Το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσεί. 1 στους 5 Έλληνες δεν έλαβε ουδεμία υπηρεσία υγείας. 1 στους 3 καρκινοπαθείς έχει πρόβλημα πρόσβασης στον θεράποντα ιατρό του και 1 στους 4 αντιμετώπισε πρόβλημα στην πρόσβαση του φαρμάκου του. Αυτά είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της κρίσης του ΕΣΥ, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε ο οργανισμός έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις», με τίτλο «Το Νέο ΕΣΥ: Η Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» (2020).
Ένα κύμα εξάντλησης και δυσαρέσκειας διευρύνεται σταθερά μέσα στο ΕΣΥ, οδηγώντας ολοένα και περισσότερους γιατρούς προς την έξοδο των νοσοκομείων.
Ανάμεσα σε όσους συνταξιοδοτούνται, προστίθενται και όσοι ηθελημένα αποχωρούν πολύ πριν φτάσουν στην προβλεπόμενη ηλικία συνταξιοδότησης. Αναζητούν καλύτερες συνθήκες τόσο εργασιακές όσο και μισθολογικές, στον ιδιωτικό τομέα υγείας σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Το 2022 αποχώρησαν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας 424 γιατροί, ενώ παραιτήθηκαν περίπου 400 για διάφορους λόγους. Συνολικά δηλαδή αποχώρησαν 824 γιατροί.
Το τρέχον έτος εκτιμάται σύμφωνα με στοιχεία ότι θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 450 γιατροί. Ολοένα και περισσότεροι γιατροί πλέον πλήττονται από επαγγελματική εξουθένωση (burnout).
Στο Γ.Ν Τρικάλων υπάρχει μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Για παράδειγμα, στο Ακτινοδιαγνωστικό εργάζονται μόλις 3 γιατροί, έπειτα από παραίτηση ενός γιατρού τον περασμένο Ιούλιο.
Επιπροσθέτως, έχει επιβληθεί στους ακτινοδιαγνώστες του Γ.Ν.Τρικάλων να καλύπτουν παράλληλα και τα περιστατικά του Γ.Ν Καρδίτσας τις ημέρες που δεν εφημερεύει εκεί αντίστοιχος γιατρός. Η διάγνωση γίνεται χωρίς τη φυσική παρουσία του ασθενή και η αποστολή των CT γίνεται μέσω We Transfer.
Υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση στους βασικούς κανόνες άσκησης της ιατρικής ειδικότητας της ακτινοδιαγνωστικής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκληθεί τεράστια και ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του ασθενούς. Επιπλέον λόγω εξάντλησης του ιατρικού προσωπικού, είναι άκρως επικίνδυνο να εφημερεύει μόνο ένας ειδικός γιατρός και για τα δύο νοσοκομεία. Όπως συμβαίνει με τους ακτινοδιαγνώστες, έτσι και οι 3 νεφρολόγοι του Γ.Ν Τρικάλων χρειάζεται κατά διαστήματα να καλύπτουν το Γ.Ν Καρδίτσας και ένας εξ αυτών να μετακινείται και στο Γ.Ν Άμφισσας, καθώς δεν υπάρχει κανένας νεφρολόγος, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.
Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι των Τρικάλων είναι φανερά δυσαρεστημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση. Περιμένουν μήνες έως και χρόνο με σκοπό να εξεταστούν από τον θεράποντα ιατρό, μη γνωρίζοντας αν θα τους το ακυρώσουν την τελευταία στιγμή, λόγω τεράστιου όγκου ασθενών.
Εύκολα γίνεται αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης και η αναγκαιότητα για άμεσες και ταυτόχρονες προσλήψεις, με σκοπό να στελεχωθούν άμεσα οι κενές θέσεις.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεστε να δώσετε στους λειτουργούς του ΕΣΥ που παλεύουν καθημερινά, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας με σκοπό να αποτρέψετε την πρόωρη αποχώρησή τους και να προχωρήσετε άμεσα σε προκηρύξεις για προσλήψεις νέου ιατρικού προσωπικού με σκοπό να στελεχωθούν επαρκώς τα Δημόσια Νοσοκομεία;
2. Πώς θα αντιμετωπιστεί άμεσα η έλλειψη ακτινοδιαγνωστών και νεφρολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, αλλά και στα όμορα Νοσοκομεία, ώστε να πάψει η πολυδιάσπαση του προσωπικού και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών των Τρικάλων στις υπηρεσίες υγείας του μοναδικού Νοσοκομείου;
3. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νέες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, ώστε να πάψει να υφίσταται η δυσαρέσκεια των πολιτών, καθώς και αυτή η δυσαρμονία ανάμεσα στα κατάλληλα μηχανήματα που είναι σε λειτουργία και στο προσωπικό που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την αξιοποίησή τους;