Ανάγκη προστασίας των χρονίως ασθενών εργαζομένων

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-COV-2 και ο κίνδυνος εξάπλωσής της έχουν οδηγήσει στη λήψη προληπτικών μέτρων που υποχρεούνται να λαμβάνουν οι εργοδότες στο πλαίσιο των οδηγιών του ΕΟΔΥ, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και την πρόληψη των επιπτώσεων της πανδημίας, σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως ισχύουν.  

Σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις, λοιπόν, δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό παραπάνω από την προστασία των ευπαθών ομάδων και των χρόνιων ασθενών, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας, το κύμα της πανδημίας θα ενισχυθεί σημαντικά κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.  

Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα διατυπώνεται έντονη ανησυχία σχετικά με τα κριτήρια χορήγησης ειδικής άδειας σε εργαζόμενους, χρόνιους ασθενείς.  

Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις της 14ης και της 18ης Μαρτίου προβλέπουν τη δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού για την προστασία από την πανδημία, μόνο για έξι (6) εξαιρετικά περιορισμένες κατηγορίες ασθενών και συγκεκριμένα για καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, βαριά πνευμονοπάθεια, αρρύθμιστο ακχαρώδη διαβήτη και για καρκινοπαθείς υπό ενεργό ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία. 

Τα παραπάνω κριτήρια, όπως καθίσταται εμφανές, αφήνουν μετέωρους χιλιάδες χρόνιους ασθενείς, ανοσοκατεσταλμένους εργαζόμενους, οι οποίοι παρά τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας τους υποχρεώνονται είτε να εργάζονται εκτεθειμένοι στην πανδημία είτε να εξαντλούν τις ημέρες της αναρρωτικής ή της κανονικής τους άδειας. Ενδεικτικά αναφερόμαστε σε ασθενείς που πάσχουν από: 

∙ Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνιο βρογχικό άσθμα, πνευμονική ίνωση (οι οποίοι οφείλουν να είναι υπό καθημερινή φαρμακευτική αγωγή), 

∙ Χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, ∙ Σακχαρώδη διαβήτη, 

∙ Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή διάλυση), 

∙ Χρόνια ηπατική νόσο (Child Pugh score B ή C), 

∙ Χρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, 

∙ Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες (π.χ. ομόζυγη θαλασσαιμία), 

∙ Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), 

∙ Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, 

∙ Κακοήθεια (αιματολογική κακοήθεια ή συμπαγούς οργάνου), 

∙ Μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, Καθώς και σε έγκυες γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες. 

Επειδή το ως άνω μέτρο, όπως προβλέφθηκε, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το πνεύμα και την ουσία του συνόλου των υγειονομικών και περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει τις τελευταίες εβδομάδες η Κυβέρνηση, με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και της δημόσιας υγείας. 

Επειδή η κατάσταση είναι ήδη πολύ κρίσιμη και δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε οποιαδήποτε κωλυσιεργία στο συγκεκριμένο ζήτημα.  

Επειδή καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αναθεώρησης της λίστας των ευπαθών ομάδων που οφείλουν να απέχουν από τον χώρο εργασίας είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, βάσει της υπάρχουσας επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

1) Προτίθεστε να προβείτε στην άμεση αναθεώρηση της λίστας των ευπαθών ομάδων που οφείλουν να απέχουν από το χώρο εργασίας είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα;  

2) Ποιά ακριβώς διαδικασία θα ακολουθηθεί για την χορήγηση της ειδικής άδειας των χρονίως ασθενών εργαζομένων, ώστε να μην υπόκεινται σε περαιτέρω ταλαιπωρία της υγεία τους;

Scroll to Top