Η ΠΟΕΔΗΝ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της καταγγέλλει την τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, όπου παθολόγοι αναγκάζονται να φεύγουν από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προκειμένου να καλύψουν τα κενά σε νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας.
Μάλιστα την Τρίτη 9 Ιουλίου, μέλη της ΠΟΕΔΗΝ συγκεντρώθηκαν έξω από το παραπάνω νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εισακουστούν οι φωνές που κάνουν λόγο για την ανάγκη προσλήψεων στον τομέα της υγείας και τη διόρθωση των κακώς κειμένων στη λειτουργία του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΠΟΕΔΗΝ η κατάσταση με τις προσλήψεις στη βόρεια Ελλάδα είναι τραγική, καθώς δεν έχει προσληφθεί κανένας νέος εργαζόμενος με αποτέλεσμα οι ήδη υπάρχοντες να μπορούν να πάρουν πέντε μόνο ημέρες αδείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παθολόγοι που υπηρετούν στο ΑΧΕΠΑ, υποχρεώνονται να μετακινηθούν σε άλλα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας για να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά.
Ο Πρόεδρος αναφέρει, ότι σήμερα υπάρχουν 20.000 συμβασιούχοι που δεν νομιμοποιούνται ενώ ακόμα και όταν ανακοινώνονται προσλήψεις, αυτές για να ολοκληρωθούν χρειάζονται πέντε χρόνια. Την ίδια στιγμή οι παραιτήσεις φτάνουν τις τετρακόσιες κάθε μήνα από εργαζόμενους που είτε συνταξιοδοτούνται είτε βρίσκουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.
Η κατάσταση ασφαλώς και δεν αφορά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού ήδη από τον φετινό χειμώνα οι γιατροί μετακινούνται από πόλη σε πόλη, με χαρακτηριστική περίπτωση μίας παθολόγου, μητέρας τριών παιδιών που μετακινήθηκε από το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας για να καλύψει την υποστελεχωμένη παθολογική κλινική.
Εκτός από την έλλειψη των αναισθησιολόγων, που γίνεται εύκολα αντιληπτή λόγω της μη διενέργειας χειρουργείων, υπάρχει μεγάλη έλλειψη και σε παθολόγους, η οποία ωστόσο δεν αποτυπώνεται τόσο εύκολα. Σύμφωνα με αναφορές γιατρών στον τύπο η μείωση του ιατρικού προσωπικού, μεταξύ 2020 και 2021 έφτασε το 3,9%καθώς το 2020 στο ΕΣΥ υπήρχαν 24.000 γιατροί ενώ το 2022 ο αριθμός τους ήταν 19.921 με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις όπως το Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης που δεν διαθέτει μόνιμο παθολόγο. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο νοσοκομείο της Δράμας, που κάποτε είχε δύο πλήρως στελεχωμένες παθολογικές κλινικές, ενώ τώρα έχει απομείνει με 2 μόνιμους παθολόγους.
Εξαιτίας της παραπάνω τραγικής υποστελέχωσης που οδηγεί στη μετακίνηση των ιατρών σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς, αρκετοί επιστήμονες επιλέγουν να φύγουν από το εθνικό σύστημα υγείας και να ενταχθούν στον ιδιωτικό τομέα. Είναι προφανές ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο τα οργανικά κενά δεν καλύπτονται με προσλήψεις αλλά με μετακινήσεις που δεν λύνουν ουσιαστικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης μεταφέροντας τις ελλείψεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Επειδή η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί με νέες προσλήψεις και όχι με μετακινήσεις ιατρών, που συνιστούν υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να μην πραγματοποιηθεί καμία μετακίνηση ιατρού και ειδικά παθολόγων από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς νοσοκομεία των όμορων νομών;
2. Πόσοι παθολόγοι εργάζονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και πόσοι στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και πως προτίθεται να στελεχώσει με επάρκεια τα νοσοκομεία αυτά;