Τα οικονομικά προβλήματα των ΔΕΥΑ και των Δήμων συνεχίζονται εξαιτίας της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις έχει επανειλημμένα επισημάνει τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβερνητικής ενεργειακής πολιτικής. 

Ένα χρόνο πριν με ερώτησή τους πενήντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαν επισημάνει ότι τόσο οι ΔΕΥΑ όσο και οι ΟΤΑ της χώρας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα πολλές ΔΕΥΑ να λαμβάνουν μηνιαίους λογαριασμούς με προσαυξήσεις πάνω και από τους μηνιαίους προϋπολογισμούς τους και να μην μπορούν να επιτελέσουν πολλές από τις βασικές τους αρμοδιότητες σαν δημοτικές αρχές! 

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αιτούνταν από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη λήψη πρόσθετων αναδρομικών μέτρων για τη στήριξη των ΔΕΥΑ κατά την περίοδο  Αύγουστος-Δεκέμβριος 2021, προκειμένου το αυξημένο ενεργειακό κόστος να μην  μετακυλιστεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών και τη λήψη πρόσθετων  βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη στήριξη των ΔΕΥΑ έναντι του ενεργειακού κόστους που  αντιμετωπίζουν.  

Ένα χρόνο μετά, λοιπόν, δεν έχουν δοθεί ικανοποιητικές απαντήσεις και το  ενεργειακό κόστος δεν έχει αποκλιμακωθεί ούτε προβλέπεται κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον. Πολλές ΔΕΥΑ και δήμοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα με το  ενεργειακό κόστος να παραμένει υψηλό και τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε οικονομικό  στραγγαλισμό να είναι μεγάλος, όπως γίνεται ήδη με πολλά νοικοκυριά τα οποία πιθανά θα  αναγκαστούν να επιβαρυνθούν το κόστος μετακύλισης των τιμών ενέργειας.

Είναι φανερό ότι με τη σημερινή κατάσταση οι ΔΕΥΑ οδηγούνται σε αδιέξοδο εκτός  αν υπάρχει σχέδιο για τη συμμετοχή των ιδιωτών όπως έχουμε δει πολλές φορές να γίνεται  εφόσον η κυβέρνηση αφήνει κάποιον δημόσιο φορέα να απαξιωθεί. 

Ερωτώνται, λοιπόν, οι αρμόδιοι Υπουργοί: 

Σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των  υπερχρεών των ΔΕΥΑ (ρύθμιση, μερική διαγραφή κ.λπ.) και για να μην παραμείνει  το πρόβλημα δημιουργώντας νέα χρέη;

Scroll to Top