Είδος πολυτελείας για την Κυβέρνηση ακόμη και το οξυγόνο ρευστής μορφής, καθώς οι ασθενείς καλούνται πλέον να το πληρώνουν οι ίδιοι. Να ανακληθεί η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία ο ΕΟΠΥΥ παύει να καλύπτει το κόστος προμήθειάς του!

Ασφυξία προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς-χρήστες οξυγόνου (ρευστής μορφής)  η πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση (Τεύχος B’ 302/31.01.2022),  σύμφωνα με την οποία η δαπάνη προμήθειας του οξυγόνου δεν θα  καλύπτεται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ!  

Δεν είναι μόνον η στέρηση βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης. Η κυβέρνηση  αποφάσισε να στερήσει ακόμη και το οξυγόνο σε χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι  είναι αδύνατο να καλύψουν το δυσβάσταχτο κόστος προμήθειάς του!  

Χιλιάδες συμπολίτες μας- που έχουν ήδη υποστεί μεγάλες απώλειες στα  εισοδήματά τους εξαιτίας της ακρίβειας και των εξοντωτικών αυξήσεων στο  ρεύμα και τα καύσιμα- βρίσκονται σε απόγνωση, αφού καλούνται πλέον να  πληρώνουν οι ίδιοι και για το οξυγόνο, το οποίο τους κρατάει ουσιαστικά στην  ζωή.  

Το μέτρο αυτό αφορά όλους τους πάσχοντες, χρονίως ή μη (καρδιοπαθείς,  πνευμονοπαθείς, καρκινοπαθείς κ.ά.), οι οποίοι αδυνατούν να αναπνεύσουν  χωρίς την χορήγηση του οξυγόνου. Η καθημερινή και συνεχής λήψη του είναι  ζωτικής σημασίας για τους ίδιους, ωστόσο η προμήθειά του καθίσταται πλέον  απαγορευτική, αφού η ελάχιστη επιβάρυνση υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται  στο ποσό των 800 ευρώ ανά μήνα.  

Ενδεικτικά αναφέρεται η σοβαρή καταγγελία συνταξιούχου από το  Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, η οποία λόγω της ασθένειάς της κάνει συνεχή  χρήση ρευστού οξυγόνου και με τα νέα δεδομένα του ΕΟΠΥΥ θα υποχρεώνεται να καταβάλει ανά εβδομάδα τουλάχιστον 120 ευρώ για την  προμήθειά του. Τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της βρίσκονται σε πλήρη  απόγνωση, αφού είναι αδύνατο να καλύψουν αυτή τη δαπάνη. 

Μέχρι πρότινος ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε εξολοκλήρου την δαπάνη για την παροχή  οξυγόνου, ενώ η συνταγογράφησή του-που ήταν περιοδική- γινόταν από τον  γιατρό του ασθενούς. Πλέον, οι ασθενείς θα υποχρεούνται να προπληρώνουν  τη δαπάνη, κατόπιν να προσκομίζουν τη χειρόγραφη συνταγή του γιατρού σε  τοπικό υποκατάστημα ΕΟΠΥΥ μαζί με τα συνοδευτικά δικαιολογητικά (λ.χ.  IBAN), προκειμένου να εξεταστεί το αίτημά τους για την κάλυψη της δαπάνης.  Με το ενδεχόμενο πάντα της απόρριψης του αιτήματος και της επιστροφής  των χρημάτων μετά από αρκετούς μήνες στους ασθενείς που τα κατέβαλαν.  

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι εταιρίες προμήθειας οξυγόνου (ρευστής ή  αέριας μορφής) πληρώνονταν τουλάχιστον μετά την πάροδο τετραμήνου από  τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος προμήθειας για έναν ασθενή θα  είναι δυσβάσταχτο, ιδίως αν αυτό δεν επιστρέφεται άμεσα ή πολύ  περισσότερο αν συσσωρεύεται ανά τρίμηνο ή τετράμηνο και καταβάλλεται εκ  των υστέρων. 

Ενδεικτικό της αναλγησίας και αδιαφορίας για τις συνέπειες στη ζωή των  ανθρώπων είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την  συγκεκριμένη κοινή υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα τον πλήρη  αιφνιδιασμό των ασθενών. Μάλιστα ήταν τέτοια η σπουδή του Υπουργείου  Υγείας να κλείσει τη στρόφιγγα του οξυγόνου, αφού ήδη έχει αφαιρεθεί από  τον ΕΟΠΥΥ ο σχετικός κωδικός, προκειμένου να μην υπάρχει η δυνατότητα  συνταγογράφησης με τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα.  

Επειδή, η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίζει το δικαίωμα όλων στη  ζωή και την υγεία, 

Επειδή, πρόκειται για μια απόφαση η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την  υγεία χιλιάδων ασθενών και πασχόντων, οι οποίοι αδυνατούν να  ανταπεξέλθουν στο υπέρογκο κόστος προμήθειας οξυγόνου, 

Επειδή, η εν λόγω απόφαση ανατρέπει και χειροτερεύει επικίνδυνα την  καθημερινότητα χιλιάδων πασχόντων και ασθενών, 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός 

1. Για ποιον λόγο καθορίστηκε, εν κρυπτώ, με υπουργική απόφαση  ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τη ζωή χιλιάδων ασθενών, οι  οποίοι ξαφνικά ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν πλέον να  προμηθευτούν δωρεάν το οξυγόνο τους; 

2. Εγγυάται για την υγεία και την ζωή των ανθρώπων που θα το  στερηθούν εξαιτίας αυτής της επικίνδυνης υπουργικής απόφασης  ή θα την ανακαλέσει;

Scroll to Top