Ως έναν προϋπολογισμό που αυξάνει φόρους, αλλά δεν μειώνει ανισότητες, δεν ελαφρύνει νοικοκυριά και δεν δίνει κίνητρα και όραμα στον πρωτογενή τομέα, χαρακτήρισε αυτόν του 2024 ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας από το βήμα της βουλής.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ξεκίνησε η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, για την ψήφιση ενός Προϋπολογισμού ο οποίος προβλέπει αύξηση στους φόρους. Δεν προβλέπει, όμως, μείωση στις ανισότητες, δεν προβλέπει ελάφρυνση στα νοικοκυριά, δεν προβλέπει ουσιαστική βοήθεια στους δανειολήπτες, ενώ μπορούσε, δεν προβλέπει μέτρα αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης και δεν προβλέπει, βέβαια και αγροτικό πετρέλαιο για τους αγρότες.
Πρωτογενής τομέας: Έχουμε ακούσει και είναι πλέον κοινότυπο και «καινότυπο» ότι η χώρα μας έχει δύο μεγάλα όπλα, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους και σε κάποια θέματα, όπως στα θέματα του πρωτογενούς τομέα, δεν χωρούν ιδιαίτερες κομματικές αντιδικίες, χωρούν αλήθειες και παραδοχές της ωμής πραγματικότητας…
Όσον αφορά τα φορολογικά κίνητρα, εμείς προτείνουμε ένα μοντέλο βάσει μιας ενιαίας εθνικής αγροτικής πολιτικής που στηρίζεται σε τρεις λέξεις: Πρώτον, οργάνωση. Να φτιαχτούν, επιτέλους, υγιείς συνεταιρισμοί. Οι αγρότες μόνοι τους δεν μπορούν ούτε να διαπραγματευτούν απέναντι στον έμπορο, αλλά ούτε και να ανταπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής. Η δεύτερη λέξη είναι η εκπαίδευση. Δεν εκπαιδεύονται οι αγρότες μας. Και η τρίτη είναι η πιστοποίηση. Είναι το μοναδικό επάγγελμα το οποίο δεν πιστοποιείται. Ο καθένας μας από εδώ μπορεί να κάνει τον αγρότη. Ο αγρότης μπορεί να κάνει τον δικηγόρο; Όχι. Δεν πρέπει στη χώρα μας, επιτέλους, να πούμε τι μοντέλο αγρότη θέλουμε για το 2030; Αυτό πώς θα γίνει; Μέσα και από τη νέα ΚΑΠ έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις να στηριχθεί ο ενεργός αγρότης, να διευρυνθούν τα κριτήρια, ένα οργανωμένο σχέδιο για την κτηνοτροφία, η οποία έχει πληγεί από τη διαπραγμάτευση που έκανε αυτή η Κυβέρνηση το 2020 και το 2021, το οποίο το παραδέχθηκε ο κ. Αυγενάκης τρέχοντας πίσω από το πρόβλημα. Ουσιαστικά αυτό κάνετε και απαιτείτε να σας χειροκροτούν επειδή βάζετε μισές αποζημιώσεις; Αυτό είναι κατάντια.
Σήμερα ο πρωτογενής τομέας θέλει στόχευση, θέλει όραμα, θέλει σχέδιο. Τέτοιο σχέδιο δεν έχουμε δει».
«ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ο ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ»
Ο κ. Κόκκαλης εξαπέλυσε και από το βήμα της βουλής νέα σφοδρή επίθεση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη για το γεγονός ότι αποφεύγει διαρκώς να έρθει στη βουλή και να δώσει απαντήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Είπε συγκεκριμένα: «Ξέρετε, πολύ δύσκολα -μάλλον αδύνατον- να βρούμε τον κ. Αυγενάκη εδώ, που είναι θεσμικά ο ρόλος του στο θέμα της ΚΑΠ και των επιδοτήσεων.
Επιμελώς κρύβεται. Επιμελώς αποφεύγει να απαντήσει για το νέο στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας και για ποιο λόγο οι επιδοτήσεις ήταν μειωμένες, ενώ επανειλημμένως έχουμε κάνει ερωτήσεις, αλλά και τον περιμένουμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου έχουμε καταθέσει σχετικό αίτημα.
Αντί, λοιπόν, για τον θεσμικό του ρόλο και εδώ στη Βουλή, προτιμά συνεντεύξεις σε συνέδρια χωρίς αντίλογο και γενικά συνεντεύξεις και από εκεί μαθαίνουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Είπε πρόσφατα ότι οι προτεραιότητες είναι η διαχείριση των υδάτων, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και ένας δίκαιος και διαφανής ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το 2020 και το 2021 είχε μια χρυσή ευκαιρία η χώρα μας λόγω της νέας ΚΑΠ -τότε διαπραγματευτήκαμε τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική- να αλλάξει το μοντέλο της αγροτικής παραγωγής και να το προσαρμόσει στη νέα εποχή. Δυστυχώς, αυτή η ευκαιρία χάθηκε με αποτέλεσμα φέτος στα τέλη Οκτωβρίου να έχουμε μειωμένες ενισχύσεις στους αγρότες.
Η πρώτη αντίδραση του κ. Αυγενάκη ήταν από τούτο εδώ το Βήμα ότι πράγματι, δεδομένων των λαθών των οποίων έγιναν που είναι αδικαιολόγητα, ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης σήμερα το μεσημέρι, καθώς φταίει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μετά από λίγες ημέρες άλλαξε η επιχειρηματολογία και σε ερώτηση πάντα δημοσιογράφου αναφέρει τα εξής: Ερώτηση: Οι προκαταβολές βασικής ενίσχυσης φέτος γιατί ήταν μικρότερες; Απάντηση: Η μείωση κατά περίπου 20% στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ την περίοδο του 2021. Το 2021 ήταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ειλικρινά, μέσα σας τουλάχιστον δεν αισθάνεστε μια ντροπή, μια πολιτική ντροπή; Διαπραγματευτήκαμε και έρχεστε τώρα και λέτε ότι φταίνε οι προηγούμενοι. Μόνο που οι προηγούμενοι είστε εσείς οι ίδιοι. Και λέτε εμάς τοξικούς γιατί σας περιμένουμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους. Μας λέτε τοξικούς γιατί φωνάζουμε για την ερημοποίηση.
Μας λέτε τοξικούς γιατί ενώ προτείνετε φορέα διαχείρισης υδάτων -και καλά κάνετε- σας προτείνουμε φορέα εδαφοϋδατικών πόρων. Χωρίς το νερό, είπε ο κ. Αυγενάκης, δεν μπορεί να υπάρχει παραγωγή. Συμφωνούμε. Ξεχνάει, όμως, ακόμη έναν φυσικό πόρο, το έδαφος. Φορέα εδαφοϋδατικών πόρων, λοιπόν, προτείνουμε. Το αγνοείτε. Για να δούμε πώς θα πάει αυτός ο φορέας».
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τη νέα ΚΑΠ σημείωσε πως «δίνει ευχέρεια στα κράτη-μέλη να διαμορφώσουν πολιτική. Πρέπει στη χώρα μας να ξεκαθαρίσουμε και να πούμε πώς θέλουμε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο το 2030, τι είδους αγρότη θέλουμε. Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δηλώνει βοσκοτόπο -δεν ξέρουμε αν έχει- είναι αυτό σωστό; Σαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό υπάρχουν χιλιάδες. Δεν είναι, όμως, κτηνοτρόφοι. Γιατί να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί; Για ποιο λόγο;
Μπορεί ο αγρότης να ανταπεξέλθει σήμερα μόνος του; Όχι. Δεν χρειάζεται μια αλλαγή μοντέλου; Χρειάζεται. Τι κάνατε τέσσερα χρόνια; Να πείτε ότι ο νέος ο αγρότης δεν έχει ανάγκη μόνο από τις 35.000 ευρώ για να μπει στο πρόγραμμα, γιατί χωρίς γη, πώς θα μπει στο πρόγραμμα; Κάποιος θέλει να γίνει αγρότης. Πού είναι το κίνητρο για να αγοράσει χωράφι; Το μοναδικό δάνειο που δεν δίνουν οι τράπεζες είναι για τη γη. Είναι τυχαίο;»
ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ο επίλογος του Λαρισαίου πολιτικού εστίασε στην πλημμυρόπληκτη Θεσσαλία για την οποία επανέλαβε πως «ό,τι καλό έχει εξαγγελθεί, θα είμαστε υπέρ. Το είπα με τις πρώτες εξαγγελίες. Η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά το να απαιτήσει κάποιος μετά από τέτοια καταστροφή να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο να έχει υλοποιηθεί, θα είναι υπερβολικός. Τι απαιτεί ο κόσμος στη Θεσσαλία; Τουλάχιστον μια κατεύθυνση. Τα νερά, που έχουν πλημμυρίσει επιπλέον εκατόν τριάντα χιλιάδες στρέμματα, θα φύγουν; Πότε; Πώς;
Όσον αφορά την κρατική αρωγή, υπάρχουν αδικίες. Στα μισά χωριά έχουν καταβληθεί, στα αλλά όχι. Όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξαγγείλατε ότι εξαιρούνται οι πλημμυροπαθείς και, όμως, πληρώνουν. Όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο -πρόσφατα κάναμε και σχετική ερώτηση- τα επιμελητήρια της Θεσσαλίας ζητούν -και επαναφέρω πάλι αυτό το αίτημα- την αναστολή του φορολογικού νομοσχεδίου. Το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίσατε, προβλέπει με το ζόρι κέρδη. Δεν δικαιούται κάποιος να έχει ζημίες. Πού να βρουν τα κέρδη οι επιχειρήσεις στη Θεσσαλία; Πού;
Γι’ αυτό και αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός και για αυτό τον καταψηφίζουμε» κατέληξε.