Κόκκαλης σε Σταϊκούρα: Βρείτε λύση για την έκδοση αδειών κυκλοφορίας στα ρυμουλκούμενα οχήματα

Να βρεθεί άμεσα λύση για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας ρυμουλκούμενων οχημάτων χιλιάδων συμπολιτών μας, ζητά ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Σύμφωνα με την εγκύκλιο υπ’ αρ. 382742/14-12-2023 (ΑΔΑ: 6ΩΟΣ465ΧΞ-7ΩΨ) του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών με θέμα: Διευκρινήσεις σχετικά με την εφαρμογή της παρ. 9, του άρθρου 3 και της παρ. 1, του άρθρου 9 της υπ’ αριθ. 2805/2021 «Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης άδειας και πινακίδων αριθμού κυκλοφορίας και προϋποθέσεις έλξης οχημάτων κατηγορίας Ο» (Β’99) υπουργικής απόφασης για οχήματα κατηγορίας Ο1 και Ο2» οχήματα κατηγορίας Ο1, καθώς και οχήματα κατηγορίας Ο2 μεταφοράς αγωνιστικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος, σκαφών αναψυχής και αλόγων, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκατασκευών, τα οποία ήταν ήδη στην κατοχή και την ιδιοκτησία του ενδιαφερομένου πριν τις 30-06-2022 και δεν διαθέτουν ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης, και της παρ. 1 του άρθρου 9 της ανωτέρω σχετικής απόφασης, που αφορά σε όλα τα ήδη κυκλοφορούντα, δηλαδή διαθέτουν ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης (ΕΣΡ), οχήματα κατηγορίας Ο1 και Ο2, περιλαμβανομένων και των ειδικής χρήσης – ειδικού σκοπού μη μεταφοράς εμπορευμάτων, παρατάθηκε η προθεσμία της 18ης Δεκεμβρίου 2023 μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου 2023.

Επιπλέον,  ορίστηκε ότι οι περιφερειακές Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών της Χώρας οφείλουν να χορηγήσουν άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας στα ανωτέρω οχήματα έως και 31η Μαρτίου 2024,υπό την προϋπόθεση ότι έχει κατατεθεί ο πλήρης φάκελος του προς ταξινόμηση ρυμουλκούμενου μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου 2023.

Η ανωτέρω εγκύκλιος για την οριστική διακοπή της διαδικασίας έκδοσης άδειας κυκλοφορίας για ρυμουλκούμενα οχήματα την 29/12/2023, δημιούργησε πλήθος προβλημάτων σε χιλιάδες κατόχους τρέιλερ που διέθεταν νόμιμα και συνεχίζουν να διαθέτουν τον αντίστοιχο παλαιότερο τύπο άδειας, αλλά δεν κατάφεραν να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, αιφνιδιαστικά, απώλεσαν εντελώς την αξία τους, η ποιότητα ζωής των ιδιοκτητών τους υποβιβάστηκε και επλήγει ανεπανόρθωτα η καθημερινότητα τους εξαιτίας της αδυναμίας να διεκπεραιώσουν πληθώρα επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους.

Επειδή χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδιοκτήτες τρέιλερ, δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν τα μέχρι πρότινος νόμιμα τρέιλερ μεταφοράς.

Επειδή κάτοχοι τρέιλερ βρίσκονται σε απόγνωση καθώς απαξιώνεται άμεσα και οριστικά ως περιουσιακό στοιχείο ο τύπος των συγκεκριμένων οχημάτων και ταυτόχρονα αδυνατούν να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους εργασιακές τους υποχρεώσεις.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να διευκολύνει την ομαλή και απρόσκοπτη διεκπεραίωση των εργασιών των πολιτών της, αλλά και να προστατεύει τα περιουσιακά τους στοιχεία αποτρέποντας οποιεσδήποτε ενέργειες οδηγούν στην οριστική και καθολική απαξίωση τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα ένταξης των δικαιούχων στη διαδικασία έκδοσης άδειας κυκλοφορίας ρυμουλκούμενων οχημάτων ώστε να συνεχιστεί η χρήση τους και να αποτραπεί η οριστική απαξίωση των περιουσιακών τους στοιχείων;»

Scroll to Top