Σε υψηλούς τόνους συζητήθηκε την Τετάρτη στη βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Κόκκαλης τόνισε μεταξύ άλλων πως «έχουν περάσει λίγες μέρες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και οι πολίτες της Θεσσαλίας περιμένουν απαντήσεις, και αυτοί που είναι μέσα στις λάσπες και αυτοί που γλίτωσαν από τις πλημμύρες, για την τύχη των αντιπλημμυρικών έργων.
Μετά τον «Ιανό» και ο Πρωθυπουργός και ο Περιφερειάρχης -ο ελεγχόμενος από τη δικαιοσύνη Περιφερειάρχης, ειρήσθω εν παρόδω- εξήγγειλαν αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Σήμερα πρέπει να πει η Κυβέρνηση ποια έργα ανατέθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ποια ποσά χορηγήθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους δήμους για την αποκατάσταση των υποδομών και των δικτύων και ποια από αυτά έχουν υλοποιηθεί.
Ξέρετε, συμβαίνει το εξής παράδοξο: Η μεν Κυβέρνηση διαρρέει όχι ευθέως -μάλλον αυτό προδικάζω ότι θα είναι η απάντηση- ότι όλη η ευθύνη για την αντιπλημμυρική θωράκιση είναι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η δε Περιφέρεια Θεσσαλίας λέει ότι έργα έγιναν, αλλά ήταν έντονο το φαινόμενο, ήταν πρωτόγνωρο.
Όχι, κύριε Υπουργέ, δεν ήταν πρωτόγνωρο. Όλα ήταν γραμμένα στα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας. Όλα ήταν γραμμένα! Και αν μπορείτε, να πείτε εάν προτάθηκε, εάν εκτελέστηκε, εάν υλοποιήθηκε κάποια από τα έργα τα οποία προέβλεπαν τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, τα οποία ψηφίστηκαν το 2018 και έλαβαν ΦΕΚ 2685 του 2018».
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Στην απάντησή του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νικόλαος Ταχιάος σημείωσε μεταξύ άλλων «θα σας εκπλήξω, αλλά δεν θα ισχυριστώ αυτά τα οποία λέτε. Δεν θα πω δηλαδή ότι η ευθύνη ήταν της Περιφέρειας και ότι η Κυβέρνηση είναι αμέτοχη. Αναφερόμενος όχι μόνο στη δική μας Κυβέρνηση αλλά διαχρονικά στη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας από κυβερνήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της πλημμύρας, είδαμε κάτι τις τελευταίες ημέρες κι εγώ θα επιμείνω σε αυτό. Το έχω πει σε αυτήν την Αίθουσα και θα το ξαναπώ και το ξαναλέω. Μπορεί να ακούγεται ακραίο ή μάλλον ακούγεται υπερβολικό σε όσους δεν έχουν ιδία μαρτυρία του γεγονότος, αλλά εσείς έχετε, γιατί εσείς είστε Βουλευτής Λαρίσης. Πραγματικά, ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο».
ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ;
Εν συνεχεία ο κ. Κόκκαλης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στη δευτερολογία του, εστιάζοντας στα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας τα οποία όπως σημείωσε, «είναι υποχρεωτικά για τα κράτη-μέλη και περιέχουν χάρτες των λεκανών απορροής, περιγραφή των πλημμυρών. Πότε ψηφίστηκαν; Το 2018. Ποια είναι η δημόσια αρχή για την εφαρμογή και παρακολούθηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας; Η Περιφέρεια. Μπορούν τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας να προβλέψουν πλημμύρες; Ναι, σε συνδυασμό με τους αρμόδιους φορείς –Αστεροσκοπείο, Μετεωρολογική Υπηρεσία- μπορούν να έχουν μια αποτελεσματική υποστήριξη στην πρόβλεψη με μεγάλη πιθανότητα των κινδύνων εμφάνισης πλημμύρας. Επίσης, η πιστή εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας οδηγεί στην αποφυγή της μείωσης των συνεπειών της πλημμύρας; Ναι, περιλαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και έργα τα οποία, εάν υλοποιηθούν, οι κίνδυνοι από τις πλημμύρες και κατά συνέπεια οι επιπτώσεις μπορεί να έχει ελαχιστοποιηθούν.
Η απλή ερώτηση είναι: Όλα αυτά έγιναν; Εάν έγιναν όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, τότε να καταλήξουμε ότι ήταν πρωτόγνωρο το φαινόμενο και δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη μέση, που λέμε εμείς οι νομικοί, κοινή λογική, με τη μέση αντιμετώπιση. Εάν έγιναν όλα αυτά. Ξέρετε ότι η πλημμύρα είχε προβλεφθεί;
Τώρα όσον αφορά τα έργα, τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας υπήρχαν από το 2018 κι έπρεπε να είχαν επικαιροποιηθεί και, επειδή δεν επικαιροποιήθηκαν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δύο φορές μας εγκάλεσε και είπε: «Κύριοι, γιατί δεν επικαιροποιείτε και δεν εφαρμόζετε τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας;».
Συνεπώς, και καταλήγω, εάν είχαν εφαρμοστεί πλήρως και δεν είχαν επιτύχει, τότε μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ήταν πρωτόγνωρο και δεν μπορούσατε να κάνετε κάτι».
Από την πλευρά του ο κ. Ταχιάος έκλεισε τη δευτερολογία του λέγοντας πως «φαραωνικά έργα τα οποία να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πλημμύρα με Τ300, δηλαδή με περίοδο επαναφοράς 300, δεν μπορούν να γίνουν, ούτε είναι στον σχεδιασμό το δικό μας ούτε είναι στο σχεδιασμό οποιασδήποτε κυβέρνησης.
Και φυσικά τώρα αλίμονο αν σας φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πρωτόγνωρα πράγματα στη ζωή, κακώς βλέπει πρωτόγνωρα πράγματα στη ζωή η Κυβέρνηση, δείτε το πρωτόγνωρο στο κόμμα σας. Ήρθε ένας από το πουθενά και το πήρε».