κ.οκ.
Οι συνθήκες αυτές, δεν επιτρέπουν σε αυτές τις οικογένειες να κάνουν νέα εγκατάσταση στους πρωτοετείς φοιτητές σε άλλη πόλη, και να συντηρήσουν ταυτόχρονα τις οικίες των ήδη φοιτούντων.
ΕΠΕΙΔΗ, λοιπόν, αμέτρητες οικογένειες στην Θεσσαλία, έχουν ήδη πληγεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, ψυχικά, σωματικά, οικονομικά, και αναγκάζονται να υποβληθούν σε μακρόχρονες δαπανηρές προσπάθειες, είναι ανέφικτο ανθρωπίνως να μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους μακριά από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
ΕΠΕΙΔΗ, αυτές οι οικογένειες χρήζουν πρόσθετης αρωγής από την Πολιτεία, ως δείγμα ενσυναίσθησης, αρωγής και ελάχιστης αλληλεγγύης, εκ μέρους της Πολιτείας.
ΕΠΕΙΔΗ, πρέπει να μεριμνήσετε για τη νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος μετεγγραφής των φοιτητών που προέρχονται από οικογένειες, των οποίων οι κατοικίες βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, οι οποίοι, είτε ήδη φοιτούν και δεν έχουν λάβει πτυχίο, είτε εισήχθησαν στο παρόν ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) της χώρας εκτός της Θεσσαλίας.
ΕΠΕΙΔΗ, πρέπει να δοθεί το δικαίωμα κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής των παραπάνω κατηγοριών φοιτητών προς την πλησιέστερη στην κύρια κατοικία των ιδίων αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Α.Ε.Ι.
ΕΠΕΙΔΗ, η μετεγγραφή μπορεί να γίνεται καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε προβλεπόμενου αριθμού μετεγγραφόμενων ή μετακινούμενων, λόγω των γεγονότων ανωτέρας βίας.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
Προτίθεστε να προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος μετεγγραφής των φοιτητών, που προέρχονται από πληγείσες περιοχές και οικογένειες της Θεσσαλίας, σε αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κατ’ αντίστοιχο τρόπο που ορίστηκε με την Υπουργική Απόφαση με Αριθμ. 129480/Ζ1/2021 (ΦΕΚ 4801/Β/18-10-2021);