Ο ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί άμεσα καλύπτοντας πλήρως τις δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης των τραυματιών του δυστυχήματος των Τεμπών

Επτά μήνες μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στις 28.02.2023 η αναλγησία αλλά και αβελτηρία της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στα θύματα της τραγωδίας διατρανώνεται μέσα από τις μαρτυρίες των ίδιων των τραυματιών. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ στις 10.03.2023 εξήγγειλε έντεκα (11) μέτρα στήριξης τα οποία εμπίπτουν κατά βάση στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Οικονομικών και αφορούν, μεταξύ άλλων, ειδική σύνταξη 1.655 ευρώ τον μήνα, διαγραφή οφειλών στο Δημόσιο και δανειακών υποχρεώσεων σε τράπεζες και απαλλαγή από φόρο κληρονομιάς. 

Ωστόσο το 10ο μέτρο της κυβερνητικής εξαγγελίας εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Υπ. Υγείας καθώς  αναφέρει ρητά «καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, οι δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστα σης τραυματιών σε υλικά και υπηρεσίες, σε όλες τις δομές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα έξοδα μετάβασης σε δομές αποκατάστασης του εξωτερικού χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή». 

Σε συνέχεια της παραπάνω εξαγγελίας του συγκεκριμένου μέτρου, ο ΕΟΠΥΥ δηλώνει «Με την από φαση της 27ης Απριλίου 2023, ο ΕΟΠΥΥ ανταποκρίνεται για άλλη μία φορά άμεσα, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και προσφέροντας στους πληγέντες τις απαραίτητες για την ανάρρωση και αποκατάστασή τους υπηρεσίες/παροχές χωρίς καμία επιβάρυνση μέσα από το δίκτυο των συμβε βλημένων παρόχων του», αναλαμβάνοντας με νομοθετική διάταξη να ανταποκριθεί στην συγκεκρι μένη υποχρέωσή του. 

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ και η δημόσια δέσμευση του ΕΟΠΥΥ ωστόσο αποδείχτηκαν προ σχηματικές ενόψει μάλιστα και της προεκλογικής περιόδου και δεν είχαν το επιθυμητό αντίκρισμα στις ζωές των ανθρώπων που επέζησαν από την τραγωδία. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 26χρονης πολυτραυματία, η οποία έγινε γνωστή μέσα από την ειδησεογραφία και προκάλεσε κοινωνική οργή αφού αποδείχτηκαν έωλες οι κυβερνητικές υπο σχέσεις για μέριμνα και αρωγή. Εν προκειμένω η πολυτραυματίας επιζήσασα από την τραγωδία των Τεμπών, η οποία λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, έχει υποβληθεί σε 25 χειρουργεία και αναμένεται να υποβληθεί σε επιπλέον 5 επεμβάσεις, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας ότι καλύπτει με δικές της δαπάνες την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναφέροντας «Μας είπαν από τον ΕΟΠΥΥ πως πρέπει να μαζέψω όλες τις αποδείξεις, γνωματεύσεις γιατρών και όσα εγκριθούν, θα πάρω την αποζημίωση πίσω», αποκαλύπτοντας το μέγεθος της κυβερνητικής αναλγησίας και της κρατικής αβελτηρίας. 

Επειδή, τα μέτρα στήριξης για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών πρέπει να υλοποιούνται στο έπακρο. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Τι προτίθεται να πράξει για την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εφαρμογή των κυβερνητικών εξαγγελιών αλλά και των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ για την στήριξη των θυμάτων της τρα γωδίας των Τεμπών; 

Scroll to Top