Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 στα Τρίκαλα και στη Θεσσαλία άφησαν πίσω τους οικονομικά, κοινωνικά κι ανθρωπιστικά ερείπια.
Θρηνήσαμε 17 νεκρούς συμπολίτες μας.
Αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα-καταπέλτης του δικαστικού πραγματογνώμονα για τις βαρύτητες ευθύνες των αρμόδιων αρχών αναφορικά με τη θανατηφόρο κακοκαιρία Daniel, που έπληξε τη Θεσσαλία 4-11 Σεπτεμβρίου 2023.
Μία διαχειριστική κατάρρευση που, δυστυχώς, γίνεται ακόμα πιο εμφανής μετά τις φονικές πλημμύρες, όταν, παρά τις πομπώδεις κυβερνητικές υποσχέσεις, οι πλημμυροπαθείς έχουν ουσιαστικά αφεθεί στην τύχη τους: ανέστιοι, αναποζημίωτοι, απέλπιδες. Οι αποσπασματικές ανακοινώσεις μέτρων στήριξης απλά επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.
Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον υπάρχουν κι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά των πληγέντων οικογενειών, που χρήζουν ιδιαίτερης ψυχολογικής φροντίδας και προστασίας.
Μέτρα όπως τα «σχολικά γεύματα», οι κατ’ εξαίρεση μεταγραφές των φοιτητών σε αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή μέτρα στήριξης όσων δεν έχουν αντιστοιχία (π.χ. φοιτητικό επίδομα), έχουν κατ’ επανάληψη προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους Βουλευτές του. Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής Τρικάλων και πολλά σχολεία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα μαθητές και φοιτητές να μεταναστεύουν για να εκπαιδευτούν.
Κι όμως η κυβέρνηση κωφεύει. Όχι μόνο δεν λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για τους μαθητές και τους φοιτητές, ολιγωρεί να εφαρμόσει ακόμα και ψηφισμένους νόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 13Β του ν. 4186/2013 (Α’ 193), όπως τροποποιήθηκε προστέθηκε κι ισχύει, «Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση δήλωση και συμμετέχουν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ή στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό και αφορά στην εισαγωγή κατά το οικείο ακαδημαϊκό έτος. Η περιοχή πρέπει να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 3013/2002 (Α’ 102.».
Είναι, επομένως, σαφές ότι οι μαθητές του Νομού Τρικάλων, αλλά και όλων των άλλων πληγέντων Νομών και περιοχών που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, έχουν ελάχιστο δικαίωμα την εισαγωγής τους στα Πανεπιστήμια καθ΄ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων.
Στην παρ. 2 του ίδιου νόμου αναφέρεται: «Για την εφαρμογή του παρόντος απαιτείται κάθε φορά η έκδοση απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία καθορίζονται το ειδικό ποσοστό, το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., ημερήσιο, εσπερινό)…»
Πέντε μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, όχι σχολικά γεύματα, όχι μέτρα στήριξης των φοιτητών, όχι επισκευή κι αποκατάσταση των ζημιών στα εκπαιδευτήρια, όχι μοριοδότηση των μαθητών της Γ Λυκείου δεν υπάρχει, αλλά ούτε καν η προβλεπόμενη έκδοση της παραπάνω Υ.Α..
Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Θα εφαρμόσει τον ψηφισμένο νόμο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης των μαθητών των πλημμυροπαθών κατοίκων των Τρικάλων κι όλων των περιοχών της Θεσσαλίας κι αλλού που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;
2. Πότε θα εκδοθεί η προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του νόμου;
3. Προτίθεται να νομοθετήσει ειδική μοριοδότηση για τους μαθητές των πληγέντων περιοχών;
4. Ποια άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου να αντισταθμίσουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν «επί ίσοις όροις» με τους συνυποψηφίους τους άλλων περιοχών;