Κόκκαλης στη Βουλή για έγκλημα στα Τέμπη: Σας φοβίζουν τα γεγονότα, επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι υπάρχει συγκάλυψη

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε μετά τις νέες αποκαλύψεις για το έγκλημα των Τεμπών.

Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη: «Γίνεται κουβέντα για ευθύνες πολιτικών, για ευθύνες του σταθμάρχη. Βέβαια ενώ σας αρέσουν οι δημοσκοπήσεις, αγνοείτε το γεγονός ότι το 70% των πολιτών θεωρεί ότι υπάρχει συγκάλυψη.

Είναι γεγονός, κύριε Υπουργέ και κύριοι και κυρίες της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν σας φοβίζει. Σας φοβίζουν όμως τα γεγονότα. Γιατί τα γεγονότα δεν μπορείτε να τα προβλέψετε και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτά.

Μας παρακολουθεί ο κόσμος, κύριε υπουργέ, κύριε Πλεύρη. Λέμε για ευθύνες. Να το πούμε όσο γίνεται πιο απλά; Να συμφωνήσουμε όλοι να ερευνηθεί ο Καραμανλής και οι υπόλοιποι από τη δικαιοσύνη; Διότι, αν το συμφωνήσουμε, νομίζω δεν υπάρχει κάποιος λόγος η δικαιοσύνη να πει το αντίθετο. Εάν το συμφωνήσουμε, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε εδώ μια στείρα αντιπαράθεση «οι ποινικές ευθύνες» οι συγκεκριμένες ή άλλες.

Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθείτε -αυτό το κάνατε πάντα- να απαξιώσετε και αυτή την πρόταση δυσπιστίας. Έχετε πει τουλάχιστον είκοσι φορές τη φράση ότι «αυτά έχουν εξαντληθεί», τουλάχιστον είκοσι φορές. Μας κάνετε και χάρη δηλαδή που έρχεστε και απαντάτε.

Αναφέρατε ότι δεν μας αρέσουν οι απαντήσεις που δίνετε. Αλήθεια, έχει απαντηθεί μέχρι και σήμερα και ειδικά από τον Πρωθυπουργό γιατί δεν έχουν θεσπιστεί εθνικοί κανόνες ασφαλείας, ενώ είχαν νομοθετηθεί από το 2019; Έχει απαντηθεί από τον κ. Μητσοτάκη γιατί ο κ. Καραμανλής κατήργησε το όριο ηλικίας στους σταθμάρχες; Γιατί την απόφαση του ΟΣΕ ενώ έπρεπε, όφειλε, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά, να την πετάξει στα σκουπίδια, αυτός την νομιμοποίησε;

Έχει απαντηθεί μέχρι και σήμερα γιατί ο σιδηρόδρομος δεν είναι ασφαλής; Το παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης πριν δέκα ημέρες. Έχει απαντηθεί γιατί ο κ. Μητσοτάκης και ποια ακριβώς εντολή έδωσε στον κ. Τριαντόπουλο;

Ρωτήσατε, κύριε Βορίδη, πώς εμπλέκεται ο Μητσοτάκης. Ο κ. Τριαντόπουλος είπε επί λέξει: «Εγώ έτυχε με εντολή του Πρωθυπουργού να το διαχειριστώ, να βρεθώ στο σημείο για πέντε ημέρες». Είναι ξεκάθαρα η εντολή του Πρωθυπουργού.

Επειδή λέτε «αρωγή», είπε επί λέξει: «Η ολοκλήρωση των ερευνών, η ταυτοποίηση των θυμάτων, η ενημέρωση των συγγενών, η αποκατάσταση του πεδίου». Αυτό αρωγή το βαφτίζετε; Αρωγή η αποκατάσταση του πεδίου. Είναι ξεκάθαρο. Ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι «ήρθα κατ’ εντολή του κ. Μητσοτάκη», όπως και ο κ. Γεραπετρίτης. Απαντήθηκε μέχρι και σήμερα γιατί προστατεύετε τον κ. Τερεζάκη;

Για το πρωτοσέλιδο του Βήματος ειπώθηκε ότι είναι ή fake news ή μπαγιάτικα. Πράγματι, πάνω στις συνομιλίες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας την επόμενη ημέρα, στήθηκε το βασικό κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.

Ξέρετε, όμως, τι είναι πιο επικίνδυνο εδώ; Γιατί λέτε ότι τα έχετε δώσει στη δικαιοσύνη. Αυτά τα οποία έχει δώσει η δικαιοσύνη είναι αντίγραφα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας το Σάββατο το βράδυ το λέει ξεκάθαρα: «Από το αρχείο που τηρείται στην υπηρεσία μας προκύπτει ότι από 2/3/2023 απεστάλησαν ηλεκτρονικά αρχεία με καταγραφές συνομιλιών σε usb». Φλασάκι! Και η Αστυνομία το έστειλε στη δικαιοσύνη στις 4/3. Ο σκληρός δίσκος δεν ξέρει κανείς πού είναι και γι’ αυτό έχει ζητηθεί η εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη. Και ο πρώτος ύποπτος οργανισμός εκείνο το βράδυ ήταν ο ΟΣΕ και ο ΟΣΕ φρόντισε να έχει πρόσβαση στις συνομιλίες μηχανοδηγών και σταθμαρχών. Ο ΟΣΕ –επαναλαμβάνω- το φρόντισε. Και στον ΟΣΕ, όπως ο κ. Τερζάκης ήταν και τότε, είναι και τώρα αναβαθμισμένος. Σε απάντηση σε όσους λένε τι έχει να κρύψει η Κυβέρνηση.

Για το έγκλημα των Τεμπών έχουμε μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης και από την αρχή αλλά και αμέσως μετά. Το επιχείρημα ότι κάνουμε πολιτική εκμετάλλευση είναι αστείο. Δηλαδή, ο κ. Μαρακάκης είναι ΣΥΡΙΖΑ; Την προηγούμενη εβδομάδα προέβη στην αποκάλυψη για τα τριάντα φορτηγά χώμα. Ο κ. Ηλιόπουλος, ο δικηγόρος, είναι ΣΥΡΙΖΑ; Προέβη στην αποκάλυψη ότι τριάντα φορτηγά χώμα πάρθηκαν από το πεδίο. Ο κ. Κοκοτσάκης, ο πραγματογνώμονας, είναι ΣΥΡΙΖΑ; Συνωμότησαν όλοι αυτοί και το πόρισμα τους το προσκόμισαν στην αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται πολιτικά το θέμα, για να σας πλήξει; Αυτό θέλετε να πείτε; Αυτό είναι το σόου θρασύτητας και υποκρισίας; Έχετε ξεπεράσει ειλικρινά κάθε όριο. Δεν μπορώ να βρω μια λέξη, για να χαρακτηρίσω το πώς ειλικρινά συμπεριφέρεστε.

Θα ήθελα να συνταχθείτε με αυτό το οποίο λέει η δικαιοσύνη. Λέει η δικαιοσύνη ότι έγινε μια παράνομη πράξη, το μπάζωμα, και εσείς λέτε επιχειρησιακές ανάγκες. Εγώ ως πολίτης γιατί να πιστέψω εσάς και όχι τη δικαιοσύνη; Βλέπουμε ότι έγινε αλλοίωση των συνομιλιών. Αντί να πείτε από χτες, από προχθές «Έλα εδώ, κύριε Τερεζάκη, τι έχεις να πεις; Ακόμα στη θέση σου είσαι;», τον στηρίζετε. Αντί να το πείτε αυτό, τολμάτε και λέτε ότι εκμεταλλευόμαστε πολιτικά το έγκλημα των Τεμπών.

Να σας θυμίσω, όμως, κύριε Υπουργέ, και κάτι τελευταίο που είπατε σε σχέση με τη Σύμβαση 717. «Είναι μεγάλο άλμα», είπε ο Πρωθυπουργός, «να λέμε ότι φταίει η 717». Εσείς τι λέγατε; «Δεν μπορώ να το διανοηθώ» λέγατε. Τώρα το έχετε διανοηθεί; Ότι έχει αιτιώδη συνάφεια η 717 με το επελθόν…» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

Scroll to Top