Κόκκαλης για ακρίβεια: Η κυβέρνηση διαφημίζει πρόστιμα σε εταιρείες που τις άφησε να εμφανίζουν κέρδη 335%!

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής για την ακρίβεια, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Την κατηγόρησε για υποκρισία καθώς ενώ από τη μία διαφημίζει δύο πρόστιμα ύψους ενός εκ. ευρώ, έχει αφήσει τα προηγούμενα χρόνια τις ίδιες εταιρείες να παρουσιάζουν κέρδη πάνω από 335%!

Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε και στο κόστος στο ηλεκτρικό ρεύμα, εκτιμώντας πως ουσιαστικά επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Ακούμε το επιχείρημα ότι η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί και ότι είναι κοντά στο πρόβλημα. Διαφήμισε και διαφημίζει τα δύο πρόστιμα ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ τα οποία έχουν επιβληθεί σε δύο μεγάλες εταιρείες. Δεν μας είπε, όμως, για ποιον λόγο άφησε αυτές τις εταιρείες από το 2021 έως και το 2022 να παρουσιάσουν κέρδη 335% πάνω. Η μία εταιρεία το 2021 είχε 3,5 εκατομμύρια κέρδη, ενώ την επόμενη χρονιά είχε 14 εκατομμύρια ευρώ, 335% πάνω. Τι έκανε η Κυβέρνηση γι’ αυτή την κερδοφορία; Τη θεωρούμε θεμιτή ή αθέμιτη; Αυτή η κερδοφορία είναι υπέρ των πολλών, ναι ή όχι;

Διαφημίζει την περιβόητη μόνιμη μείωση της τιμής κατά 5%. Να ξεκαθαρίσουμε και να πούμε ότι το μέτρο της μόνιμης μείωσης της τιμής είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι προαιρετικό! Πόσες εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία –ακούστε, πρωτοβουλία!- για μόνιμη μείωση των τιμών; Δεκαεπτά! Πόσα προϊόντα έχουν συμπεριληφθεί σε αυτήν την πρωτοβουλία; Διακόσια έντεκα! Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι και αυτή η πρωτοβουλία, δυστυχώς, δεν θα τελεσφορήσει. Και αυτή η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης δεν θα μπορέσει να αναχαιτίσει την ακρίβεια. Και ξέρετε γιατί; Διότι η Κυβέρνηση ακολουθεί πιστά το μοντέλο της καταστολής όσον αφορά την ακρίβεια, κάνοντας ελέγχους στο λιανεμπόριο και σε σούπερ μάρκετ αντί να ασχοληθεί με το άλλο μοντέλο το οποίο αφορά εν τη γενέσει της την αισχροκέρδεια.

Και έρχομαι στο ρεύμα. Μετά από μεγάλη διαβούλευση και πολλή σκέψη, η Κυβέρνηση διά του αρμόδιου Υπουργού κ. Σκυλακάκη είπε επί λέξει ότι το πρόβλημα τελικά είναι η αδυναμία του καταναλωτή να εντοπίσει τον πιο φθηνό προμηθευτή. Αυτό είναι το πρόβλημα! Ο καταναλωτής θα φταίει από εδώ και στο εξής εάν δεν μπορεί να βρει το πιο φθηνό ρεύμα. Να έχετε το νου σας καταναλωτές! Η ευθύνη αποκλειστικά στους καταναλωτές. Μήπως δεν υπάρχουν χρήματα από τους καταναλωτές; Όχι, μην πει κανείς κάτι τέτοιο! Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να εντοπίσει ποιος θα είναι ο πιο φθηνός προμηθευτής, λες και οι αποκλίσεις θα είναι τεράστιες. Ουσιαστικά επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής».

Scroll to Top