Ντροπιαστική αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών από το δημόσιο σύστημα υγείας

Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025, ηλικιωμένη γυναίκα στην Ξάνθη, που  αντιμετωπίζει επιπλοκές από εγκεφαλικό και κινητικά προβλήματα, χρειάστηκε  να επισκεφτεί δομή υγείας καθώς παρουσίαζε συμπτώματα. Σύμφωνα με το  ΕΚΑΒ, το Κέντρο Υγείας Αβδήρων παρέλαβε με δικά του μέσα την ασθενή, την  υπέβαλε σε εξετάσεις και, καθώς δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί, της δόθηκε  εξιτήριο για την οικία της με χρήση φορείου ή καθίσματος –προφανώς  τροχήλατου. 

Οι συγγενείς της γυναίκας κάλεσαν το ΕΚΑΒ για να τους παράσχει ασθενοφόρο  και να τη μεταφέρουν σπίτι της. Το ΕΚΑΒ δήλωσε πως δεν υπήρχε διαθέσιμο  ασθενοφόρο στην περιοχή, εκτός ενός που κρατείται για επείγοντα περιστατικά.  Ελλείψει φορείου ή ειδικού καθίσματος από το ασθενοφόρο ή το Κέντρο Υγείας,  οι συγγενείς αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν πλαστική καρέκλα με την  οποία ανέβασαν την ασθενή σε φορτηγό ιδιωτικής χρήσης που επιστράτευσαν  οι ίδιοι.

Επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας παρουσιάζει φαινόμενα εξευτελιστικής,  αλλά ενδεχομένως και επικίνδυνης για την υγεία και την ασφάλειά τους,  μεταχείρισης των ασθενών. 

Επειδή έγινε κραυγαλέα η ανυπαρξία μέσων μεταφοράς ασθενών στην  περιοχή της Ξάνθης και η επιχειρησιακή ανετοιμότητα του ΕΚΑΒ. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Πώς θα εξασφαλίσει τις διαδικασίες και τα μέσα με τα οποία θα  παρέχεται αξιοπρεπής και επαρκής μεταχείριση των ασθενών,  ιδίως των πιο ηλικιωμένων και ευάλωτων; 

2. Με ποιο τρόπο και πότε προτίθεται να αποκαταστήσει την  επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ και των  Κέντρων Υγείας στην περιοχή της Ξάνθης; Ποιες άλλες  περιοχές της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας παρουσιάζουν  τέτοια έλλειψη μέσων;

Scroll to Top