Παράταση απαλλαγής ΕΝΦΙΑ για όλους τους σεισμόπληκτους της 3ης Μαρτίου 2021

Ο Βουλευτής Λάρισας Κόκκαλης Βασίλειος καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως Αναφορά το υπ.αρ.7006/12-04-2024 έγγραφο του Δήμου Ελασσόνας, σύμφωνα με το οποίο ζητείται απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ των σεισμοπλήκτων του Δήμου Ελασσόνας «ως αναγκαίο μέτρο ανακούφισης αυτών.» 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, παράταση του μέτρου (άρθρο 76 του Ν.4837/2021) από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024, και για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι περατώσεως και αποκατάστασης των ζημιών, «εφαρμόστηκε και σε αντίστοιχες περιπτώσεις πληγέντων από Φυσικές καταστροφές. Ενδεικτικά σε Δελτίο Τύπου της 21 Μαρτίου επί του νομοσχεδίου µε τίτλο «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» αναφέρεται ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2024 οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και της 27ης Σεπτεµβρίου 2021. 

Επισημαίνεται ότι «Μέχρι τώρα, όσον αφορά τα επισκευάσιμα κτίρια που επλήγησαν από το σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, έχουν υποβληθεί 261 αιτήσεις για έκδοση άδειας, εκ των οποίων έχουν εκδοθεί 38 άδειες, σύμφωνα µε το από 03-04-2024 δημοσίευμα στο arogi.gr του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρμόδιου για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή κ. Χρήστου Τριαντόπουλου. Προκύπτει λοιπόν ότι για πολλούς πληγέντες η διαδικασία αποκατάστασης δεν έχει ολοκληρωθεί και ακόμη διαμένουν σε οικίσκους, τροχόσπιτα κ.α. και καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για κατοικίες όπου δεν διαμένουν και που εκ των πραγμάτων έχουν χαρακτηριστεί από την πολιτεία ως ακατάλληλα και επικίνδυνα προς χρήση.» 

Ζητείται «παράταση του μέτρου(άρθρο 76 του Ν.4837/2021) από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024, και για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι περατώσεως και αποκατάστασης των ζημιών, για τους σεισμόπληκτους του Δήμου Ελασσόνας, από το σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, όπως εφαρμόστηκε και σε αντίστοιχες περιπτώσεις πληγέντων από Φυσικές καταστροφές.» 

Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο. 

Παρακαλούμε για τις άμεσες και δέουσες ενέργειες του Υπουργείου για την άμεση επίλυση  και δρομολόγηση των ανωτέρων και σχετική ενημέρωση μας.  

Scroll to Top