Εξέλιξη των δικαστικών ερευνών για την δανειοδότηση πολιτικών κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης

Στις 23.1.2017 η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητριών εταιριών μέσων μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) από τα τραπεζικά Ιδρύματα της χώρας, που είχε συσταθεί με την από 15.4.2016 ομόφωνη απόφασή της, παρέδωσε στον κ. Πρόεδρο του Σώματος το πόρισμά της. 

Αντίγραφο του Πορίσματος παραδόθηκε στην κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς η Επιτροπή είχε διαπιστώσει την ύπαρξη παραβατικών συμπεριφορών με ιδιαίτερη κοινωνική και οικονομική απαξία για στελέχη κομμάτων, Μ.Μ.Ε. και τραπεζικών ιδρυμάτων. 

Στις 26.6.2018 υποβλήθηκε ερώτηση από 14 Βουλευτές προς τον αρμόδιο Υπουργό με θέμα την πορεία διερεύνησης από την δικαστική εξουσία των ενεργειών που εντοπίστηκαν και αξιολογήθηκαν ως ποινικά κολάσιμες από την Εξεταστική Επιτροπή. Ο Υπουργός απάντησε εγγράφως στις 21.8.2018. Στην απάντηση του ο Υπουργός ανέφερε ότι για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων είχε σχηματιστεί δικογραφία και διενεργούνταν προκαταρτική εξέταση και αντίστοιχα συνέβαινε και για την δανειοδότηση συγκεκριμένων έντυπων και τηλεοπτικών μέσων και κάποιες υποθέσεις είχαν τεθεί στο αρχείο. Επομένως, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία εξέτασης των υποθέσεων αυτών που δεν γνωρίζουμε σήμερα πως έχει εξελιχθεί . 

Επειδή, το θέμα της διαφάνειας και της ισοτιμίας στην δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ που αποτελούν πυλώνες της δημοκρατίας που οφείλουν να λειτουργούν χωρίς εξαρτήσεις, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πολιτικό ζήτημα. 

Επειδή, το θέμα αυτό και η ανάδειξη του από τις εργασίες και το πόρισμα της Επιτροπής απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη, είναι εύλογη η ανάγκη ενημέρωσης για την εξέλιξη των υποθέσεων αυτών, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές και τους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 

Επειδή, η ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας των ως άνω υποθέσεων δανειοδότησης θα συμβάλει στην αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών στην εύρυθμη, ταχεία και αξιόπιστη λειτουργία της Δικαιοσύνης. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι υποθέσεις για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ; 

2. Έχει ολοκληρωθεί η προκαταρτική εξέταση τους και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις ; 

3. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προβεί ώστε να υπάρξει ταχείο απονομή δικαιοσύνης και σε αυτές τις υποθέσεις συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου που αποτελεί θεμελιώδες αίτημα της κοινωνίας; 

Scroll to Top