Κόκκαλης για δηλώσεις Αυγενάκη: Τώρα οι «άριστοι» φορτώνουν την αποτυχημένη εφαρμογή της ΚΑΠ σε τρίτους

Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη στην Κοζάνη, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την αναλγησία και την αλαζονεία, η επόμενη γραμμή άμυνας στην αποτυχημένη εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027 στη χώρας μας, από την Κυβέρνηση των «αρίστων του Επιτελικού Κράτους», είναι η αποποίηση και η μετάθεση των ευθυνών αυτής της αποτυχίας «στην συμμαχία Σοσιαλιστών, Πράσινων και Αριστεράς, που είχαν την πλειοψηφία στην ΕΕ, όταν συζητείτο η ΚΑΠ». Δηλαδή, με άλλα λόγια, ο κ. Υπουργός προσπαθεί να μας πείσει ότι η «συμμαχία» αυτή ευθύνεται, αποκλειστικά, για τις θεσμικές ανεπάρκειες, τις δομικές ελλείψεις, τον υψηλό διοικητικό φόρτο και τις αυστηρές δεσμεύσεις της εν λόγω ΚΑΠ, που έγκαιρα είχε επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εντός και εκτός Ελλάδας. Όπως επίσης, η «συμμαχία» αυτή και όχι η Κυβέρνηση της ΝΔ, που το υπέβαλε στην ΕΕ, ευθύνεται και για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας, που είναι η γενεσιουργός αιτία του φιάσκου της υλοποίησης της ΚΑΠ 2023-2027 στη χώρα μας, ήδη από τον πρώτο χρόνο της.

Στα παραπάνω, πρέπει προστεθεί και η ομολογία κ. Αυγενάκη, για την κακοδιαχείριση των κοινοτικών πόρων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά την περίοδο 2020-2022, αποτέλεσμα της οποίας είναι η πρόταση της Γενικής Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την επιβολή προστίμου στη χώρα μας, συνολικού ύψους 283 εκατ. ευρώ (260 εκατ. ευρώ για τις στρεμματικές ενισχύσεις και την προαιρετική συνδεμένη στήριξη για τα ζώα και 23 εκατ. ευρώ για την πολλαπλή συμμόρφωση). Αλλά και επ’ αυτού ο κ. Υπουργός αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν θα κρύψει κανείς τίποτα από τα λάθη της προηγούμενης διοίκησης και οι ευθύνες θα αποδοθούν». Ωσάν, οι προηγούμενες Διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, να μην είχαν τοποθετηθεί από τους προκατόχους του Υπουργούς και να λειτουργούσαν ερήμην και εν αγνοία αυτών.

Όμως, ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας, στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνει σήμερα, αντιλαμβάνεται πλέον ότι φυσικός και ηθικός αυτουργός για την σημερινή του κατάσταση και για την κατάστασή του εδώ και 4,5 και πλέον χρόνια, είναι αποκλειστικά η Κυβέρνηση της ΝΔ. Και αυτή η πεποίθησή του θα αποτυπωθεί, σύντομα, στην ευρωκάλπη του Ιουνίου, ως το πρώτο βήμα για την αλλαγή κατεύθυνσης στον πρωτογενή τομέα και συνολικά στη χώρα μας» καταλήγει ο κ. Κόκκαλης.

Scroll to Top