Έντονα προβλήματα ακαρπίας και καρπόπτωσης στην αμπελοκαλλιέργεια και στις δενδρώδεις καλλιέργειες του Δήμου Τυρνάβου

Ο Βουλευτής Λάρισας Κόκκαλης Βασίλειος καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως Αναφορά την υπ.αρ 6544/17-04-2024 επιστολή του Δήμου Τυρνάβου, σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκαν έντονα προβλήματα ακαρπίας και καρπόπτωσης στην αμπελοκαλλιέργεια και στις δενδρώδεις καλλιέργειες του Δήμου Τυρνάβου 

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή µας (ήπιος χειμώνας, έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας κατά την περίοδο της ανθοφορίας κ.λπ.) εντοπίστηκαν έντονα προβλήματα ακαρπίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής µας (αμύγδαλα. βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια κ.α.). ενώ στην καλλιέργεια της αχλαδιάς παρουσιάζεται έντονη καρπόπτωση. Επιπροσθέτως, στην αμπελοκαλλιέργεια τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών που προαναφέρθηκαν όσο και λόγω των έντονων μυκητολογικών προσβολών κατά το 2023 κυρίως από περονόσπορο, παρουσιάζεται ακαρπία σε όλες τις ποικιλίες αμπέλου.» 

Επισημαίνεται ότι οι αγρότες του Δήμου Τυρνάβου, «βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση λόγω και των προηγούμενων καταστροφών που έχουν πλήξει την περιοχή µας { πλημμύρα Daniel) και ζητείται «άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών για διενέργεια επιτόπιων αυτοψιών προκειμένου να διαπιστωθεί εγκαίρως το μέγεθος της ζημίας στις καλλιέργειες του Δήμου και την οικονομική στήριξη των αγροτών» 

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή. Παρακαλούμε για τις άμεσες και δέουσες ενέργειες του Υπουργείου για την άμεση  επίλυση και δρομολόγηση των ανωτέρων και σχετική ενημέρωση μας.

Scroll to Top