Έμειναν στα λόγια οι υποσχέσεις Λυκουρέντζου για αποζημιώσεις των πληγέντων από την κακοκαιρία «Αθηνά» πριν τα Χριστούγεννα

Η καστανοκαλλιέργεια, που αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος για την περιοχή της Αγιάς Λάρισας, υπέστη  συντριπτική ζημία από την επέλαση της κακοκαιρίας «Αθηνάς» με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για  καταστροφή της τάξης του 80% στα καστανοπερίβολα και μάλιστα στην χειρότερη δυνατή χρονική  συγκυρία, την περίοδο συγκομιδής της σοδειάς, ενώ σημαντικές είναι και οι ζημιές στις μηλοκαλλιέργειες.  

Οι ζημιές στα κάστανα από την αρχή, δεσμευτήκατε, ότι μπορούν να αποζημιωθούν με τις διαδικασίες του  ΕΛΓΑ, γεγονός που είχε επιβεβαιώσει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μετά την  τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζο. 

Ήδη είχε δοθεί η υπόσχεση της άμεσης καταγραφής των ζημιών από τα αρμόδια όργανα του ΕΛΓΑ, ώστε  να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων τάχιστα.  

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 14/10/2021 στη Λάρισα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ.  Ανδρέας Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε ότι εντός του Νοεμβρίου θα υπάρχουν πορίσματα για κάθε παραγωγό,  ούτως ώστε να αποζημιωθούν πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. 

Παρά τις ανωτέρω δηλώσεις του πρόεδρου του ΕΛΓΑ, αν και βρισκόμαστε στο τέλος της πρώτης  εβδομάδας του Δεκεμβρίου, τα σχετικά πορίσματα δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί στους παραγωγούς.  

Επειδή, είναι προφανής η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι καλλιεργητές καθώς η  ζημιά ανήλθε από 70% έως 80%της παραγωγής του. 

Επειδή, η περίοδος των Χριστουγέννων πλησιάζει, η ανησυχία των δικαιούχων εντείνεται ενώ η  πιθανότητα καταβολής της αποζημίωσης τους εντός του διαστήματος που εξαγγέλθηκε απομακρύνεται όλο  και περισσότερο.  

Επειδή, παράλληλα την ίδια αγωνία βιώνουν και οι πληγέντες καλλιεργητές σιτηρών της Π.Ε.  Λάρισας καθώς η πληροφόρηση τους είναι ανύπαρκτη και έχουν πλήρη άγνοια για την πορεία και  ολοκλήρωση των αιτημάτων αποζημίωσης τους. 

Επειδή, οι γρήγορες, ορθές και δίκαιες αποζημιώσεις για όλους τους πληγέντες αποτέλεσε δέσμευση του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ και αποτελεί σε κάθε περίπτωση δικαίωμα των παραγωγών, οι οποίοι καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ. Κατόπιν τούτων: 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:  

Σε ποια φάση της διαδικασίας αποζημιώσεων βρίσκεται σήμερα η αποζημίωση των πληγέντων  παραγωγών καστάνου από την κακοκαιρία ΑΘΗΝΑ στην Αγιά Λάρισας, και ειδικότερα: έχουν  ολοκληρωθεί οι καταγραφές των ζημιών, έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη και κοινοποίηση των  πορισμάτων εκτίμησης, υπάρχουν ενστάσεις επί των αποζημιώσιμων ποσοστών και σε πόσο  χρόνο αναμένεται η πληρωμή των δικαιούχων;  

Scroll to Top