Στο έλεος των ‘κόκκινων’ δανείων η Ε.Α.Σ Ζακύνθου

Σε τεράστιο αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών  Ζακύνθου εξαιτίας της αδυναμίας της Κυβέρνησης να δώσει λύση στο πρόβλημα στο θέμα των «κόκκινων δανείων.» 

Δάνειο που έλαβε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου κατά το παρελθόν, παρά τα έως τώρα καταβληθέντα ποσά αποπληρωμής , με τους υπέρογκους ανατοκισμούς ξεπέρασε τα 9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο ασφαλώς και αδυνατεί να καταβάλλει. Μάλιστα, παρά τη νόμιμη απαίτηση του Συνεταιρισμού , για διάθεση ανάλυσης λογαριασμού από τα funds, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης κ.Δ. Βερτζάγια, δεν υπάρχει ακόμη η σχετική πληροφόρηση. 

Η οικονομική της κατάσταση είναι δυσμενής, έχουν διακοπεί οι δραστηριότητες της και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις φορολογικές και οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στο δημόσιο αλλά και στους εργαζόμενους οι οποίοι παραμένουν για 15 μήνες απλήρωτοι. Παρόλο που έχει στην κατοχή της σημαντική ακίνητη περιουσία, λόγω των «κόκκινων δανείων», αδυνατεί να την αξιοποιήσει ώστε να διευθετηθούν οι οικονομικές της υποχρεώσεις ώστε να σχεδιαστεί ο νέος βιώσιμος τρόπος λειτουργίας της. 

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επανειλημμένως έχει υποσχεθεί την κατάρτιση σχεδίου εξυγίανσης της Ε.Α.Σ. Ζακύνθου με «συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις προκειμένου το ζήτημα αυτό να λυθεί οριστικά» αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια. 

Επειδή η εκκρεμής διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της ΕΑΣ Ζακύνθου, στερεί τη δυνατότητα αξιοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων καταδικάζοντας την σε οριστική αναστολή λειτουργίας. 

Επειδή οφείλονται δεδουλευμένα 15 μηνών στους εργαζόμενους της ΕΑΣ Ζακύνθου και η κατάσταση συνεχίζει να διαιωνίζεται.

Επειδή επιβάλλεται η ενεργή παρουσία και δραστηριοποίηση της ΕΑΣ Ζακύνθου για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των παραγωγών της περιοχής.

Επειδή επιβάλλεται η στήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων για την επαναφορά της ισορροπίας στην αγορά και την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στη διακίνηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων. 

Επειδή η Κυβέρνηση δηλώνει ότι «το Υπουργείο έχει ήδη καταλήξει σε συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις προκειμένου το ζήτημα αυτό να λυθεί οριστικά.» 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί: 

1. Ποιες είναι οι συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις που προτίθενται να προβούν προκειμένου να λυθεί οριστικά το ζήτημα της εξυγίανσης της Ε.Α.Σ. Ζακύνθου προκειμένου να καταστεί δυνατή η ορθή λειτουργία της; 

2. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της και να εξασφαλισθεί η συνέχιση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας; 

Scroll to Top