Ποιο θα είναι το μέλλον των 172 αλόγων του Ιπποδρόμου;

Με ανακοίνωσή της στις 30 Ιανουαρίου 2024, η εταιρεία ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ Α.Ε. ανακοίνωσε τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών, με ισχύ από τις 30 Ιανουαρίου 2024. 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όλα τα ζώα και οι άνθρωποι θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής, με την εταιρεία να δίνει τη δυνατότητα δωρεάν παραμονής για ένα μήνα, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες τους να μεταφέρουν τα 172 ιπποδρομιακά άλογα που σταβλίζονται εκεί σε άλλες εγκαταστάσεις από την 1η Μαρτίου 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται άνω των 60 σκυλιών, τα οποία διέσωσαν εθελοντές και φιλοζωικές οργανώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες του περασμένου καλοκαιριού. 

Επειδή: 

– Το χρονικό διάστημα των 30 ημερών είναι εξαιρετικά περιορισμένο, προκαλώντας βάσιμες ανησυχίες σχετικά με το μέλλον και την ευζωία των 172 περίπου αλόγων που βρίσκονται στον ιππόδρομο, καθώς χωρίς τη λειτουργία του ιπποδρόμου είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι ιδιοκτήτες τους, που μένουν χωρίς εισόδημα, θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς τους, πολλώ δε μάλλον αν θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα εκτροφής τους. 

– Το κλείσιμο του ιπποδρόμου συνεπάγεται κατά πάσα βεβαιότητα και το λουκέτο και στην Κτηνιατρική Κλινική Ίππων, που κατασκευάστηκε εκεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξειδικεύεται στα ιπποειδή και είναι η μοναδική που υπάρχει και εξυπηρετεί περιστατικά σε ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα.

– Για όλα τα φιλοξενούμενα ζώα χρειάζεται περισσότερος χρόνος, ώστε να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς μετακίνησης και παροχής των κατάλληλων συνθηκών ευζωίας στη νέα τους κατοικία. 

– Υπάρχει αντικειμενική αδυναμία των εθελοντών και των συλλόγων, που ασχολούνται με τη προστασία των ιπποειδών να φιλοξενήσουν τον τεράστιο αυτό αριθμό ζώων. 

– H νομοθεσία στην Ελλάδα σχετικά με τα ιπποειδή έχει ακόμα πολλά κενά. Εκτός από κάποια άρθρα των νόμων περί προστασίας ζώων που αφορούν και στα ιπποειδή, υπάρχουν μόνο ορισμένες επί μέρους εγκύκλιοι, ενώ ακόμα δεν υπάρχει ολοκληρωμένος Κώδικας Ορθής Πρακτικής που να εξηγεί τη φύση τους και να περιγράφει πώς πρέπει να διαβιούν και ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους. 

– Τα άλογα δεν φταίνε σε τίποτα αν τα επιχειρηματικά σχέδια δεν απέδωσαν.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

1) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση, η ευζωία και η ιχνηλασιμότητα των 172 δρομώνων ίππων που θα απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου; 

2) Ποιο θα είναι το μέλλον της Κτηνιατρικής Κλινικής Ίππων που βρίσκεται στο Μαρκόπουλο; Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της, εντάσσεται στις προθέσεις του να ληφθεί άμεση μέριμνα για τη δημιουργία νέας Ιππιατρικής Κλινικής στην Αττική που θα συνεχίσει να παρέχει την κατάλληλη φροντίδα και θα εξυπηρετεί περιστατικά από ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα; 

Scroll to Top