Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την απώλεια βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στεγαστικής πολιτικής αλλά και για σειρά ακόμη ζητημάτων άσκησε από το βήμα της Βουλής ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Αναλυτικότερα ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Δεν είναι που καταρρέουν τα νοσοκομεία και πεθαίνει ο κόσμος στις καρότσες των αγροτικών. Δεν είναι που διορίζονται παράνομα οι σταθμάρχες και χάνονται πενήντα εφτά άνθρωποι. Δεν είναι που έρχεται η Κυβέρνηση και λέει ψέματα ευθέως για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, που βλέπει να πέφτουν οι τιμές. Γίνεται μια προσπάθεια μιας αντιστροφής της πραγματικότητας με απίστευτο θράσος από τούτο εδώ το Βήμα. Ακούσαμε τον κ. Γεωργιάδη πριν να λέει: «Δεν το πήρατε χαμπάρι; 1.800 ευρώ τον μήνα στους ιατρούς για να πάνε σε άγονη περιοχή. 1.800 ευρώ τον μήνα»… Αυτό τι σημαίνει; Όποιος το ακούει νομίζει ότι είναι κάθε μήνα για το μόνιμο προσωπικό. Βέβαια, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει με το απίστευτο αυτό θράσος.
Δεν μας αξίζει, όμως, τέτοιου είδους κατάρρευση. Και για όλα σας ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία, μόνο η επικοινωνία και τίποτε άλλο. Για τα Τέμπη σας ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία. Εκεί κάνατε κάποια λάθη. Στην επικοινωνία κάνατε λάθη. Το είπε και ο Πρωθυπουργός: «Εκεί κάναμε λάθος στην επικοινωνία». Δεν ντρέπεστε; Προφανώς όχι.
Όσον αφορά τη στέγαση, μαζί με τον πληθωρισμό των τροφίμων, αλλά και τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα, το κόστος στέγασης αναδεικνύεται από τα μεγαλύτερα ίσως προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοικοκυριό σήμερα. Πλήττει όχι μόνο τα ευάλωτα, όπως τα γνωρίζαμε, νοικοκυριά, αλλά πλήττει και νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα.
Δυστυχώς, δεν έχετε αντιληφθεί ότι η στέγη είναι υποχρέωση του κράτους πάνω απ’ όλα. Να θυμηθούμε λίγο, γιατί τώρα το ξεχάσατε, το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»; Τι έγινε; Έκλεισε. Όσοι πρόλαβαν δάνεια πήραν. Πόσες ήταν οι αιτήσεις; Τι λέγατε τότε; Θα καλύψουμε ειδικά για τους νέους σε μεγάλη πλειοψηφία τη στέγασή τους, να στεγάσουν τα όνειρά τους. Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί; Περίπου σαράντα χιλιάδες. Πόσες έχουν πάρει προέγκριση; Περίπου είκοσι τρεις χιλιάδες. Πόσες έχουν πάρει τελική έγκριση; Σχεδόν δέκα χιλιάδες. Το θεωρείτε επιτυχία αυτό;
Η παρενέργεια ίσα-ίσα αυτού του μέτρου είναι ότι αυξήθηκαν και οι τιμές στα ακίνητα προ του 2007, τα οποία αυτά ήταν τα ακίνητα που μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αυτό, όμως, δεν είναι στεγαστική πολιτική. Αυτό ήταν ξεκάθαρα ένας φθηνός δανεισμός για λίγους.
Ακούστηκε πριν για το πρόγραμμα ένα άλλο μέτρο πάλι αποσπασματικό της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω-Νοικιάζω». Θα σας πω γιατί θα αποτύχει. Ήδη το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών έχει κάνει τη σχετική έρευνα. Η δαπάνη δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια. Άνοιξε στις 11 Απριλίου. Πώς είναι δυνατόν να πέσουν οι τιμές στα ακίνητα όταν διοχετευτούν στην αγορά πολύ περισσότερα ακίνητα; Πού βρίσκονται αυτά τα δωδεκάμισι χιλιάδες κλειστά ακίνητα, τα οποία είπατε ότι αφορούν δωδεκάμισι χιλιάδες ακίνητα; Υπ’ όψιν ότι τα κλειστά ακίνητα δεν είναι δωδεκάμισι χιλιάδες, είναι πάρα πολύ περισσότερα.
Για να καταγραφεί πόσα ακίνητα αφορά -δωδεκάμισι χιλιάδες-, για να καταγράφει αξιοσημείωτη μείωση του κόστους στέγασης, πρέπει να καταγραφεί αύξηση της διαθεσιμότητας των ακινήτων σε περιοχές που είναι πιεσμένες. Ποιες περιοχές είναι πιεσμένες; Είναι αυτές στις οποίες ο μέσος όρος των ενοικίων έχει ανέβει πάρα πολύ. Έχετε υπ’ όψιν σας τέτοιου είδους ενέργεια; Όχι.
Δεύτερον, κεφάλαιο 10.000 ευρώ και μέγιστο ποσό επιδότησης 4.000 ευρώ. Ποιους αφορά; Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα θα πρέπει να διαθέτει ίδια κεφάλαια ή να μπορεί να δανειστεί 6.000 ευρώ. Πόσοι ιδιοκτήτες που έχουν δηλωμένο κλειστό στο Ε το ακίνητό τους έχουν σήμερα αυτή τη δυνατότητα; Αντίστοιχα, εάν αυτό το ακίνητο είναι στις λεγόμενες πιεσμένες περιοχές, είναι αδιανόητο ένας ιδιοκτήτης που διαθέτει την οικονομική δυνατότητα σήμερα των 6.000 ευρώ να μην έχει ανακαινίσει ήδη το ακίνητό του και να έχει χάσει ενοίκια τουλάχιστον τριών-τεσσάρων ετών.
Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων που αποδεδειγμένα δεν διαθέτουν τα ίδια κεφάλαια ή δεν μπορούν να λάβουν δανεισμό από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Τρίτον, τι ανακαίνιση μπορείς να κάνεις με κεφάλαια 10.000 ευρώ; Τι ανακαίνιση; Έχετε αντιληφθεί; Τα ακίνητα που είναι δηλωμένα ως κλειστά για τουλάχιστον τρία χρόνια είναι κυρίως παλιά ακίνητα, 1960 έως 1980. Μια βασική ανακαίνιση για ακίνητα αυτής της περιόδου κοστίζει πολύ περισσότερα από τα 10.000 ευρώ.
Εκτός αυτού, σε τι τιμή άραγε θα μισθωθούν οι ανακαινισμένες κατοικίες; Εφόσον οι ιδιοκτήτες των κλειστών ακινήτων χρηματοδοτήσουν από την τσέπη τους το 60% της ανακαίνισης, θα θέλουν να το αποσβέσουν το συντομότερο δυνατό.
Γι’ αυτό αποδεικνύεται, ότι ειδικά για τη στέγαση δεν έχετε μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική διότι λησμονείτε ότι η στέγη είναι ευθύνη του κράτους. Όμως, κάτι τέτοιο το έχετε εντελώς σβήσει από το λεξικό σας.
Ενδεικτικό είναι ότι στην περίπτωση της Θεσσαλίας το κράτος επίσημα είπε: «Δεν μπορώ να προστατεύσω ούτε την υγεία ούτε την ασφάλεια. Δεν μπορώ να κάνω σχέδια διαχείρισης πλημμύρας…» -είπε στη Θεσσαλία- «…να σας προστατέψω. Γι’ αυτό πρέπει ένας φορέας, μια ΑΕ».
Έτσι και στη στέγη δεν έχετε ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική και βραχυπρόθεσμη, αλλά και μακροπρόθεσμη.