Η εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα επιτείνεται εξαιτίας της διαφθοράς και της ανικανότητας της Κυβέρνησης

Όπως καταγγέλλεται μέσω συγκεκριμένων δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ, αλλά και όπως  επισημαίνεται ακόμη και από Βουλευτές της συμπολίτευσης, κοινοτικές ενισχύσεις ύψους 14,5  εκατ. ευρώ, οι οποίες προορίζονταν για τις ενώσεις των ελαιοπαραγωγών για το 2024, κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά, ενώ οι εν λόγω απώλειες προστίθεται στις περυσινές  απώλειες (2023) των περίπου 10,3 εκατ. ευρώ, που επεστράφησαν στα κοινοτικά ταμεία. Εν  ολίγοις, δηλαδή, ενδεχόμενη νέα απώλεια ευρωπαϊκών πόρων θα σημάνει αθροιστικά ένα  συνολικό κόστος ζημιάς για τους ελαιοπαραγωγούς ύψους 24,8 εκατ. ευρώ. 

Το 2023, η προκήρυξη των προγραμμάτων για τους ελαιοκομικούς φορείς δεν  προχώρησε βάσει του χρονοδιαγράμματος του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας και έτσι,  χάθηκαν οι εν λόγω πόροι. Για το 2024, η προκήρυξη δημοσιεύτηκε με καθυστέρηση 7,5 μηνών,  ήτοι στις 15 Ιουλίου 2024, ενώ δόθηκε αρχική προθεσμία έως τις 30 Ιουλίου και παράταση έως  τις 2 Αυγούστου (!) στις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.), ώστε να καταθέσουν  σχετικές προτάσεις. Είναι προφανές ότι η δυνατότητα επαρκούς ενημέρωσης και  προετοιμασίας για την κατάρτιση των φακέλων ήταν αδύνατη για την ευρεία πλειονότητα των  Ο.Ε.Φ.. 

Τα δημοσιεύματα, μάλιστα, αναφέρονται σε εύνοια συγκεκριμένου παρόχου  συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις οργανώσεις των ελαιοπαραγωγών, ο οποίος επιθυμεί να  υπεισέλθει και στην παροχή εξοπλισμού και άλλων άυλων δραστηριοτήτων, πέραν της υλοποίησης των μελετών για τις αιτήσεις. Τα αποτελέσματα της «αξιοποίησης» των εν λόγω  κονδυλίων για την περίοδο 2021-22 ήταν ενδεικτικά καθώς, ενώ οι δράσεις όφειλαν να  εστιάζουν σε στόχους όπως η χρηματοδότηση νέων καλλιεργητικών μεθόδων, η αντιμετώπιση  της κλιματικής κρίσης, η βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος και η εξοικονόμηση ενέργειας,  προκρίθηκαν εν τέλει υπηρεσίες άσχετες και υπερκοστολογημένες. 

Όλα τα ανωτέρω λαμβάνουν χώρα, ενώ η ακαρπία της ελιάς την περσινή χρονιά έχει  οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι πίστεψαν τις υποσχέσεις του  Πρωθυπουργού για «αποζημιώσεις» και «άμεση αναπλήρωση των απωλειών στο εισόδημα  των αγροτών», καθώς και της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  που απαντούσε σε σχετική επίκαιρη ερώτηση με αρ. πρωτ. 2152 της 6ης Δεκεμβρίου 20233 ότι  «θα γίνουν συζητήσεις, θα προκαλέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με άλλες χώρες του  ευρωπαϊκού νότου και θα βγάλουμε κονδύλια και θα πληρώσουμε τους αγρότες και θα  αποζημιωθούν για την απώλεια των εισοδημάτων τους». 

Επειδή ο πρωτογενής τομέας μαστίζεται από τις σφοδρές αρνητικές συνέπειες της  κλιματικής κρίσης, την εκτόξευση των τιμών στα αγροεφόδια και ως εκ τούτου, απαιτεί την άμεση  συνδρομή της Πολιτείας. 

Επειδή η χώρα μας είναι ήδη υπόλογη έναντι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, με  τον ΟΠΕΚΕΠΕ να ελέγχεται για αστοχίες ως προς την κατανομή των επιδοτήσεων κατά τα έτη  2020, 2021, 2022,4 οι οποίες συνιστούν πλήγμα στην αξιοπιστία και στο κύρος της σχετικής  διαδικασίας. 

Επειδή η απορρόφηση και κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων οφείλει να  πραγματοποιείται με ταχύτητα, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του αγροτικού κόσμου  δίχως «σκιές» και ερωτηματικά. 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

1. Για ποιο λόγο κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά κοινοτικές ενισχύσεις ύψους 14,5  εκατ. ευρώ, οι οποίες προορίζονταν για τις ενώσεις των ελαιοπαραγωγών; 

2. Για ποιο λόγο καθυστέρησε η δημοσίευση της προκήρυξης για το 2024 και εν  συνεχεία δόθηκαν τόσο σύντομες προθεσμίες για την κατάθεση προτάσεων από  τις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.); 

3. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να στηρίξει τους  ελαιοπαραγωγούς, δεδομένου ότι κατά την περυσινή χρονιά απωλέσθηκαν  ακόμη 10,3 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να επιστραφούν στα κοινοτικά ταμεία;

Scroll to Top