Σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ), το 2023 έχουν δεχθεί 274 καταγγελίες, 2.408 παράπονα και 120 ερωτήματα καταναλωτών. Από το σύνολο των 2.802 ερωτημάτων, παραπόνων και καταγγελιών το 9,78% κατατέθηκε από μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ ενώ το υπόλοιπο 90,22% κατατέθηκε, από καταναλωτές. Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο τύπου το 94,16% των καταγγελιών επιλύθηκαν, υπέρ των καταναλωτών, μετά από παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., στους προμηθευτές, ωστόσο το 4,38% των καταγγελιών δεν επιλύθηκαν, λόγω ελλιπών, στοιχείων, που προσκόμισαν οι καταναλωτές, ή λόγω άρνησης του Υπουργείου Ανάπτυξης να ασχοληθεί με τις καταγγελίες των καταναλωτών, ή λόγω υπερβολικών απαιτήσεων των καταναλωτών. Για το 1,46% των καταγγελιών δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επίλυσης, η οποία συνεχίζεται το 2024.
Όπως είναι γνωστό, για τις καταγγελίες των καταναλωτών υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή 1520 στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και η ψηφιακή πλατφόρμα kataggelies.mindev.gov.gr, στην οποία οι επώνυμες καταγγελίες εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία μπορεί να γίνει καταγγελία είναι καταναλωτικά είδη όπως τρόφιμα, καλλυντικά, φάρμα, συμπληρώματα διατροφής κ.λ.π).
Ωστόσο, για την πάταξη της αισχροκέρδειας που αποτελεί σημαντικό παράγοντα της ακρίβειας δεν αρκούν μόνο οι καταγγελίες των καταναλωτών αλλά και ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου της αγοράς. Στη χώρα η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους αυτούς και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 διενήργησε συνολικά 25.267 ενώ επέβαλε συνολικά 1.865 πρόστιμα ύψους 13.416.790 ευρώ. Γνωρίζουμε δε ότι έχετε καταθέσει στη Βουλή και τις σχετικές πράξεις επιβολής των προστίμων.
Ωστόσο, η ΔΙΜΕΑ μέχρι πρόσφατα υπήρξε υποστελεχωμένη και για αυτό το λόγο τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε δημοσιεύσει ανοικτή πρόσκληση για την απόσπαση υπαλλήλων από τη Γενική Κυβέρνηση. Επίσης, γνωρίζουμε ότι η ΔΙΜΕΑ έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση προς «κάθε ενδιαφερόμενο» για πιστοποίηση ελεγκτών με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση (Αριθ. 76666-29/9/2022), είναι δυνατή η πλαισίωση της ΔΙΜΕΑ και με ιδιώτες για «την υποβοήθηση του έργου των ελεγκτών», πρόβλεψη που στηρίζεται και στον ιδρυτικό νόμο της Διυπηρεσιακής Μονάδας (Ν. 4712/2020).
Επειδή η πάταξη της αισχροκέρδειας απαιτεί εκτεταμένους ελέγχους, οι οποίοι όμως θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από μία καλά στελεχωμένη υπηρεσία.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Πόσες καταγγελίες καταναλωτών έχει δεχθεί η ψηφιακή πλατφόρμα kataggelies.mindev.gov.gr και το τηλεφωνικό κέντρο 1520 από την έναρξή τους μέχρι σήμερα;
2. Οι καταγγελίες αφορούν ποια καταναλωτικά αγαθά και σε τι ποσοστό;
3. Πόσοι εργαζόμενοι υπηρετούν σήμερα στη ΔΙ.ΜΕ.Α, ποια η προηγούμενη επαγγελματική τους εμπειρία και πόσοι από αυτούς έχουν διατεθεί για ελέγχους;
4. Προβλέπεται ο αριθμός τους να αυξηθεί είτε με νέες προσλήψεις είτε με αποσπάσεις;
5. Πως και από ποιον φορέα διενεργούνται οι έλεγχοι στην Περιφέρεια
6. Σκοπεύει να υιοθετήσει τις καλές πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών για την πάταξη της ακρίβειας και ποιες είναι αυτές;