Καμία προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών

Το ιδιωτικό χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποτελούν τεράστια  προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Μια μεγάλη μερίδα πολιτών,  στη χώρα μας, να ζει διαρκώς με τον φόβο του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας. 

Μετά από δύο χρόνια ανυπολόγιστων οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, λόγω  πανδημίας, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα οικονομική κρίση, με υπέρογκες  ανατιμήσεις τιμών βασικών αγαθών και υπηρεσιών.  

Τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, φτάνοντας  σε σημείο μάλιστα τις περισσότερες φορές να αντιμετωπίζουν ζητήματα βιοπορισμού.  Εξυπακούεται ότι η οικονομική δυσπραγία συμπαρασύρει και την αδυναμία τους στις  δαπάνες στέγασης. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν τους καθιστά στρατηγικούς  κακοπληρωτές.  

Από την άλλη πλευρά, μετά την μαζική ανάθεση διαχείρισης δανειακών  χαρτοφυλακίων σε Funds (Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων), οι δανειολήπτες  βρίσκονται αντιμέτωποι με συνομιλητές οι οποίοι προκειμένου να μειώσουν το χρόνο  αποεπένδυσης, προσφεύγουν στη ρευστοποίηση, πιεζόμενοι μάλιστα τα τελευταία έτη  και από τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο σχέδιο «Ηρακλής».  

Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι η πορεία των πλειστηριασμών συνδέθηκε από την  κυβέρνηση με την είσπραξη των κονδυλίων του ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει  ότι η ρευστοποίηση από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων προχωρούν με πολύ  γρήγορους ρυθμούς.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να ρυθμίσουν τα δάνειά  τους, εδώ και πολύ καιρό, κινδυνεύουν με άμεση απώλεια της περιουσίας τους, ακόμα  και σε περιπτώσεις που η αδυναμία αυτή είναι αυταπόδεικτη.  

Προσφάτως είδε το φως της δημοσιότητας η περίπτωση μιας χαμηλοσυνταξιούχου  δανειολήπτριας, η οποία βρέθηκε απέναντι στα τοκογλυφικά επιτόκια, για ένα χρέος  15.000 ευρώ σε κάρτες, κινδυνεύοντας, με εκπλειστηριασμό της μοναδικής της  κατοικίας.  

Επειδή ο Πρωθυπουργός της χώρας εγγυόταν την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επειδή, αν και η κυβέρνηση όφειλε να προστατεύσει την α κατοικία των πολιτών,  απέναντι στις δόλιες πιέσεις των funds, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά συνέδεσε την  «πρόοδο» των πλειστηριασμών με την εκταμίευση κονδυλίων του Ταμείου  Ανάκαμψης. 

Επειδή το πρόβλημα αφορά και εκατομμύρια άλλους Έλληνες πολίτες. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

Με ποιον τρόπο θα προστατεύσουν από τους πλειστηριασμούς πρώτης  κατοικίας ευάλωτους δανειολήπτες, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να  ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν χρέη προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;

Scroll to Top