Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού

Εξαιρετικά επείγουσα κρίνεται η λήψη μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενή  τομέα της Ελλάδας, λόγω των επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα, σε  οποιαδήποτε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα για την προστασία του  πληθυσμού από την εξάπλωση του κορονοϊού.  

Τον περιορισμό της μετακίνησης των ανθρώπων ακολούθησε ο περιορισμός  “μετακίνησης” των προϊόντων, καθώς τόσο οι εξαγωγές, όσο και η διακίνησή  τους στην εσωτερική αγορά μειώθηκαν δραματικά και σε κάποιες περιπτώσεις  σταμάτησαν. Τόνοι παραγόμενων προϊόντων, πάνω από το 50% της  παραγωγής, καταλήγει στις χωματερές αφού λόγω της πανδημίας δεν  μπορούν να εξαχθούν. 

Ο αγροτικός κόσμος δέχεται μεγάλο πλήγμα λόγω του χαμένου εισοδήματός  του από την απώλεια των προϊόντων. Αντιστοίχως, πλήγμα δέχονται και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι περίμεναν το Πάσχα για να διοχετεύσουν στην αγορά  το ελληνικό κρέας.  

Τα προβλήματα και οι δραματικές οικονομικές εξελίξεις για τον πρωτογενή  τομέα, ξεκίνησαν, σε όλη την επικράτεια, πολύ πριν την εμφάνιση του  κορονοϊού και την όποια λήψη περιοριστικών μέτρων. Ο δήμος Βιάννου, για  παράδειγμα, κατεξοχήν περιοχή παραγωγής πρώιμων κηπευτικών και  ελαιολάδου, εκπέμπει sos μέσω της δημοτικής αρχής. Οι περισσότερες  περιοχές στην Κρητη που στηρίζονται αμιγώς στο αγροτικό εισόδημα, με  παραγωγή οπωροκηπευτικών και ελαιολάδου, αδυνατούν να διαθέσουν τα  προϊόντα τους στην αγορά. 

Η φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδος ήταν καταστροφική για σειρά γνωστών  σε όλους μας πλέον λόγων. Παρά τα αγωνιώδη και επανειλημμένα αιτήματα  του αγροτικού κόσμου και παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, η  στάση της πολιτικής ηγεσίας ήταν απελπιστικά ανεπαρκής. 

Η Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια βρέθηκε σε θέση να έχει  διαθέσιμους πόρους, ώστε να μπορέσει να στηρίξει την οικονομία της χώρας  τούτη την έκτακτη στιγμή. Και για αυτό, φρόντισε η προηγούμενη κυβέρνηση  αφήνοντας μαξιλάρι ασφαλείας στην πατρίδα μας, 37 δις ευρώ, για μια  δύσκολη στιγμή. Αυτή η στιγμή είναι τώρα.  

Επειδή, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου κρίθηκε απαραίτητη η στήριξη  της οικονομίας των κρατών στην πράξη με πολιτικές αποφάσεις, η κυβέρνηση  δεν έχει κανένα άλλοθι να μην δράσει άμεσα και υπέρ της στήριξης όλων των  επαγγελματικών ομάδων και εργαζομένων,  

Επειδή η φετινή χρονιά, ιδίως για την Κρήτη, πολύ πριν την πανδημία, λόγω  μια σειράς γεγονότων, όπως η κατάρρευση της Thomas Cook, με  ανυπολόγιστες συνέπειες στον τουρισμό, όσο και η απώλεια της σεζόν για τους ελαιοπαραγωγούς, ανέδειξε την πολιτική ένδεια και ατολμία της  κυβέρνησης σε ότι αφορά τη διαχείριση τους. 

Επειδή καθίσταται επιτακτική η λήψη μέτρων προς μόνο μια κατεύθυνση,  αυτή της ουσιαστικής στήριξης του πρωτογενή τομέα, όπως με σαφή και  εξειδικευμένο τρόπο περιγράφονται στις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ,  άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τους  παραγωγούς φυτικής και ζωικής παραγωγής. 

Επειδή, οι πρόσφατες εξαγγελίες σας, και γενικότερα ο τρόπος με τον οποίον  διαχειρίζεστε την κρίση όχι μόνο δεν ενισχύουν και στηρίζουν όσους  απασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα αλλά συνεπάγονται και την  οικονομική καταστροφή τους.  

Επειδή, το Υπουργείο Οικονομικών κοροϊδεύει στην ουσία τους παραγωγούς  με την χρηματοδότηση των 150 εκ., αν σκεφτεί κανείς ότι η ζημιά μόνο στην  ελαιοκαλλιέργεια το 2019 στην Κρήτη ανέρχεται στο ίδιο ύψος περίπου. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

Προτίθενται να λάβουν μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, δεδομένου  ότι για περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως η Κρήτη, όπου χάνεται  και η τουριστική περίοδος, αν η κυβέρνηση δεν σταθεί στο ύψος των  περιστάσεων, θα μιλάμε για ολική καταστροφή της οικονομίας των περιοχών  αυτών, με αποκλειστική ευθύνη της; 

Scroll to Top