Με πλειστηριασμούς απειλούνται οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου Κρήτης δυόμιση χρόνια μετά το φονικό σεισμό του 2021

Έχουν περάσει δυόμιση χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης  Σεπτεμβρίου 2021 και δυστυχώς τα προβλήματαστην καθημερινή ζωή  χιλιάδων ανθρώπων στο Αρκαλοχώρι Κρήτης εξακολουθούν να παραμένουν  άλυτα. Ένα κεντρικό ζήτημα αποτελούν οι πλειστηριασμοί των ακινήτων των  σεισμοπλήκτων, πολλοί από τους οποίους όχι μόνο έχουν δει να  καταστρέφονται τα σπίτια τους, αλλά κινδυνεύουν να τα χάσουν και οριστικά  εξαιτίας των εμπράγματων ασφαλειών των τραπεζών. Όπως καλώς γνωρίζετε, υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για πλειστηριασμούς σεισμόπληκτων  ακινήτων που αφορούν πρώτη κατοικία, όπως και κατά αναπήρων,  καρκινοπαθών και πολύτεκνων δανειοληπτών. 

Πρόσφατα εκδόθηκε το ΦΕΚ 1399/01/03/2024 με το οποίο δόθηκε εκ νέου  παράταση και αναστολή των πλειστηριασμών για την περιοχή της Θεσσαλίας  που είχε χορηγηθεί με την δυνάμει της υπό στοιχεία 165455 ΕΞ  2023/09.11.2023 (Β’ 6444) υπουργικής απόφασης. Ειδικότερα  «…αναστέλλεται για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, για επιπλέον  χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας αναστολής, η  διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης  περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή, σε φυσικά και  νομικά πρόσωπα, καθώς και νομικές οντότητες, που έχουν αποδεδειγμένα  πληγεί από τις πλημμύρες μηνός Σεπτεμβρίου 2023…» 

Οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου υποστηρίζουν ότι και η δική τους περιοχή  έχει τεράστιες ζημιές σε κτιριακές υποδομές, τις μεγαλύτερες των τελευταίων 30 ετών, που είναι ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια, σχολεία και  ναούς. Οι ζημιές αυτές αν και πρέπει να αποκατασταθούν με γοργούς ρυθμούς,  δυστυχώς οι διαδικασίες είναι τόσο αργές με ευθύνη της πολιτείας, που υπάρχουν ακόμα πληγέντες που διαμένουν σε κοντέινερ. Έχει δε δοθεί μόνο  ένα εξάμηνο αναστολής πλειστηριασμών, το οποίο και έληξε από τον Μάρτιο  του 2022, με αποτέλεσμα να έχουν επιδοθεί 55 κατασχετήρια στους Δήμους  Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. 

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η αιτούμενη παράταση της αναστολής  πλειστηριασμών είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε εκ νέου ερώτηση,  επαναφέροντας το παραπάνω αίτημα. 

Επειδή καλώς και ορθώς δόθηκε αναστολή πλειστηριασμών μέχρι οι κοινωνίες  να ορθοποδήσουν σε διάφορους πληθυσμούς, όπως στη Θεσσαλία με το ΦΕΚ  1399/01/03/2024, στους πυρόπληκτους Αν. Αττικής που κρίθηκαν σε  κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών που  έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, (ΦΕΚ 65 Α, στις 28.03.2022, άρθρο 84), στους πληγέντες του μεσογειακού κυκλώνα  «ΙΑΝΟΣ» και στις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου  2020, όπου δόθηκε ετήσια αναστολή πλειστηριασμών (ΦΕΚ 186, ν. 4728 στις  29/09/2020, άρθρο 3). 

Επειδή στο πλαίσιο της δίκαιης και ίσης μεταχείρισηςτων πολιτών, οι οποίοι  έχουν πληγεί από διάφορα φυσικά φαινόμενα, θα πρέπει να δοθεί παράταση  της αναστολής των πλειστηριασμών και για τους σεισμόπληκτους του  Αρκαλοχωρίου Κρήτης και για το λόγο αυτό ο οικείος Σύλλογος σας έχει  απευθύνει σχετικό αίτημα ήδη από τις 06/ 03 /2024 με αριθ. Πρωτ. 58. 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός  

1. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να παραταθεί η  αναστολή των πλειστηριασμών για τους σεισμόπληκτους  δανειολήπτες του Αρκαλοχωρίου Κρήτης; 

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να υποστηριχθούν οι  σεισμόπληκτοι στην αποκατάσταση των ζημιών τους από το  σεισμό του 2021; 

Scroll to Top