«Εάν δεν υπάρξει δικαιοσύνη στο έγκλημα των Τεμπών, τότε το σήμα που θα στείλουμε στην κοινωνία είναι ότι κάποιοι είναι υπεράνω των νόμων» τόνισε μεταξύ άλλων ο Εισηγητής στην σχετική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Σιδηροδρομική Τραγωδία στα Τέμπη: Απαιτώντας Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και Ασφάλεια».
Η εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Έλενας Κουντουρά και τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της προέδρου του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος ΤΕΜΠΗ 2023, κ. Μαρίας Καρυστιανού, εξέτασε ενδελεχώς τις συστηματικές αποτυχίες και τις ελλείψεις στη σιδηροδρομική ασφάλεια, που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι χάθηκαν εγκληματικά.
Ο κ. Κόκκαλης έκανε λόγο για σειρά παραβιάσεων του κράτους δικαίου, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο ότι στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής δεν κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι μάρτυρες, αλλά και στο ότι δεν ήρθε εγκαίρως στην Επιτροπή από τον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή όλη η δικογραφία της υπόθεσης ως όφειλε.
Συνέχισε λέγοντας πως «εάν δεν υπάρξει δικαιοσύνη στο έγκλημα των Τεμπών, τότε το σήμα που θα στείλουμε στην κοινωνία είναι ότι κάποιοι είναι υπεράνω των νόμων. Το άρθρο 86 θέτει συγκεκριμένα πλαίσια και αναφέρει «καμία έρευνα καμία δίωξη χωρίς άδεια της βουλής». Υπάρχουν δύο λύσεις: Η πρώτη είναι η προανακριτική επιτροπή. Το να προτείνεις όμως προανακριτική επιτροπή όταν λίγους μήνες νωρίτερα είχε ήδη απορρίψει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι μία αρχή αμνήστευσης του κ. Καραμανλή, του κ. Τριαντόπουλου και των άλλων… Ως αξιωματική αντιπολίτευση λέμε ότι υπάρχει κατηγορητήριο. Να δεσμευτεί η κυβέρνηση σε αυτό.
Η δεύτερη λύση έχει να κάνει με τη γενικότερη πολιτική βούληση. Αντιγράφω αυτό που είπε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων το οποίο λίγοι έχουν αναφέρει: «Το άρθρο 86 υπάρχει ώστε οι υπουργοί να μη βρίσκονται ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Από την έκφραση αυτή προκύπτει ότι η προστασία που απολαμβάνουν οι υπουργοί με το άρθρο 86 δεν είναι καθολική για όλα τα αδικήματα».
Ειδική μνεία έκανε ο Λαρισαίος πολιτικός και στο 1,5 εκατομμύριο πολιτών που υπέγραψαν ζητώντας αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτές οι υπογραφές σίγουρα δείχνουν το δρόμο για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αν όχι για την πλήρη κατάργηση του άρθρου 86, τουλάχιστον οι διώξεις των υπουργών να μην περνάνε από τη βουλή, αλλά από ένα δικαστικό συμβούλιο».
Έκλεισε τονίζοντας πως «στους δύσκολους αυτούς καιρούς με τη διεύρυνση των ανισοτήτων, το να μην αποδοθεί δικαιοσύνη θα είναι ό,τι χειρότερο. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είμαστε πάντα υπέρ της νομιμότητας, της διαφάνειας αλλά και της δικαιοσύνης, με υπευθυνότητα, αξιοπιστία και σοβαρότητα».