Κόκκαλης σε Χατζηδάκη και Αυγενάκη: «Πλημμυροπαθείς Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι απειλούνται με κατασχέσεις από τα funds»

Να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία να προστατευθούν από τις απειλές κατασχέσεων από διάφορα funds, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου στο οποίο φιλοξενείται συνέντευξη του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Παναγιώτη Πεβερέτου, όπου καταγγέλλεται το γεγονός ότι «αντιμέτωποι με κατασχέσεις των γκρεμισμένων εγκαταστάσεων βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στην Θεσσαλία».

Αναφέρεται ότι «οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο ξεπερνούν τα 80.000 αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοιρινά, ενώ το ύψος των ζημιών μαζί με τις αστικές περιοχές ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ» ενώ πολλοί νέοι άνθρωποι της περιοχής «δεν θα επιστρέψουν στην κτηνοτροφία. Ψάχνουν να βρουν οι ίδιοι πρακτορεία, για να φύγουν για Γερμανία, γιατί πολλοί από αυτούς για να φτιάξουν τις μονάδες στις οποίες φτιάξανε δανειοδοτήθηκαν με πολλά χρήματα».

Επισημαίνεται το γεγονός της κερδοσκοπίας των σούπερ μάρκετ γιατί «ανεβάζουν την τιμή της φέτας μέχρι 16, 17, 20 με την ευκαιρία ότι έγινε η ζημιά στη Θεσσαλία και άρα πρέπει να ανεβάσουμε τις τιμές γιατί δεν έχουμε την ποσότητα που χρειάζεται» καθώς και ότι «οκτώμισι ευρώ πουλάει ο μεταποιητής τη φέτα» ενώ «η φέτα αυτή που είναι σήμερα στα μαγαζιά έχει φτιαχτεί πριν 3 μήνες, είναι στις αποθήκες, γιατί το καλοκαίρι δεν υπάρχει γάλα για να παράγουν φέτα. Έχει φτιαχτεί από τον Ιούνιο πιθανά και Ιούλιο».

Τονίζεται το γεγονός ότι τα δάνεια που δόθηκαν στους κτηνοτρόφους το 2008 με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, άτοκα γίνανε έντοκα στην πορεία και το δημόσιο αποσύρθηκε και πλέον σήμερα ζητείται έντοκα ολόκληρο το ποσό. Ζητούνται «γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις για το σύνολο της απώλειας» των πληγέντων, ώστε να «μπορέσουνε να επισκευαστούν οι στάβλοι, να καθαρίσει ο τόπος, τα σπίτια των ανθρώπων που καταστράφηκαν, τα ζώα να μπορέσουν να αναπληρωθούν όσα μείνανε, αλλά και εκείνα που καταστράφηκαν εντελώς να χρηματοδοτηθούν με την αξία που χρειάζεται για να τα αγοράσουμε και τα υπόλοιπα με τις φωτιές».

Scroll to Top