Αιφνίδια και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση η απόφαση δημιουργίας Ογκολογικού Κέντρου Θεσσαλίας στη Λαμία

Το 2018 και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δρομολογήθηκε η δημιουργία του  «Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου» για τη Θεσσαλία. Ο σχεδιασμός  προέβλεπε τη δημιουργία του Κέντρου σε παραχωρηθέν οικόπεδο 50  στρεμμάτων, στην περιοχή Μεζούρλο, δίπλα στην Ιατρική Σχολή του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Θ.) και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο  Λάρισας. 

Η χωροθέτηση του έργου αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης των  επιστημονικών και ακαδημαϊκών φορέων της περιοχής με βασικό το  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ήταν αποτέλεσμα συνέργειας και με διεθνείς  φορείς, όπως με τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας» CERN και  το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 

Μάλιστα τον Μάρτιο του 2019, ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ.  Αγοραστός, ανακοίνωνε τη δημιουργία Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στη  Θεσσαλία, δηλώνοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που προσφέρει  πρωτοποριακές ιατρικές υπηρεσίες για την φροντίδα των καρκινοπαθών, ενώ  παράλληλα έχει στόχο να αναδείξει τη Θεσσαλία σε διεθνές κέντρο έρευνας  και αριστείας. 

Σύμφωνα με τη μελέτη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Πρότυπο Ογκολογικό  Κέντρο θα αποτελείται από 2 ορόφους, ισόγειο και υπόγειο, συνολικής  επιφάνειας 5.500 τ.μ. Ο σχεδιασμός προβλέπει ένα φιλικό, ευχάριστο, άνετο  και οικείο θεραπευτικό νοσοκομειακό περιβάλλον για τη φροντίδα των  ογκολογικών ασθενών και των οικείων τους.  

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Κέντρο θα διαθέτει: ογκολογική νοσηλευτική  μονάδα 40 κλινών, χειρουργική νοσηλευτική μονάδα 20 κλινών, μονάδα  ημερήσιας θεραπείας, ξενώνα υποστηρικτικής και ανακουφιστικής φροντίδας,  τμήμα άσηπτων χειρουργικών επεμβάσεων, τμήμα ενδοσκοπήσεων/σηπτικά χειρουργεία, μονάδα εντατικής θεραπείας 6 κλινών, τμήματα ακτινοθεραπείας,  πυρηνικής ιατρικής, διαγνωστικά και απεικονιστικά εργαστήρια.  

Αιφνιδίως και με πρόσφατη απόφαση του Διοικητή της αρμόδιας 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), η υλοποίηση του έργου δημιουργία  πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στη πρωτεύουσα της Περιφέρειας  Θεσσαλίας και πλησίον του μοναδικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της  περιοχής ακυρώθηκε.  

Χωρίς πρότερη διαβούλευση με τους αρμόδιους επιστημονικούς και  αυτοδιοικητικούς φορείς και χωρίς καμία ενημέρωση, η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ  μετέφερε το έργο της δημιουργίας πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στο Γενικό  Νοσοκομείο Λαμίας, εντάσσοντάς το μάλιστα στο Ταμείο Ανάκαμψης με  προϋπολογισμό 17 εκ. ευρώ. 

Θέση επί του θέματος έχουν πάρει εκπρόσωποι του επιστημονικού  προσωπικού της περιοχής αναφέροντας ότι θα πρέπει η ίδρυση νέων  υγειονομικών δομών να γίνεται τεκμηριωμένα και με βάση επιστημονικά  κριτήρια.  

Ταυτόχρονα αναφέρουν πως η Ογκολογία είναι μια τριτοβάθμια ειδικότητα  που θα πρέπει πλαισιώνεται και στηρίζεται και από άλλες ειδικότητες και  υποδομές, τις οποίες στερείται το δευτεροβάθμιο νοσοκομείο Λαμίας, στο  οποίο σήμερα υπηρετεί μόλις ένας γιατρός ογκολόγος. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, που χαρακτήρισε  λάθος και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση την απόφαση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ  να ιδρύσει το Ογκολογικό Κέντρο Θεσσαλίας στο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο  της Λαμίας. 

Σε σχετική δήλωσή του ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένεται να  καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας της  δημιουργίας Ογκολογικού Κέντρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας  που διαθέτει όλες εκείνες τις επικουρικές κλινικές για τη στήριξή του και  φυσικά το απαραίτητο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό. 

Την ίδια ώρα, η Λάρισα βρίσκεται χωροταξικά στο βέλτιστο δυνατό σημείο για  την καλύτερη δυνατή προσέγγιση των ογκολογικών ασθενών από όλα τα  σημεία της Περιφέρειας. 

Κατόπιν των ανωτέρω, 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

1. Ποιοι είναι οι επιστημονικοί λόγοι που υπαγορεύουν την  ανατροπή του σχεδιασμού για τη δημιουργία Ογκολογικού  Κέντρου Θεσσαλίας στη Λάρισα και πλησίον του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και τη μεταφορά του έργου στο  δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο Λαμίας; 

2. Πώς ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο με μόλις έναν υπηρετούντα ογκολόγο θα καλύψει την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία μίας πρότυπης υγειονομική δομής 66 συνολικά κλινών, με μονάδα ημερήσιας θεραπείας, ξενώνα υποστηρικτικής και ανακουφιστικής φροντίδας, τμήμα άσηπτων χειρουργικών  επεμβάσεων, τμήμα ενδοσκοπήσεων/σηπτικά χειρουργεία,  μονάδα εντατικής θεραπείας, τμήματα ακτινοθεραπείας,  πυρηνικής ιατρικής, διαγνωστικά και απεικονιστικά εργαστήρια; 

3. Με ποια κριτήρια υπολογίστηκε ο προϋπολογισμός του έργου στα 17 εκατ. ευρώ; Σε ποιες επιμέρους εργασίες κατανέμονται τα κονδύλια και ποιο το ακριβές κόστος κάθε εργασίας; 

4. Προτίθεται να λάβει υπόψη την πρόταση της Περιφέρειας  Θεσσαλίας για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας της  δημιουργίας Ογκολογικού Κέντρου στο Πανεπιστημιακό  Νοσοκομείο Λάρισας που διαθέτει όλες εκείνες τις επικουρικές  κλινικές για τη στήριξή του και φυσικά το απαραίτητο ιατρικό και  επιστημονικό προσωπικό; 

Scroll to Top