Κόκκαλης στη βουλή για το έγκλημα των Τεμπών: Να μην πηγαίνουμε κόντρα στην κοινή λογική, οι πραγματογνώμονες μιλούν για εύφλεκτα υλικά

Σε υψηλούς τόνους εκτυλίχθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή η συζήτηση με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, σχετικά με το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη, το γιατί πραγματοποιήθηκε μία τόσο μεγάλη έκρηξη, αλλά και τι έγινε με τις αδιάθετες και χωρίς ευθύνη κατοχής μεγάλες ποσότητες χημικού διαλύτη στον Προμαχώνα Σερρών, δεκαπέντε ημέρες πριν το δυστύχημα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ζήτησε από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη «να μην πηγαίνει κόντρα στην κοινή λογική» επισημαίνοντάς του πως όλοι οι εμπειρογνώμονες μιλούν για έκρηξη και κατά συνέπεια για ύπαρξη εύφλεκτων υλικών, ενώ του υπενθύμισε πως για το θέμα που συνδέεται με το «μπάζωμα» υπάρχει νέα παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι οι τελωνειακές υπηρεσίες έκαναν τα νόμιμα. Προέβησαν στην κατάσχεση παρανόμως εισαγόμενων ποσοτήτων. Όλες, όμως, αυτές οι ποσότητες τα τελευταία δύο χρόνια μιλάμε για πολύ μεγάλες ποσότητες χημικών διαλυτών οι οποίες εισέρχονταν παράνομα και γι’ αυτό και κατασχέθηκαν από το Τελωνείο του Προμαχώνα.

Τώρα, επειδή είπατε να είμαστε προσεκτικοί και το είπατε με στόμφο, η έκρηξη είναι παραπληροφόρηση; Η έκρηξη που έγινε είναι δυνατόν να γίνει από το λάδι της μηχανής; Όλοι οι πραγματογνώμονες λένε ότι είχαμε έκρηξη, όπερ σημαίνει ότι είχαμε εύφλεκτα υλικά. Μάλλον δεν έχετε καταλάβει ότι και η Κυβέρνησή σας σιγά-σιγά αρχίζει να λέει πιθανόν να υπήρχε.

Δεύτερον, επειδή είπατε ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους λέει και ποια ποσότητα βρήκε όταν πήγε. Έχετε ακούσει μάλλον ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη ζητήθηκε από την Εισαγγελέα προχθές για το ποιος αποφάσισε να κάνει το μπάζωμα και ότι πριν το μπάζωμα τριάντα φορτηγά σήκωσαν χώμα; Πού να βρεθεί άραγε η υπόλοιπη ποσότητα ξυλολίου, τολουολίου ή οποιουδήποτε χημικού διαλύτη; Τουλάχιστον ας μην πηγαίνουμε κόντρα και στην κοινή λογική, αλλά και στα ευρήματα της δικαιοσύνης, τα όποια ευρήματα λένε ότι είχαμε έκρηξη και το λένε όλοι σχεδόν οι πραγματογνώμονες. Το παραδέχεται ουσιαστικά και η εισαγγελική διάταξη, κύριε Υπουργέ. Έδωσε εντολή η κυριά εισαγγελέας και λέει: «Θέλω να μου πείτε ποιοι πήραν όλα τα υλικά και γιατί τα μετέφεραν αλλού και γιατί ήρθαν τριάντα φορτηγά να πάρουν όλο το χώμα από την περιοχή». Συνεπώς, πώς να βρεθεί και η υπόλοιπη ποσότητα;

Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα, η εμπορική: Ξυλόλιο το Γενικό Χημείο του κράτους λέει ότι βρέθηκε. Δεν καταλήγουμε σε συμπέρασμα. Ένας λογικός άνθρωπος, κοινής λογικής, μέτριας κοινής λογικής, δεν μπορεί να συνδέσει το γεγονός ότι από τα έγγραφα εδώ τα οποία το Τελωνείο -και καλά έκανε τη δουλειά του- κατίσχυσε χιλιάδες τόνους τα τελευταία δύο χρόνια, ότι πιθανόν να έχουμε και λαθρεμπόριο; Δεν είναι λογική σκέψη; Και εσείς σε αυτήν την πλευρά έπρεπε να είστε, να το ψάχνετε και όχι να λέτε ότι διακινούμε θεωρίες συνωμοσίας. Έπρεπε να είστε από την ίδια πλευρά, η πλευρά της κοινής λογικής, η πλευρά της αλήθειας και όχι να λέτε ότι δεν έγινε μπάζωμα ή όπως ο ανεκδιήγητος Υπουργός Δικαιοσύνης ότι αυτοί που ασχολούνται με το μπάζωμα είναι για τα μπάζα. Και η Εισαγγελέας είναι για τα μπάζα;»

Ο ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΙΑΘΕΤΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΕΥΦΛΕΚΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης εξήγησε το ιστορικό για τις αδιάθετες ποσότητες εύφλεκτων υλικών που κατασχέθηκαν στα σύνορα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «η Τελωνειακή Υπηρεσία Σερρών και η οποία πράγματι προχώρησε στην κατάσχεση ποσοτήτων. Αναφέρεστε περίπου σε είκοσι πέντε χιλιάδες επτακόσια σαράντα επτά λίτρα χημικού προϊόντος δασμολογικής κλάσης 38140090, ήτοι διαλυτικά και αραιωτικά οργανικά μείγματα που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού.

Πράγματι υπήρχε η κατάσχεση αυτή στο Τελωνείο Σερρών και πράγματι -γιατί όπως λέτε είναι πολύ δυσχερείς οι διαδικασίες φύλαξης των προϊόντων αυτών- είναι εύφλεκτα, είναι δύσκολα να κρατηθούν και προφανώς θέλουν και ειδική φύλαξη και είναι και επικίνδυνο να υπάρχουν εκρήξεις ή οτιδήποτε άλλο… Στη συγκεκριμένη περίπτωση στις 9 Φεβρουαρίου με την υπ’ αριθμ. 1144/8-2-2023 έκτακτη διακήρυξη εκποίησης, έγινε προσπάθεια να δημοπρατηθεί η συγκεκριμένη ποσότητα. Απέβη άκαρπη. Στις 10 Φεβρουαρίου του ΄23 με την υπ’αριθμ. 1177/9-2-2023 έκτακτη διακήρυξη εκποίησης έγινε δεύτερη προσπάθεια εκποίησης. Στις 15 Φεβρουαρίου με την υπ’ αριθμ. 1261 στις 13 Φεβρουαρίου του ΄23 έκτακτη διακήρυξη εκποίησης έγινε τρίτη προσπάθεια να διατεθούν σε νόμιμη επιχείρηση οι ανωτέρω ποσότητες διαλυτών. Οι δύο πρώτες απέβησαν άκαρπες. Κατά την τελευταία υπήρξε κατακύρωση του εκπλειστηριασθέντος εμπορεύματος υπέρ επιχείρησης που λειτουργεί νόμιμα με αντικείμενο δραστηριότητας μεταξύ άλλων που εμπίπτει στους ΚΑΔ 20302100 και 20302200, παραγωγή κατασκευασμένων χρωστικών ουσιών, αδιαφανοποιητών και χρωμάτων κ.λπ., παραγωγή άλλων χρωμάτων και βερνικιών κ.ο.κ. Συνεπώς η επιχείρηση αυτή λόγω του αντικειμένου των εργασιών της νομιμοποιείται να παραλαμβάνει, να διαχειρίζεται, να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους προϊόντα και το κάνει κανονικά για την τακτική της διαδικασίας.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2023 το εμπόρευμα παραδόθηκε από υπαλλήλους του Τελωνείου Σερρών στη πλειοδότρια εταιρεία και το εκπλειστηρίασμα κατατέθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι την τελεσιδικία της ποινικής απόφασης που θα αποφανθεί για την τύχη των κατασχεμένων. Ενημερώθηκε δε σχετικά και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σερρών. Συνεπώς, η διαδικασία τελεσφόρησε και έγινε και η παράδοση της ποσότητας με μετάγγιση από το βυτίο το οποίο ήταν κατασχεμένο σε βυτίο της εταιρείας και το βυτίο αυτό έφυγε για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, η οποία λειτουργεί νόμιμα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης».

Scroll to Top